Categorii

Mulţumiri adresate creştinilor irakieni din partea unui lider şiit

multumiri-lider-siit„Fraţilor noştri creştini” trebuie să le mulţumim pentru că sunt un element de pace şi de convieţuire pentru Irak, pentru că „deşi au suferit mult” n-au răspuns niciodată cu violenţă la atacuri, ci au continuat să promoveze „unitatea” unei ţări care „trebuie să fie a tuturor şi pentru toţi”. Este ceea ce a subliniat la agenţia AsiaNews liderul religios şiit Ali Al-Yacoubi, intervenind la „Rugăciunea de pace pentru Irak, Siria şi întreaga regiune medio-orientală”, care s-a ţinut ieri după-amiază la Bagdad. Într-o perioadă istorică ce este caracterizată de barbariile grupurilor jihadiste, de crize politice şi atacuri împotriva comunităţilor şi credincioşilor (şi creştini), reprezentantul mişcării şiite Endowment (Awkaf) a amintit că „Irakul este pentru creştin, pentru yazidi, pentru musulman şi pentru fiecare cetăţean în căutare de pace”.

„Doresc să mulţumesc [Bisericii caldee şi patriarhului] pentru invitaţie şi adresez tuturor celor prezenţi urările pentru această sărbătoare”, a spus liderul religios şiit. „Profit de ocazie – a continuat el – pentru a confirma fraternitatea noastră întregului popor irakian, preocupările pentru siguranţa sa împotriva oricărui gest sau act de terorism”. „Să-l rugăm pe Dumnezeu – a încheiat el – să ocrotească Irakul, să dea pacea şi să unească inimile noastre în iubirea faţă de această patrie iubită”.

Acceptând apelul patriarhului caldeu mar Louis Raphael Sako, ieri după-amiază diferite personalităţi religioase irakiene, diplomaţi şi simpli cetăţeni au participat la iniţiativa de rugăciune care s-a ţinut în biserica dedicată Reginei Rozariului, la Bagdad. O întâlnire care a voit să celebreze Anul jubiliar al Milostivirii, sfârşitul lunii mai dedicată Sfintei Fecioare Maria şi apropiatul început al Ramadanului, perioada islamică de post şi rugăciune.

Participanţii au recitat imnuri, psalmi şi rugăciuni comune, conduse de corul din Bagdad. Printre personalităţile care au aderat la iniţiativă Sheikh Yousif Al-Nasery, secretar general al Consiliului Shurei, Sayyed Ibrahim al-Jaber, reprezentant al mişcării care-l promovează pe liderul şiit Moqtada al-Sadr, diplomaţi şi membri ai societăţii civile irakiene. Fostul prim ministru şi actualul preşedinte Iyad Allawi a trimis o telegramă de aplauze şi de sprijin pentru manifestare; o întâlnire voită cu putere de Biserica caldee, la care n-a putut participa reprezentantul sunnit Abdul-Latif Al-Humaim, datorită unor activităţi de ultimă oră.

Toţi cei prezenţi au insistat asupra importanţei temelor precum reconcilierea, pacea, egalitatea şi promovarea coexistenţei armonioase, elementele pe care trebuie întemeiată construirea unui Irak modern, multi-confesional, laic, deschis tuturor. Printre mulţimea de credincioşi reuniţi în rugăciune se distingeau şi personalităţi ecleziastice din Bagdad, reprezentanţi sabei şi yazidi, ambasadori şi membri ai parlamentului. La sfârşitul ceremoniei, liderii religioşi au depus o candelă la picioarele statuii Fecioarei, cu speranţa ca să poată „lumina” minţile teroriştilor şi promova o cultură de „toleranţă şi iubire”.

În intervenţia sa patriarhul caldeu a amintit că Anul jubiliar al Milostivirii şi Ramadanul sunt „o oportunitate pentru a corecta percepţiile reciproce” şi pentru „a alege calea care conduce la pace, la reconciliere” şi la un „climat de încredere”. În afară de asta, Mar Sako i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi unească eforturile pentru a răspândi „cultura toleranţei”, a întări „valorile de apartenenţă” la naţiune şi „a izola orice formă de extremism”.

În sfârşit, Preafericirea Sa i-a invitat pe toţi cei prezenţi să-şi schimbe un schimb de pace şi să-şi strângă mâna.

De Joseph Mahmoud

(După agenţia AsiaNews, 31 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.