Categorii

Mons. Gadecki: „Îl aşteptăm pe Papa Francisc ca mesager al lui Cristos”

Gadecki„Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc în perspectiva credinţei configurează ADN-ul generat de Cristos”. Asta afirmă mons. Stanislaw Gadecki, preşedinte al Conferinţei Episcopale Poloneze, subliniind că polonezii îl aşteaptă pe Papa Francisc ca mesager al lui Cristos. Preşedintele episcopilor polonezi afirmă că Cracovia şi toate diecezele poloneze aşteaptă cu spirit de primire pe tinerii care vor veni din toată lumea pentru ZMT.

Aşteptăm cu toţii ZMT şi vizita Papei Francisc în ţara noastră. Cum va fi primit Sfântul Părinte în Polonia?

Cred că va fi primit aşa cum au fost primiţi sfântul Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea. Îl aşteptăm pe Papa Francisc ca mesager al lui Cristos şi succesor al sfântului Petru. Atât cei care cred cât şi cei care nu au credinţă sunt impresionaţi de atitudinile, de cuvintele şi de gesturile Sfântului Părinte. Îndeosebi de tot ceea ce el face pentru cei care au mai multă nevoie de milostivire: săraci, neputincioşi şi toţi cei care se află în nevoie. Fiecare pontif este primit în Polonia cu respectul şi docilitatea cu care creştinii se adresează Succesorului lui Petru, trimis de Cristos pentru a conduce Biserica. Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea şi Papa Francisc în perspectiva credinţei configurează ADN-ul care provine de la Cristos. Vocile iresponsabile care caută contraste între diferitele opinii cu privire la pontifi nu au fundament. Fiecare pontif este diferit ca purtător al unei carisme diferite, dar fiecare a primit acelaşi botez, aceeaşi hirotonire sacerdotală şi episcopală şi are aceeaşi misiune de a conduce în credinţă lumea creştină. De aceea le revine tuturor un mare respecte, independent de ceea ce sunt şi de unde provin.

Ce vă aşteptaţi de la ZMT?

ZMT, în pofida faptului că încă n-a început, deja astăzi îi transformă pe tinerii polonezi. Pregătirea voluntarilor în fiecare dintre dieceze comportă formarea de grupuri pastorale care se angajează să lucreze pentru alţii. Tineri îşi maturizează şi îşi formează caracterul lor privindu-i pe ceilalţi cu simpatie. Întăresc virtuţile creştine. Toate acestea vor fi utile şi după ZMT în interesul celor nevoiaşi, al întregii societăţi, al Bisericii precum şi al tinerilor înşişi.

Cum se pregătesc tinerii polonezi pentru eveniment?

Tinerii sunt deschişi la Cristos şi ca pregătire a ZMT participă la cateheze şi la rugăciunile comune. Tinerii din toată lumea după întâlnirea de la sfârşitul lui iulie din Polonia nu numai că vor cunoaşte mai bine ţara noastră şi vor putea să dea mărturie despre asta, dar mai ales vor deveni ambasadori mai maturi ai lui Cristos şi ai Bisericii, oferind mărturia lor şi celor care ar vrea să vină în Polonia, însă din diferite motive nu au această posibilitate.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz şi toată Biserica poloneză, cu mare cordialitate invită pe toţi tinerii la întâlnirea cu Papa Francisc şi Biserica lui Ioan Paul al II-lea. Aşteptăm cu spirit de primire pe tinerii din toată lumea nu numai la Cracovia, ci în toate diecezele poloneze. Însă mai ales îi mulţumim Papei Francisc pentru misiunea sa şi pentru că în Anul Milostivirii putem trăi împreună, în Polonia, Jubileul tinerilor din toată lumea.

De Paweł Rytel-Adrianik

(După Zenit, 1 iunie 2016)

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.