Categorii

Mons. Jurkovič: „A adopta stilul nonviolenţei pentru a rezolva crizele în lume”

Pace, iertare, nonviolenţă, instrumentalizarea religiei. Diferite dar legate toate între ele temele tratate de mons. Ivan Jurkovič, observator permanent al Sfântului Scaun la ONU şi celelalte organizaţii internaţionale de la Geneva, intervenind joi, 9 februarie 2017, în oraşul elveţian la întâlnirea centrată pe tema dialogului despre credinţă, construirea păcii şi dezvoltarea, promovat de Naţiunile Unite şi de Organizaţia Cooperării Islamice.

În primul rând prelatul a subliniat – aşa cum prezintă Radio Vatican – că la baza raportului interreligios trebuie să fie nu toleranţa ci fraternitatea. „De fapt, nu simpla toleranţă este – a spus el – terenul nostru comun pentru că aceasta are o semnificaţie negativă”. Conform lui Jurkovič, „relaţiile dintre credinţe religioase ar trebui să fie bazate pe conceptul mai dinamic al fraternităţii” deoarece „vom fi responsabili nu numai pentru acţiunile pe care le vom întreprinde ci şi pentru cele pe care nu le vom demara”.

Aşadar este nevoie de o „îmbogăţire reciprocă” ce constă, pentru a obţine pacea, într-o „îmbunătăţire continuă şi constructivă a situaţiei noastre ca familie umană”.

La originea conflictelor şi a migraţiilor, conform observatorului Vaticanului, „este o viziune limitată despre persoana umană care deschide drumul la răspândirea nedreptăţii şi inegalităţii, determinând în acest mod situaţii de conflict”.

În acest sens sunt esenţiale religiile. Mons. Jurkovič a citat ceea ce a fost spus de Papa Francisc în timpul întâlnirii interreligioase, la 2 octombrie 2016, în moscheea „Heydar Aliyev” la Baku, în Azerbaidjan: religiile sunt chemate să „edifice cultura întâlnirii şi a păcii, formată din răbdare, înţelegere, paşi umili şi concreţi”. „Fraternitatea şi împărtăşirea pe care dorim să le mărim – a adăugat Papa – nu vor fi apreciate de cel care vrea să retraseze diviziuni, să reaprindă tensiune şi să scoată câştiguri din contrapoziţii şi contraste”.

Stilul propus de Sfântul Scaun este deci „stilul nonviolenţei”. Comunităţile religioase şi etnice – a subliniat mons. Jurkovič – nu trebuie să devină niciodată un instrument de geopolitici regionale şi internaţionale logice. Acelaşi Papă Francisc a amintit, într-o întâlnire din 2015 cu episcopii din Nigeria, că atunci când sunt ucişi nevinovaţi în numele lui Dumnezeu, nu trebuie să fie chemată în cauză religia, ci manipularea sa pentru alte scopuri.

Amintind de întâlnirea Sfântului Părinte cu patriarhul rus-ortodox Kiril care a avut loc în urmă cu un an în Cuba, de întâlnirea cu luteranii la Lund din octombrie 2016, de promovarea dialogului în Venezuela şi Columbia, mons. Jurkovič a afirmat angajarea lui Francisc pentru dialog şi pentru promovarea păcii şi a iertării. Pace, dreptate şi iertare – a conchis mons. Jurkovič – sunt reciproc complementare: nu poate să fie pace fără dreptate, dar şi adevărată dreptate fără iertare.

(După Zenit, 12 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.