Categorii

O punte pentru toţi

Dumnezeu, prin succesorul lui Petru, a privit la Panama cu milostivire infinită, redându-i esenţa sa originală: să fie punct de întâlnire, de unitate şi de fraternitate, să fie punte pentru toţi.

Decizia papei Francisc de a ne alege ca sediu al Zilei Mondiale a Tineretului marchează o cotitură incredibilă, nu numai pentru Panama, ci pentru toată regiunea centro-americană, care a trăit momente extraordinare de comuniune eclezială, ca pregătire pentru această sărbătoare a tinerilor. Trăim o ZMT inedită: sediul său nu este o ţară, ci toată regiunea! Am pregătit-o şi acum o vom celebra, ca o singură regiune.

Mulţumim papei Francisc, pentru că ne-a oferit oportunitatea preţioasă de a fi capitala tineretului lumii, dar mai ales pentru că ne-a permis să pregătim şi să organizăm o zi a periferiilor, proces în care am prezentat figura Fecioarei Maria ca model al vieţii de credinţă pentru tinerii din lume, şi în care îngrijirea casei noastre comune a fost una din temele cele mai aprofundate.

Crucea pelerină şi icoana Stăpânei Noastre Salus populi Romani de la ZMT au trezit speranţa şi credinţa atâtor inimi rănite de sărăcia materială şi spirituală în călătoria lor în Mexic, America Centrală, Caraibe, Statele Unite, Venezuela şi Panama.

În timpul Zilei Mondiale a Tineretului, de la 22 la 27 ianuarie 2019, oraşul Panama va fi o mare „casă de rugăciune şi de promovare creştină”. Cuvântul lui Dumnezeu va răsuna în fiecare moment şi în fiecare loc.

Totul este pregătit pentru a trăi sărbătoarea iubirii lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Dar nu putem uita că ne va ţine de mână Maria, care ne va vorbi, ne va invita să cunoaştem mai bine cuvântul lui Dumnezeu şi să ne gândim cu cuvântul lui Dumnezeu. Ne va ajuta să avem mai multă încredere în cuvântul lui Dumnezeu. Papa Francisc, ca purtător de cuvânt şi vicar al lui Isus Cristos, ne va întări şi ne va confirma în credinţă. Încredeţi-vă în cuvântul lui Dumnezeu! Nu vă încredeţi în alte cuvinte!

Va fi o schimbare fundamentală cu Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Dumnezeu ne oferă o oportunitate de aur: să putem trăi procese pentru a evangheliza şi pentru a ieşi evanghelizaţi, conform stilului propriu al unui tineret bucuros şi sigur că ştie unde şi-a pus inima sa. Tinerii sunt protagoniştii care pot contribui la transformarea situaţiilor de nedreptate şi de fărădelege cu bucuria Evangheliei.

Suntem convinşi că după Ziua Mondială a Tineretului vom avea tineri care vor merge cu curaj în întâmpinarea altor tineri care s-au îndepărtat, care trăiesc în situaţie de vulnerabilitate, de risc social, pentru a le arăta cu bucurie că există o altă realitate, că există speranţă în mijlocul durerii şi al suferinţei. Această zi provoacă tineretul să fie prezent în lumea digitală pentru a-i conecta pe tineri nu cu celularul sau reţelele sociale, ci cu Dumnezeu, cu alţi tineri, cu lumea reală.

De aceea, Ziua Mondială a Tineretului este o oportunitate preţioasă. Dorim să ascultăm de la papa Francisc primele cuvinte de încurajare pentru a porni spre o adevărată însoţire pastorală a lumii tineretului.

Fie ca această primăvară pentru Biserică şi pentru societate să vină chiar din Panama şi să fie un semn important al binecuvântării pe care am primit-o de când credinţa a ajuns în acest istm prin intermediul Fecioarei Maria, cu titlul de „Santa María la Antigua”.

Acum mai mult ca oricând trebuie şi vrem să fim această Biserică în ieşire, care merge în periferiile existenţiale şi geografice, pentru a arăta iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu, prin angajarea şi protagonismul tineretului nostru.

De Mons. José Domingo Ulloa Mendieta

Arhiepiscop de Panama

(După L’Osservatore Romano, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.