Categorii

Mesajul Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios adresat musulmanilor pentru luna Ramadan şi ‘Id al Fitr 1438 H. / 2017 A.D. (2 iunie 2017)

Cu ocazia lunii Ramadan – începută anul acesta pe la 27 mai – şi pentru sărbătoarea ‘Id al Fitr 1438 H. / 2017 A.D., care cade pe la 24 iunie, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios a trimis musulmanilor din întreaga lume un mesaj de urări cu titlul: „Creştini şi musulmani: împreună pentru îngrijirea casei comune”. Iată textul mesajului semnat de preşedinte, Eminenţa Sa cardinalul Jean-Louis Tauran, şi de secretar, Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.:

Creştini şi musulmani: împreună pentru îngrijirea casei comune

Dragi fraţi şi surori musulmani,

Vrem să vă asigurăm de solidaritatea noastră rugătoare în acest timp de post în luna Ramadan şi pentru celebrarea conclusivă a ‘Id al-Fitr, extinzând vouă din inimă cele mai bune urări ale noastre de solidaritate, bucurie şi îmbelşugate daruri spirituale.

Mesajul din acest an este deosebit de actual şi semnificativ: în urmă cu cincizeci de ani, în 1967, la numai trei ani după instituirea acestui Consiliu Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) de către Papa Paul al VI-lea, la 19 mai 1964, pentru prima dată a fost trimis un mesaj pentru această ocazie.

În anii următori, două mesaje au fost deosebit de importante: cel din 1991, în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea, cu titlul „Calea celor care cred este calea păcii”, şi cel din 2013, în primul an de pontificat al Papei Francisc, cu titlul „Promovarea respectului reciproc prin educaţie”, ambele semnate chiar de Pontifi.

Printre numeroasele activităţi ale CPDI pentru a promova dialogul cu musulmanii, cea mai importantă şi de lungă durată este mesajul anual pentru Ramadan şi pentru ‘Id al-Fitr, adresat musulmanilor din toată lumea. Pentru a împărtăşi acest mesaj în cel mai amplu mod posibil, CPDI este asistat de comunităţile catolice locale, precum şi de reprezentanţii pontificali prezenţi în aproape toate ţările din lume.

Experienţa ambelor noastre comunităţi afirmă valoarea acestui mesaj pentru a promova relaţii cordiale între vecini şi prieteni creştini şi musulmani, oferind reflecţii despre provocările actuale şi urgente.

Pentru anul acesta, CPDI se inspiră din scrisoarea enciclică a Papei Francisc „Laudato si’ – Despre îngrijirea casei comune”, adresată nu numai catolicilor şi creştinilor, ci întregii omeniri.

Papa Francisc atrage atenţia cu privire la daunele provocate mediului, nouă înşine şi semenilor noştri, de stilurile noastre de viaţă şi de deciziile noastre. Există, de exemplu, unele perspective filozofice, religioase şi culturale care reprezintă o ameninţare pentru raportul omenirii cu natura. A primi această provocare ne implică pe noi toţi, făcând abstracţie de faptul că practicăm sau nu o credinţă religioasă.

Însuşi titlul enciclicei este expresiv: lumea este o „casă comună”, o locuinţă pentru toţi membrii familiei umane. De aceea, nicio persoană, naţiune sau popor nu poate impune în mod exclusiv propria înţelegere a planetei. Pentru aceasta Papa Francisc invită „să reînnoim dialogul despre modul în care construim viitorul planetei noastre. … pentru că provocarea ambientală pe care o trăim, şi rădăcinile sale umane, ne privesc şi ne ating pe toţi” (nr. 14).

Papa Francisc afirmă că „criza ecologică este un apel la o profundă convertire interioară” (nr. 217). Ceea ce foloseşte este educaţia, o deschidere spirituală şi o „convertire ecologică globală” pentru a înfrunta în mod corespunzător această provocare. Ca oameni care credem, raportul nostru cu Dumnezeu trebuie să fie tot mai evident prin modul de a ne raporta la lumea care ne înconjoară. Vocaţia noastră de a fi păzitori ai lucrării lui Dumnezeu nu este nici facultativă, nici marginală în raport cu angajarea noastră religioasă ca şi creştini şi musulmani: este parte esenţială a ei.

Fie ca gândurile religioase şi binecuvântările care derivă din post, din rugăciune şi din faptele bune, să vă susţină, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe calea păcii şi a bunătăţii, îngrijindu-vă de toţi membrii familiei umane şi de întreaga creaţie!

Cu aceste sentimente, vă urăm, încă o dată, seninătate, bucurie şi prosperitate.

Din Vatican, 19 mai 2017

Jean-Louis Tauran

Preşedinte

Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.

Secretar

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.