Categorii

Milano. Deţinuţi de la „San Vittore” îi scriu Papei: „Te aşteptăm”

Deţinuţii din penitenciarul milanez „San Vittore” îl aşteaptă cu trepidaţie pe Papa Francisc, care va fi în vizită pastorală în oraşul lombard la 25 martie. În acea zi, pentru prima dat, un Pontif va intra în penitenciarul „San Vittore”.

Bergoglio a cerut posibilitatea de a-i întâlni pe deţinuţi şi de a vorbi cu ei, preferând o abordare informală. Sosirea sa este prevăzută la 11.30, Sfântul Părinte se va opri şi la prânz în sala de mese a închisorii.

„Vom lăsa ca persoanele să-l întâlnească pe Francisc fără filtrul organizării, pentru ca să poată fi o întâlnire de suflete”, a confirmat într-un interviu la Corriere della Sera Gloria Manzelli, directoarea închisorii.

Papa ar trebui să întâlnească o sută de deţinuţi în rotonda centrală, alţi o sută vor fi apoi la masă cu el. Mulţi pregătesc daruri ca să-i dea, aşa cum mulţi sunt cei care au decis să ia hârtie şi stilou şi să scrie Pontifului.

Corriere della Sera a publicat câteva mesaje destinate lui Francisc. Toate sunt dense de emoţie, din care reiese suferinţa care se cuibăreşte în spatele gratiilor.

Suferinţă ca aceea a lui Massimo, care admite că nu are credinţă dar declară că îl aşteaptă pe Papa ca pe „un frate”. Aşa se adresează Papei: „Vreau să-ţi spun numai că am păcătuit, am furat seninătatea mamei mele şi am ucis încrederea tatălui meu. Dar ei nu m-au abandonat niciodată”.

Familie care găseşte un loc privilegiat în scrisorile deţinuţilor. Dă mărturie despre asta şi Ivan, care îi cere Papei să „dăruiască o rugăciune pentru familia mea”, pe care o defineşte „cu principii catolice”.

Sunt multe mulţumirile adresate Papei pentru această vizită a sa la „noi deţinuţii suspendaţi în limbul dintre bine şi rău”, scrie cu vână poetică Fatjoni. Fericit pentru venirea Papei şi Angelo, căruia această întâlnire îi sugerează o frază pe care i-o repetau adesea în familie: „Dintr-o experienţă negativă poate deriva una pozitivă, şi aceasta este dovada”.

Emoţionantă scrisoarea lui Natalino, care povesteşte că în treizeci de ani de închisoare şi-a pierdut familia dar a găsit recent o altă familie, aceea a persoanei care i-a dăruit organele după un transplant.

Apoi nu lipsesc scrisorile câtorva deţinuţi de alte credinţe religioase, de asemenea sunt multe şi cererile de iertare.

[sub îngrijirea lui Federico Cenci]

(După Zenit, 6 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.