Categorii

Open Doors: „Creştini tot mai persecutaţi în Asia”

Crestini-persecutati-AsiaA continuat să crească şi în 2016 persecuţia împotriva creştinilor în lume. Şi dacă în Orientul Mijlociu şi în Africa masacrele şi asalturile împotriva bisericilor scad numeric (înlocuite oricum de forme mai zilnice de discriminare), Asia naţionalismelor prezintă în ultimele luni o creştere îngrijorătoare a ostilităţii faţă de creştini. Este fotografia care reiese din raportul anual al lui ONG-ului de matrice evanghelică, Open Doors, care de mai mulţi ani propune în ianuarie lista celor 50 de ţări mai periculoase pentru creştini în lume.

„Clasamentul” este făcut pornind de la o serie de indicii elaborate pe baza episoadelor de violenţă înregistrate în anul precedent. În ansamblu, conform Open Doors astăzi sunt 215 milioane de creştin care trăiesc într-o situaţie de persecuţie ridicată, foarte ridicată sau chiar extremă. În termeni procentuali este vorba despre circa o treime dintre creştinii din cele 50 de ţări indicate în listă, şi corespund la nivel global cu circa 1 creştin din 12 în lume. Însă trebuie precizat că este vorba despre o realitate care ţine împreună situaţii foarte diferite între ele: de la riscul specific de moarte sau de violenţă fizică la situaţii de discriminare mai mult sau mai puţin generalizate.

Dincolo de cifra globală este important aşadar să se privească la trendurile pe care raportul lui Open Doors, foarte bogat în date, le scoate în evidenţă. Între timp raportul indică numărul total al episoadelor de violenţă fizică despre care s-a aflat în anul precedent: între 1 noiembrie 2015 şi 31 octombrie 2016 au fost 1.207 creştini ucişi din motive legate de credinţă şi 1.329 biserici atacate. Ambele numere sunt în scădere puternică faţă de cele douăsprezece luni precedente; o diminuare pe care Open Doors o explică prin două motive: pe de o parte realitatea de fapt că două realităţi precum Boko Haram şi Statul Islamic, autori a unor masacre foarte grave în 2015, au cunoscut în sfârşit o acţiune de contrast care le-au limitat potenţialul ucigaş. Însă, pe de altă parte, trebuie adăugat că există zone lovite de violenţe din care este tot mai dificil de a aduna ştiri (de exemplu Sud Sudan), deci nu este deloc clar că numerele sunt exhaustive. Oricum, în general, deşi diminuează violenţele fizice, indiciile lui Open Doors înregistrează creşteri îngrijorătoare în toate acele puncte care sunt legate de situaţii de discriminare şi oprimare.

În fruntea clasamentului celor mai rele ţări pentru creştini rămâne pentru a cincisprezecelea an consecutiv Coreea de Nord; însă, în urma sa Somalia se apropie foarte mult, urmată de Afganistan, Pakistan şi Sudan. Completează lista celor zece naţiuni în care pentru Open Doors pericolul este definit „extrem” Siria, Irak, Yemen şi Eritreea. Parcurgând celelalte poziţii ale clasamentului uimeşte mai ales saltul înainte pe care-l înregistrează multe ţări din Asia, pe valul naţionalismelor crescânde. India lui Narendra Modi urcă pe locul al cincisprezecelea, cel mai ridicat atins în această listă; Vietnamul pe locul al şaptesprezecelea ca urmare a persecuţiilor împotriva etniei hmong; Laos pe locul al douăzeci şi patrulea. Şi în lista celor cincizeci îşi face din nou intrarea Sri Lanka, pe urma actelor de intoleranţă alimentate de fundamentalismul de matrice budistă. Cât priveşte China, Open Doors o situează stabilă pe poziţia a treizeci şi noua, între ţările unde persecuţia este definită „ridicată”.

Oricum trebuie precizat că extremismul islamic rămâne factorul cel mai semnificativ în persecuţiile împotriva creştinilor astăzi: este dominant în 14 din primele 20 de ţări din listă. Cu privire la Irak raportul nu evită să înregistreze cum – în pofida eliberării Câmpiei Ninive din mâinile Statului Islamic – rămân grave preocupările cu privire la viitorul creştinilor care locuiau în acele teritorii, şi datorită actelor de ostilitate comise în ţară de către şiiţi. Mai în general, evaluarea lui Open Doors este că creştinii ies ca marii învinşi din haosul din Orientul Mijlociu: „Şi în ţările unde guvernele exercită un control foarte rigid asupra extremiştilor musulmani – denunţă raportul – creştinii ajung îndure oricum presiuni grave”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 11 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.