Categorii

Merkel la Papa: sintonie cu privire la necesitatea de a dărâma zidurile

Sintonie cu privire la necesitatea de a depăşi, de a înfrânge şi de a dărâma zidurile, cu privire la multilateralitatea societăţilor, cu privire la importanţa tratatelor internaţionale şi cu privire la necesitatea de a se ocupa mai mult de continentul african. Este ceea ce reiese din întâlnirea dintre Papa Francisc şi Angela Merkel, primită în Palatul Apostolic din Vatican în această dimineaţă, 17 iunie 2017. Asta revelează însăşi cancelaria germană. Africa, climă, terorism, sărăcie, foamete şi G20 din Hamburg sunt temele tratate.

Audienţa la Pontif durează circa 40 de minute, într-un climat de cordialitate: Merkel a mulţumit Episcopului de Roma pentru această nouă întâlnire (a patra audienţă privată şi a şasea întâlnire în total). Apoi colocviul cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, însoţit de monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

În afară de intenţia comună de a dărâma zidurile, în centrul dialogului a fost şi următoarea G20, programată la Hamburg în iulie, pe care Germania o vede în optica unui efort pentru o lume multilaterală; Africa, având sublinierea ambilor interlocutori cu privire la importanţa ca Uniunea Europeană să se angajeze în privinţa acestei teme; în sfârşit Tratatul de la Paris, cu regretul faţă de decizia Statelor Unite de a ieşi din Cop21.

Nota publicată de Sala de Presă a Vaticanului afirmă: În cursul colocviilor cordiale au fost evocate bunele relaţii şi colaborarea rodnică ce există între Sfântul Scaun şi Germania. Apoi au fost tratate chestiuni de interes comun, cu atenţia deosebită faţă de apropiata reuniune a G20 la Hamburg şi s-a convenit cu privire la necesitatea de a dedica o atenţie specială responsabilităţii comunităţii internaţionale în contrastarea sărăciei şi a foametei, a ameninţării globale a terorismului şi a schimbărilor climatice.

Merkel,c are în zilele trecut a fost în Argentina, a adus în dar Papei Bergoglio dulciuri din ţara Pontifului: câteva cutii de „dulce de leche” (dulciuri cu lapte) şi biscuiţi argentinieni. În afară de asta i-a dăruit Papei cd-uri muzicale cu operele lui Ludwig van Beethoven.

În schimb Francisc a dăruit cancelarului copiile în germană ale Laudato si’, Amoris laetitia şi Evangelii gaudium. În afară de asta i-a dăruit o sculptură în bronz care reprezintă un ramură de măslin, simbol al păcii.

Cu Merkel era prezent consortul său, Joachim Sauer.

Este a şasea oară că se întâlnesc, Pontiful şi cancelarul. Prima strângere de mână la 19 martie 2013, ziua începerii pontificatului. După acea dată, s-au întâlnit: la 18 mai 2013, la 21 februarie 2015, 6 mai 2016 cu ocazia conferirii premiului Carol cel Mare Papei, la 24 martie 2017 la ceremonia Tratatelor de la Roma.

Papa i-a transmis lui Merkel condoleanţe pentru moartea lui Helmut Kohl, decedat ieri. Şi în telegrama de condoleanţe pe care i-a trimis-o declară: „Cu emoţie am aflat ştirea despre moartea fostului cancelar federal Helmut Kohl, după o lungă şi gravă boală. Exprim rudelor precum şi dumneavoastră şi întregului popor german care-l regretă pe «cancelarul unităţii», sincere condoleanţe”. Cancelarul, „ca mare om de stat şi european convins, a lucrat cu clarviziune şi dăruire pentru binele persoanelor din Germania şi din ţările europene învecinate. Dumnezeul milostiv să-l răsplătească pentru lucrarea sa neobosită în favoarea unităţii Germaniei şi a uniunii Europei, precum şi pentru angajarea sa în favoarea păcii şi reconcilierii”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 17 iunie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.