Categorii

„Pace pentru victimele războaielor care poluează popoarele cu ură”

papa-pace„Imploră pacea pentru victimele războaielor, care poluează popoarele cu ură şi pământul cu arme”. Papa Francisc rosteşte meditaţia sa în timpul rugăciunii ecumenice în bazilica inferioară a Sfântului Francisc de Assisi. Este unul dintre momentele de rugăciune la care au participat credincioşi din diferitele religii rugându-se în grupuri separate, fiecare după propriile tradiţii.

Aşa a început după-amiaza publică a vizitei papale în oraşul lui Francisc. Bergoglio a sosit la 11.30 şi a salutat pe fiecare dintre cei două sute de participanţi la mesele rotunde ale întâlnirii organizate de Comunitatea „Sfântul Egidiu” la a 30-a aniversare a celei convocate de Ioan Paul al II-lea. Apoi a fost un prânz în conventul franciscan, cu cinci sute de persoane, la care au participat şi câţiva refugiaţi şi s-a sărbătorit cu un tort a 25-a aniversare a alegerii lui Bartolomeu I ca patriarh ecumenic de Constantinopol.

Apoi Papa l-a întâlnit în privat pe acelaşi Bartolomeu, pe patriarhul siro-ortodox de Antiohia Aphrem al II-lea, pe arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, pe filozoful Zygmunt Bauman, pe preşedintele ulema-ilor indonezieni Din Syamsuddin şi pe marele rabin David Rosen. Apoi a ajuns la creştinii adunaţi în bazilica inferioară pentru rugăciunea comună.

Primatul anglican Justin Welby a spus că „noi trăim într-o lume care distinge cu greu ceea ce costă de ceea ce are valoare… Să privim în jurul nostru în Europa de astăzi”, „economiile noastre îşi pot permite să cheltuiască aşa de mult, dar nu sunt altceva decât temelii de nisip. În pofida a toate acestea, suntem oricum pradă a insatisfacţiei şi a disperării: în destrămarea familiilor; în foamete şi în inegalităţi; în îndreptarea spre extremisme”. „Trebuie să-l ascultăm pe Dumnezeu” care adesea ne vorbeşte „prin glasul celor mai abandonaţi şi al celor mai săraci”.

Patriarhul Bartolomeu, în meditaţia sa, a spus: „Marana-Thá – «Vino, Doamne Isuse» este mărturia maximă a fiecărui creştin… şi răsună mai mult ca oricând astăzi în prea multe zone ale lumii şi mai ales în Orientul Mijlociu. Dar pentru a putea striga şi noi«Vino, Doamne Isuse» cu fraţii noştri însetaţi de pace, trebuie să străbatem ca Biserici o metánoia, o convertire intrinsecă, o schimbare radicală de mentalitate, o revizuire profundă, şi să fim capabili ca şi creştini să realizăm ceea ce în sinteză ne aminteşte Cartea Apocalipsului: ascultare, convertire, mărturie profetică”.

Luând cuvântul, Papa Francisc a spus: „Cuvintele lui Isus ne interpelează, cer primire în inimă şi răspuns cu viaţa. În acel «Mi-e sete» al său putem auzi glasul celor suferinzi, strigătul ascuns al celor mici nevinovaţi cărora le este închisă lumina acestei lumi, implorarea din inimă a săracilor şi a celor mai nevoiaşi de pace. Imploră pace victimele războaielor, care poluează popoarele cu ură şi pământul cu arme; imploră pace fraţii noştri şi surorile noastre care trăiesc sub ameninţarea bombardamentelor sau sunt constrânşi să lase casa şi să migreze spre necunoscut, despuiaşi de orice lucru. Toţi aceştia sunt fraţi şi surori ai Răstignitului, cei mici din Împărăţia sa, mădulare rănite şi uscate ale cărnii sale. Le este sete”.

„Dar lor – a continuat el – le este adesea dat, ca lui Isus, oţetul amar al refuzului. Cine îi ascultă? Cine se preocupă să le răspundă? Ei întâlnesc de prea multe ori tăcerea asurzitoare a indiferenţei, egoismul celui care este deranjat, răceala celui care stinge strigătul lor de ajutor cu uşurinţa cu care schimbă un canal la televizor”.

„În faţa lui Cristos răstignit noi creştinii suntem chemaţi să contemplăm misterul iubirii neiubite şi să revărsăm milostivire asupra lumii… Apropiindu-ne de cei care astăzi trăiesc ca răstigniţi şi luând forţa de a iubi de la Răstignitul Înviat, vor creşte şi mai mult armonia şi comuniunea între noi”.

În cursul întâlnirii de rugăciune au fost citite numele a 27 de ţări aflate în război. Imediat după aceea, Pontiful, împreună cu ceilalţi lideri creştini, au ajuns pe scena din piaţa bazilicii inferioare unde s-au adunat şi ceilalţi exponenţi ai religiilor din lume pentru ceremonia conclusivă.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.