Categorii

Melania şi Ivanka, după Papa, întâlnirea cu copiii bolnavi şi victimele traficului de persoane

Mai dezinvoltă faţă de vizita cu Papa, unde emoţia aşa de mare încât nici n-a înţeles o glumă a lui Francisc despre „potizza” (desert tipic sloven, nr), Melania Trump s-a prezentat la spitalul „Bambin Gesù”, la câţiva paşi de la Vatican, pe la 11.00, mai devreme cu circa 20 de minute.

Tocuri 12, îmbrăcăminte în negru şi părul într-un coc, the first lady, coborând dintr-un Suv alb, a realizat dorinţa exprimată de ea de a-i îmbrăţişa pe bolnavii mici din spitalul pediatric, excelenţă recunoscută la nivel european, şi să salute personalul medical care-i asistă zilnic.

Printre selfie-uri, desene, flori şi o rugăciune la statuia Sfintei Fecioare Maria a Minunilor, turul doamnei Trump (circa 40 de minute) a atins prima Secţia de Terapie Intensivă Cardio-chirurgie şi Secţia Medicală Chirurgicală de Cardiologie Pediatrică şi, după aceea Ludoteca (salonul de joacă) şi Capela Spitalului. Aici, la intrare, Melania, a fost primită de doi copii, Leonardo şi Ines, care i-au oferit un buchet de flori albe şi roşii pe care ea l-a depus la picioarele Sfintei Fecioare Maria. The first lady, care n-a negat niciodată credinţa sa catolică şi care astăzi în Vatican a voit să poarte vălul negru cerut (dar nu impus) de protocol, s-a oprit ca să se roage pentru câteva clipe făcându-şi de două ori semnul crucii, apoi a intrat în capelă împreună cu părintele capelan Luigi Zucaro unde a aprins câteva lumânări.

Cu puţin înainte, însoţită de preşedintele Mariella Enoc, de directorul sanitar Massimiliano Raponi, de directorul ştiinţific Bruno Dalla Piccola şi de coordonatorul general al spitalului Ruggero Parrotto, s-a oprit în salonul de joacă unde s-a desfăşurat momentul clou al întregii vizite cu întâlnirea cu 20 de copii şi adolescenţi de 9 naţionalităţi diferite, şi ucraineană, libiană şi irakiană.

„Ciao, come stai? (Bună, ce faci?)”, a salutat fosta fotomodel (aceeaşi prezentare, după jumătate de oră, cu premierul Gentiloni la Villa Taverna), cerându-şi scuze pentru italiana sa neformată: „Tutto bene? (Totul e bine?) What are you working on? La ce lucrezi?”, a întrebat-o pe o tânără libaneză cu văl, aşezându-se lângă ea la masa albă. Cu ajutorul traducătorului a schimbat apoi câteva glume cu copiii care i-au înmânat desene făcute pentru această ocazie, dintre care una avea scris „Welcome in Italy”.

Şi Melania a voit să intre în joc şi să deseneze cu copiii. „Deci să începem”, a exclamat ea, „cu ce culori?”. Fiecăruia, soţia preşedintelui i-a înmânat cadoul său „made in USA”: puzzle rotunde ale Casei Albe; în schimb a primit volumul „Vieţi curajoase” care relatează experienţa zilnică de la „Bambin Gesù”.

Melania nu s-a dat înapoi de la cererile de selfie-uri şi a schimbat câteva săruturi şi îmbrăţişări cu un copil care purta masca. La încheierea întâlnirii, fotografia de grup: „Toţi în picioare. All together!”, a spus the first lady făcând cu degetele semnul păcii. În sfârşit, înainte de a părăsi spitalul, a semnat în cartea de oaspeţi lăsând un mesaj: „Great visiting you! Stay strog and positive. Much love, Melania”. O inimă şi o floare desenate cu peniţa roşie conturau semnătura.

Mai „instituţională” dar nu mai puţin intensă a fost vizita lui the first daughter Ivanka Trump la Trastevere în cartierul general al Comunităţii „Sfântul Egidiu”. Blonda „regină de la Casa Albă”, aşa cum a fost definită de diferite mass-media, a voit să arate sprijinul său personal unui grup de femei nigeriene victime ale traficului de persoane. „Papa este cel mai bun avocat al vostru”, le-a spus ea, nedându-se înapoi de la îmbrăţişări şi lacrimi. Întâlnirea a avut loc cu uşile închise timp de trei sferturi de oră şi a fost „emoţionantă”, aşa cum afirmă câteva voluntare care au participat. Între acestea şi Alganesh, activistă italo-eritree care a salvat sute de victime de la traficanţii de oameni în Sinai.

Reunite în „Sala păcii”, unde au fost semnate acordurile pentru Mozambic în 1992, Ivanka şi fetele au vorbit despre evenimentele dureroase îndurate de ele: abuzuri sexuale, sclavie, prostituţie, trafic de organe, dar şi despre scăparea lor în Italia graţie  Comunităţii „Sfântul Egidiu” care le-a însoţit în găsirea unui loc de muncă sau le-a îndreptat spre activităţi precum laboratorul de croitorie. De fapt, toate femeile erau îmbrăcate cu haine tradiţionale africane confecţionate chiar de ele. Una dintre fete, relatând istoria sa, a izbucnit într-un plâns puternic, celelalte au urmat-o. Chiar şi Ivanka şi le-a îmbrăţişat.

Fiica preşedintelui a ascultat cu interes, a luat notiţe şi a întrebat care ar putea să fie soluţiile, ce ar putea să facă guvernele, ce legi pot fi de folos. „Tatăl meu este foarte interesat de această temă a traficului de persoane umane”, a adăugat ea. În întâlnire s-a vorbit şi despre demararea de campanii de comunicare în Africa, în ţările din care se pleacă, pentru că femeile nu ştiu spre ce anume merg, despre importanţa instruirii feminine. Dar şi despre măsuri specifice precum proiectul Bravo, condus în diferite ţări de Comunitatea „Sfântul Egidiu” pentru a înregistra persoane care nu au identitate civilă şi care din această cauză pot să fie mai uşor victime ale traficului de fiinţe umane.

Ivanka Trump – care pe Twitter îi mulţumea Papei, propagator de „speranţă pentru toată lumea”, pentru audienţa de astăzi – a întâlnit, timp de treizeci de minute, şi conducătorii Comunităţii „Sfântul Egidiu”, începând de la fondatorul Andrea Riccardi care a povestit: „Am vorbit despre rolul religiei, de violenţă şi de reiligie, de femeie şi religie, despre rolul religiei pentru pace. dumneavoastră ne-aţi vorbit despre călătoria părintelui dumneavoastră” prin locurile celor trei mari religii abraahimitice. „Am explicat cu lucrăm şi cum s-a vorbit despre colaborarea dintre Statele Unite şi «Sfântul Egidiu», a mai spus Riccardi. Şi despre traficul de persoane: : „Nu le-am arătat imagini, ci am făcut-o să întâlnească persoane, aceste este spiritul de la «Sfântul Egidiu»”.

 De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 24 mai 2017)

Traducere de pr. dr.Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.