Categorii

Nunţiul apostolic, Mons. Miguel Maury Buendia, a sosit în România

nuntiu-romaniaMons. Miguel Maury Buendia a sosit în România duminică, 10 ianuarie, iar luni, 11 ianuarie a fost primit de ministrul de externe al României. Vineri, 15 ianuarie, Excelenţa sa a efectuat prima vizită oficială în România, la Blaj. Prezentarea oficială a avut loc duminică 17 ianuarie, în cadrul sfintei Liturghii din catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Luni, 18 ianuarie, Mons. Buendia s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Postul de ambasador al Sfântului Scaun în ţara noastră a fost vacant din iulie 2015, după plecarea fostului nunţiu apostolic în România, Mons. Francisco-Javier Lozano.

Mons. Miguel Maury Buendia a ajuns la Bucureşti duminică, 10 ianuarie. Însoţit de Mons. Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunţiatura Apostolică, Excelenţa sa s-a întâlnit cu IPS Ioan Robu şi cu PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti.

Luni, 11 ianuarie 2016, a fost primit de ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, căruia i-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare.

Excelenţa sa a făcut prima vizită oficială ca nunţiu în România la Blaj, vineri, 15 ianuarie, unde s-a întâlnit cu preafericitul cardinal Lucian Mureşan, întâistătătorul Bisericii Romane Unite cu Roma. Vizita a coincis în mod fericit cu sărbătorirea naşterii lui Mihai Eminescu şi se desfăşoară la exact 150 de ani după ce acesta a venit la Blaj pentru a-şi încheia studiile gimnaziale, astfel că înaltul prelat a depus o coroană de flori la statuia poetului din Piaţa 1848 şi a asistat la momentele pregătite în cadrul evenimentului cultural „Porni Luceafărul… ” ce a marcat în acest an, la Blaj, Ziua Culturii Naţionale. După acest moment, nunţiul s-a îndreptat spre catedrala „Sfânta Treime” pentru a se reculege la mormintele episcopului Ioan Inocenţiu Micu Klein şi cardinalului Alexandru Todea.

Noul Nunţiu Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, a fost prezentat oficial duminică, 17 ianuarie 2016, în catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif”, din Bucureşti, în cadrul sfintei Liturghii de la orele 10.30, informează site-ul Arhiepiscopiei de Bucureşti www.angelus.com.ro. La celebrarea prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din România, au luat parte şi PS Petru Gherghel, PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti, preoţi romano-catolici şi greco-catolici din parohiile din capitală şi împrejurimi.

La începutul sfintei Liturghii, s-a citit scrisoarea de recomandare din partea cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, prin care şi-a manifesat încrederea că noul nunţiu apostolic „îşi va îndeplini în mod strălucit misiunea încredinţată lui”, şi prin care i-a îndeamnat pe episcopii catolici din România să îi fie aproape de acesta „cu toată sârguinţa şi bunăvoinţa”.

IPS Ioan Robu i-a adresat apoi noului Nunţiu Apostolic urarea de „bun venit”, „în numele episcopilor catolici din România, de ambele rituri, în numele preoţilor, a persoanelor consacrate şi al credincioşilor”.

La finalul sfintei Liturghii, Mons. Maury Buendia le-a împărţit celor prezenţi binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte papa Francisc.

Luni, 18 ianuarie, Mons. Miguel Maury Buendía a fost primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În timpul întrevederii a fost abordată problema stadiului actual al relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), în special în ceea ce priveşte diferendul patrimonial. „Dialogul şi cooperarea practică sunt mult mai eficiente decât polemica şi atitudinea intransigentă”, a concluzionat Preafericirea sa. La rândul său, Mons. Miguel Maury Buendía a precizat că în viziunea Vaticanului dialogul la nivel local între comunităţile ortodoxe şi cele greco-catolice reprezintă calea cea mai potrivită de soluţionare a divergenţelor privind proprietatea asupra locaşurilor de cult.

În cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, care a început luni, 18 ianuarie, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a avut loc un moment de rugăciune la care au participat din partea Bisericii Catolice Mons. Miguel Maury Buendia, ÎPS Ioan Robu, PS Mihai Frăţilă, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi catolici, de ambele rituri.

Mons. Maury Buendia (60 de ani) a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1987, desfăşurând până în prezent activitate diplomatică în Ruanda, Uganda, Maroc, Nicaragua, Egipt, Slovacia, Macedonia, Irlanda, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. Este arhiepiscop titular de Italica şi vorbeşte, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză, slovenă şi rusă.

Pr. Claudiu Bulai

sursa: www.ercis.ro

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.