Categorii

Pakistan, cursă împotriva timpului pentru a o salva pe Asia Bibi

Timpul presează pentru a o salva pe Asia Bibi. În Pakistan s-a terminat protestul grupurilor islamice radicale conduse de mişcarea Tehreek-Labbaik Pakistan (TLP), organizaţie care a avut succesul său politic tocmai punctând pe cazul femeii creştine condamnate la moarte pentru blasfemie şi achitată la 31 octombrie de Curtea Supremă. Viaţa socială şi economică s-a întors la normalitate, dar situaţia rămâne fluidă.

Acuza, reprezentată de imamul Qari Salim, omul care, deşi nu era prezent în momentul presupusului delict, a semnat în 2009 denunţul pentru blasfemie împotriva lui Asia Bibi, a prezentat deja o instanţă pentru „revizuirea sentinţei”, posibilitate prevăzută de procedura penală. În această dimineaţă a fost prezentată înalţilor magistraţi din Islamabad o a doua petiţie care cere confiscarea paşaportului şi inserarea numelui lui Asia Bibi în „lista de ieşire controlată”, lista care îi include pe toţi cetăţenii pakistanezi cărora le este interzisă expatrierea.

„Situaţia din Pakistan rămâne tensionată. Circulă în societatea civilă, între creştini şi musulmani, un sentiment de incredulitate şi de nedreptate. Radicalii au manifestat în dispreţ faţă de instituţiile democratice, faţă de magistratură şi faţă de guvern, în dispreţ faţă de drept. Acest lucru pare foarte grav”, afirmă la Vatican Insider dominicanul James Channan care conduce „Peace Center” la Lahore, angajat pentru dialogul interreligios şi pentru drepturile minorităţilor religioase. „Liderii de la TLP au chemat oamenii în stradă jucându-se cu emoţiile poporului şi folosind religia islamică pentru propriile scopuri politice, făcând abstracţie de adevărul faptelor, adică de nevinovăţia lui Asia Bibi”, afirmă el.

Totuşi încep să se audă în Pakistan glasurile liderilor religioşi islamici care iau poziţii diferite: este cazul lui maulana Tariq Jameel, cunoscut studios şi predicator la televiziune. „Am citit sentinţa şi cred că Asia Bibi este nevinovată”, a spus Jameel, anunţând că „nu există niciun motiv serios pentru a coborî în stradă şi a protesta”. Alături de el alţi ulema au difuzat pronunţări asemănătoare, în timp ce grupul „Tanzeem Ittehad-i-Ummat” a amintit că „prin acte de violenţă spunem lumii că noi suntem extremişti”, condamnând actele de vandalism făcute de manifestanţi.

Şi executivul a luat contramăsuri: poliţia din Punjab a arestat circa 1.100 de persoane suspectate că au rănit agenţi şi au dăunat proprietăţilor private şi publice în cele trei zile de protest după verdict. Ministrul federal al informaţiei Fawad Chaudhary a declarat că „nici observaţiile împotriva judecătorilor, guvernului şi militarilor, nici daunele aduse proprietăţii nu vor rămâne fără răspuns”. Un prim pas a fost suspendarea account-ului de la social network Twitter al lui Khadim Hussain Rizvi, liderul lui TLP şi principal promotor al protestelor de masă. Între timp Curtea Supremă va trebui să se pronunţe cu privire la ambele instanţe legale prezentate, dar este probabil că, în pofida presiunilor, va avea nevoie de zile sau săptămâni înainte de a delibera.

În acest timp rămâne deschisă uşa pentru a o salva pe Asia Bibi: au înţeles asta guvernul pakistanez şi activiştii din societatea civilă europeană şi din lume. În Italia o petiţie trimisă guvernului cere să se dea azil politic femeii şi familiei sale. Şi lumea politică se mişcă: Giorgia Meloni, lider al partidului „Fratelli d’Italia”, invită guvernul italian să „ofere un loc sigur unde să trăiască Asia şi familia sa: Italia nu poate să fie indiferentă”. În această dimineaţă Silvia Costa, europarlamentar al Partidului Democrat, în timpul celebrărilor interculturale pentru sărbătoarea „Dipavali”, organizate de Uniunea Hinduistă Italiană, a reînnoit „dorinţa ca Italia să se facă garantă pentru a obţine azilul politic pentru Asia şi a o găzdui în frumoasa ţară”. În Spania, Franţa şi Marea Britanie există campanii asemănătoare. Şi în Statele Unite a devenit viral apelul soţului lui Asia Bibi, Ashiq Masih, care din Pakistan se adresează preşedintelui Donald Trump cerând primire.

Rămâne esenţial sprijinul lumii islamice. Organizaţia multireligioasă „Religions for Peace” a difuzat o „scrisoare către prietenii musulmani”, observând cu favoare că „avocaţi musulmani au apărat-o pe femeia creştină, deşi ştiau că pot să îndure repercusiuni”. „Vă cer – scrie preşedintele Luigi De Salvia – tocmai în virtutea angajării noastre comune să construiţi raporturi bune între religii, să faceţi posibilul pentru ca Asia Bibi să se poată întoarce în libertate şi să îmbrăţişeze din nou pe cei din familia sa”. O angajare comună, conclude el, bazată pe tutelarea libertăţii religioase şi a demnităţii umane, aşa cum „învaţă şi Cartea voastră sacră”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 5 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.