Categorii

Mozambicul după papa, părintele Augusti (responsabil comunicare): „Vizita o cotitură pentru pace, cuvintele sale i-au atins pe politicieni”

Mozambicul, mereu suspendat între război şi pace, dezvoltare şi înapoiere, creştere şi sărăcie, a reprezentat o etapă de mare importanţă politică precum şi pastorală, în călătoria apostolică a papei Francisc în Africa Australă care s-a desfăşurat de la 4 la 10 septembrie. Pontiful, ajuns în plină campanie electorală pentru prezidenţialele din 15 octombrie şi pe urma semnării istorice a acordului de pace între Frontul de Eliberare a Mozambicului (Frelimo), la putere de la independenţa din 1975, şi Rezistenţa Naţională din Mozambic (Renamo), a profitat de ocazie pentru a adresa o serie de apeluri puternice liderilor politici şi a voit să marcheze, cu prezenţa sa şi retorica blândă, o cotitură definitivă spre reconciliere şi progres.

Apoi s-a adresat tinerilor. Acelei generaţii născute după sfârşitul sângerosului război civil care între 1976 şi 1992 a făcut un milion de morţi şi peste cinci milioane de refugiaţi (dintr-o populaţie care la începuturile anilor ’90 avea puţin peste 13 milioane de locuitori), care reprezintă speranţa cea mai mare a unui viitor de pace şi dezvoltare. „Visaţi împreună, niciodată împotriva altora”, a spus celor 15 mii de tineri de orice provenienţă, credinţă şi apartenenţă, care umpleau în mod incredibil Pavilion Maxaquene (alţi 4 mii urmăreau în exterior), încredinţându-le în mod simbol ştafeta viitorului ţării.

Părintele Jorge Augusti a fost directorul comunicării în pregătirea vizitei şi a trăit, începând de lunile trecute, fiecare fază a călătoriei papei în Mozambic. Contactat la telefon, el comentează evenimentul istoric.

Care a fost impactul pe care l-a avut călătoria papei asupra populaţiei, asupra liderilor politici şi asupra tinerilor şi perspectivele pe care le deschid pentru ţară prezenţa sa şi discursurile sale?

A fost un moment de bucurie incredibilă, o sărbătoare pentru toată ţara care, făcând abstracţie de apartenenţele religioase, politice sau etnice, a înţeles importanţa istorică a evenimentului şi l-a primit cu multă speranţă şi bucurie pe papa. Mesajul ultim a fost acela de a continua împreună, ca o comunitate unică. Cred că a fost receptat în profunzime şi că va lăsa un semn.

Părinte, credeţi că vizita papei a accelerat şi motivat acordul de pace semnat cu puţin înainte (6 august)? Credeţi că, aşa cum a spus pontiful, va fi „o piatră de hotar, sperăm definitivă pe calea păcii”?

Sunt sigur că vizita papei i-a constrâns într-un fel pe liderii politici să încheie în grabă un acord. În timpul lunilor precedente s-au întâlnit frenetic şi au încercat în toate modurile să ajungă la un acord, nu ştiu cum ar fi mers dacă n-ar fi fost vizita Sfântului Părinte la mijloc. Eu am multă încredere în acest acord, tocmai pentru că este coroborat de această călătorie. În sediile politice, în prezenţa papei, i-am văzut pe toţi liderii, de orice formare, stând împreună în mod diferit, credeţi-mă a fost un moment foarte frumos. Pentru prima dată a fost trăit un mesaj clar, în manieră univocă, de toţi şi într-un moment de mare sărbătoare: asta va face multă diferenţă.

După părerea dumneavoastră, în ce mod a influenţa mai mult vizita papei, ce se va schimba în societatea mozambicană după călătorie?

Papa Francisc a atins cu cuvintele sale pe fiecare dintre noi, şi cred că îndeosebi pe politicieni. A vorbit în mod clar despre corupţie, război, despre dezvoltare. Mesajul său a fost un adevărat mesaj de pace şi reconciliere, nicidecum formal. Se vedea că era sincer şi oamenii, de la cei mai puternici, până la cei mai umili, l-au perceput. A spus şi: „Nu se înţelege de ce sunteţi aşa de săraci, deschideţi toţi ochii şi daţi-vă seama de ce resurse umane şi naturale aveţi”. Eu cred că a voit să se refere şi la puterile străine care vin aici cu scuza de a aduce dezvoltare şi exploatează ţara noastră fără a împărtăşi bogăţiile.

În scurt timp sunt alegerile: ce tip de campanie electorală se aşteaptă? Credeţi că partidele îşi vor aminti de cuvintele lui Jorge Mario Bergoglio?

Aici campania este deja deschisă de mult timp şi impresia este că tonurile sunt mai paşnice, graţie şi trecerii lui Francisc. Însă încercarea va fi după alegeri, trebuie văzut ce se va întâmpla. Vom vedea dacă pacea şi acordul semnat sunt intenţii adevărate sau prefăcute. De fapt, aici la noi, perioada postelectorală a fost mereu marcată de război şi sânge. Sperăm cu adevărat că prin venirea papei lucrurile să poată merge în sfârşit altfel.

Atenţie foarte mare a fost dedicată tinerilor. Sunt generaţia născută după sfârşitul războiului, pot, aşa cum a spus papa, „să scrie o nouă pagină de istorie”?

Sunt sigur de asta. Aceşti tineri au crescut în pace, chiar dacă din păcate aici la noi se simt din când în când noi vânturi de război, şi pot să contribuie la un viitor în sfârşit diferit. L-au primit cu foarte mare entuziasm pe papa şi au reflectat serios asupra cuvintelor sale, este suficient să se vadă reacţia lor pe social. În acele zile şi încă acum, am asistat la un enorm număr de postări, comentarii, reacţii la discursurile şi la prezenţa pontifului, toate cu semn extrem de pozitiv. Aceşti tineri au receptat mesajul în profunzime. A fost pentru toţi, nu numai pentru tinerii creştini, un moment foarte special. Papa a folosit limbajul lor, a fost un tânăr între tineri.

De Luca Attanasio

(După Vatican Insider, 25 septembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.