Categorii

„Migranţii şi terorismul, conducătorii Bisericilor să acţioneze împreună”

„Întâlniri ca acestea trebuie să devină sistematice şi mai dinamice. Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor ne cere să reflectăm şi să invocăm ajutorul lui Dumnezeu pentru a înfrunta provocările pe care le trăim în Europa şi în lume”. Chrysostomos Savatos, 56 de ani, mitropolit de Messinia la Calamata, în Peloponez, este profesor de dogmatică la universitatea din Atena şi membru al consiliului dialogului pentru unitatea creştinilor. Vatican Insider l-a intervievat.

La ce punct este drumul spre unitate între Bisericile catolică şi ortodoxă?

„Trebuie să continuăm să studiem şi să colaborăm în dialogul despre problemele teologice şi ecleziologice. Dar trebuie să colaborăm mai mult pentru a răspunde la probleme cum ar fi cea a migranţilor şi refugiaţilor, cea a sărăciei, cea a terorismului”.

Cum înaintează dialogul teologic?

„Dialogul despre exercitarea primatului şi a sinodalităţii în Biserică înaintează lent. Sesiunea de lucru a Comisiei mixte de dialog teologic între Biserica catolică şi Biserica ortodoxă, care s-a ţinut la Chieti în septembrie 2016, s-a încheiat cu aprobarea unanimă a unui document focalizat asupra exercitării primatului şi a sinodalităţii în Biserică înainte de marea schismă din Orient. Însă n-au lipsit problemele: Biserica catolică ar vrea să vorbească despre sinodalitate şi primat în al treilea mileniu, Biserica ortodoxă rusă ar vrea să discute despre al doilea mileniu şi despre fenomenul uniatismului, alte Biserici ortodoxe ar vrea să discute despre primul mileniu şi despre jurisdicţia episcopului de Roma în acel timp. Încă nu putem merge spre un acord”.

Şi care este situaţia, în schimb, în schimb, în ceea ce priveşte angajarea comună în faţa provocărilor din timpul nostru?

„Cred că săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor trebuie să ţină bine cont tocmai de acest lucru. Este nevoie de o colaborare nouă, activă, şi tocmai acesta devine un alt motiv de ecumenism. S-a desfăşurat recent la Paris o întâlnire a Forumului episcopilor ortodocşi şi catolici din Europa dedicat tocmai acestor probleme. Întâlnirea de la Lesbo, vizita la lagărul de refugiaţi din insulă pe care în aprilie 2016 Papa Francisc, patriarhul Bartolomeu şi arhiepiscopul Hyeronimos au efectuat-o, a fost un început. A fost importantă şi întâlnirea din Cuba, în februarie 2016, între Papa Francisc şi patriarhul de Moscova, Kiril. Trebuie înmulţite aceste ocazii şi să se încerce luarea de poziţii comune. Întâlniri ca acestea trebuie să devină sistematice şi mai dinamice. Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor ne cere să reflectăm şi să invocăm ajutorul lui Dumnezeu pentru a înfrunta provocările pe care le trăim în Europa şi în lume”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 20 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.