Categorii

Mecca: poliţia saudită împiedică un atac terorist la adresa Marii moschei

Forţele de securitate saudite au împiedicat un atentat la adresa Marii Moschei de la Mecca, oraşul cel mai important pentru religia islamică. Ministerul de Interne a prezentat ştirea, adăugând că alte două celule teroriste planificau să-i lovească pe credincioşi şi poliţia.

Ieri, atentatorul sinucigaş a fost înconjurat într-un apartament în cartierul central din Mecca, Ajyad al-Masafi. După împuşcături a detonat bomba, făcând să se dărâme edificiul de trei etaje şi rănind şase străini care practicau umra (pelerinaj minor) şi cinci poliţişti. Doi dintre răniţi sunt încă în spital, în timp ce ceilalţi au fost externaţi.

În aceeaşi zi, un bărbat căutat pentru că este militant islamist a fost ucis de forţele de securitate; se ascundea în cartierul al-Aseelha din oraş. O a treia celulă a fost oprită în oraşul Jeddah. Cu privire la aceasta din urmă n-au fost difuzate multe informaţii, în afară de arestarea a cinci militanţi suspectaţi, inclusiv o femeie.

Încă nu este clar cine a proiectat aceste atacuri. Totuşi Isis deja lovise în trecut regatul saudit. În mai anul trecut, forţele de securitate saudite au împuşcat şi ucis doi presupuşi combatanţi din Isis în afara oraşului Mecca, în timp ce alţi doi s-au explodat. În iulie acelaşi an, patru agenţi de securitate au fost ucişi de un atac sinucigaş aproape de Moscheea Profetului la Medina.

Unii observatori au îndoieli cu privire la acest atac. Lor li se pare un fapt construit pentru a mări tensiunea dintre Arabia şi Qatar şi Iran.

Milioane de musulmani din toată lumea se reunesc la Mecca pentru sfârşitul Ramadanului. Ieri, un mare număr de credincioşi erau adunaţi în Marea Moschee pentru ultima vineri din Ramadan.

(După agenţia AsiaNews, 24 iunie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.