Categorii

Misionarele Carităţii, un scandal în pericol de instrumentalizări

Un urât moment local, care în India naţionalismului hindus riscă să se transforme într-un act de acuzare generalizată împotriva surorilor Maicii Tereza. De circa zece zile Misionarele Carităţii sunt în vizorul ciclonului printr-o acţiune judiciară care la Ranchi a dus în spatele gratiilor pe una dintre ele, împreună cu o colaboratoare laică, fiind acuzate de trafic de adopţii ilegale.

Faptele ar fi avut loc într-o casă pentru mame necăsătorite pe care călugăriţele o duc înainte în capitala statului Jharkhand, unde dintre cele 243 de structuri în slujba celor din urmă pe care surorile cu sari alb cu marginile albastre le ţin deschise în fiecare zi în toată India. Autorităţile judiciare au acceptat denunţul unui cuplu indian care a dat 120 de rupii (circa 1500 de euro) pentru a avea în adopţie pe unul dintre copiii mamelor necăsătorite. Şi conform investigaţiilor n-ar fi vorba despre un episod izolat în acea structură. În afară de asta, trebuie adăugat că din 2015 Misionarele Carităţii – ca politică generală – au încetat să dea copii în adopţie în India pentru că nu acceptă liniile directoare ale guvernului din New Delhi care le fac posibile şi pentru single şi cupluri de acelaşi sex.

La 5 iulie, la ştirea directoarei centrului din Ranchi sora Concilia, casa mamă a Misionarelor Carităţii a difuzat imediat o distanţare foarte clară: „Suntem absolut şocate pentru ceea ce s-a întâmplat în una dintre casele noastre – a scris superioara, sora Mary Prema –. N-ar fi trebuit să se întâmple niciodată: merge împotriva convingerilor noastre morale. Verificăm cu atenţie episodul. Vom adopta toate precauţiile necesare pentru ca un incident de acest fel să nu se mai întâmple niciodată”.

Însă între timp, Misionarele Carităţii trebuie să se confrunte şi cu o serie de acţiuni puse în aplicare de guvernul local din Jhakhand care – de la cazul specific – par că vor să lărgească acuzele la activitatea întregii familii călugăreşti întemeiate de Maica Tereza. De fapt, şeful poliţiei a cerut guvernului central de la New Delhi să poprească toate conturile bancare ale Misionarelor Carităţii, pentru a controla existenţa de încălcări în finanţările din străinătate. Totul în timp ce în opinia publică indiană revin la modă vechile teze ale jurnalistului englez Christopher Hitchens, care o acuza pe Maica Tereza că exploatează sărăcia din India. În timp de la RSS – mişcarea naţionaliştilor hinduşi, foarte apropiată de premierul Narendra Modi – a ajuns cererea de a-i revoca fondatoarei Misionarelor Carităţii Bharat Ratna, cea mai prestigioasă distincţie indiană, acordată ei în 1980.

În faţa acestui val care are tot aspectul unei instrumentalizări, episcopul auxiliar de Ranchi, Telesphore Bilung, îndreaptă degetul împotriva guvernului local, care tocmai sub conducerea naţionaliştilor hinduşi a introdus anul trecut şi în Jharkhand contestatele legi anti-convertire. „Avem ştiri despre percheziţii în diferite districte ale statului – a declarat la agenţia UcaNews –. Încearcă să dovedească faptul că creştinii sunt legaţi de activităţi ilegale”. Şi purtătorul de cuvânt al Misionarelor Carităţii, Sunita Kumar, vorbeşte despre o tentativă de „a ameninţa şi a sufoca financiar” ordinul călugăresc fondat de Maica Tereza, „a cărei lucrare în India din 1950 până astăzi este sub ochii tuturor”.

A influenţat acest eveniment şi apropierea alegerilor politice programate în India în mai 2019: naţionaliştii hinduşi din partidul BJP, la guvernare cu Modi, au fost acuzaţi în mod repetat în aceşti ani că îşi construiesc propriul consens şi prin acte de ostilitate tot mai grave faţă de minorităţi. Şi în acest cadru este semnificativ că în apărarea Misionarelor Carităţii s-a aliat în acest ore Mamata Banerjee, guvernatoare din Bengala Occidentală, statul Calcutta: „În mod maliţios încearcă să defăimeze numele Maicii Tereza luându-le în vizor pe surori – a scris într-un tweet –. BJP nu cruţă pe nimeni şi trebuie condamnat cu fermitate. Lăsaţi ca Misionarele Carităţii să continue să desfăşoare slujirea lor în favoarea celor mai săraci dintre săraci”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 14 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.