Categorii

Martorii lui Iehova: în pericol prezenţa lor în toată Rusia

Ministerul de Justiţie a prezentat la 15 martie la Curtea Supremă o cauză pentru a fi declarată „asociaţie extremistă” centrul administrativ al Martorilor lui Iehova. Dacă această cauză va avea succes, activitatea religioasă a Martorilor lui Iehova va fi interzisă în toată Rusia şi proprietatea centrului administrativ va fi confiscată de stat. Comunităţilor Martorilor lui Iehova le va interzis să se adune şi cei care vor încălca această decizie vor fi urmăriţi penal ca fiind dedicaţi „activităţilor extremiste”.

Problemele sunt de mai mulţi ani. Martorii lui Iehova au fost mereu priviţi cu suspiciune: întâlnirile lor au îndurat raiduri ale poliţiei; publicaţiile lor au fost sechestrate; a fost interzis să se meargă din uşă în uşă. Legile anti-terorism, foarte generice, au etichetat cel puţin 90 de publicaţii ale Martorilor lui Iehova ca „extremiste” pentru că au evaluări „negative” faţă de celelalte religii şi pentru că îi determină pe membrii să nu facă serviciul militar.

Cauza va fi urmărită de judecătorul Nikolai Romanenkov. „Odată ce vor examina cazul – a afirmat un secretar de la Curte – judecătorul va stabili când va începe audierea şi dacă va fi cu uşile închise. Toate informaţiile vor fi publicate pe situl web al Curţii”.

La 27 februarie, Ministerul de Justiţie a terminat o inspecţie a structurii şi a activităţilor centrului administrativ al Martorilor lui Iehova. La sfârşitul inspecţiei, Svetlana Borisova, Galina Filatova şi Izmaylova, funcţionari de la departamentul pentru organizaţiile religioase din Ministerul de Justiţie, au întocmit un raport de 32 de pagini despre condiţia actuală a grupului religios. Raportul conclude că în pofida avertismentelor Procuraturii Federaţiei Ruse, „subdiviziunile structurale ale centrului administrativ sunt angajate în activităţi extremiste, care încalcă drepturile şi libertăţile omului şi ale cetăţeanului şi dăunează persoanelor, ordinii publice şi siguranţei naţionale”. Conform raportului, centrul administrativ al Martorilor lui Iehova este responsabil pentru că a furnizat informaţii „imprecise” despre importarea a numeroase texte de literatură „extremistă” venite în Rusia în 2014 cu toate că au fost declarate ilegale.

Curtea Supremă a inserat 95 de texte religioase ale Martorilor lui Iehova în lista naţională a materialelor extremiste. Mulţi dintre membrii au fost amendaţi şi urmăriţi pentru posesia acestor texte. Conform Forum 18, din 2007 au fost un total de 39 de avertismente şi indicaţii oficiale cu privire la „inadmisibilitatea activităţilor extremiste” în 29 de regiuni ale ţării. În martie 2016, şi centrul administrativ al Martorilor lui Iehova din Sankt Petersburg a primit avertismentul oficial.

Martorii lui Iehova nu sunt unicul grup lovit. Curtea Supremă a susţinut cauzele pentru dizolvarea Conferinţei centrale a Bisericii metodiste unite ruse (ianuarie 2016) şi a Congresului islamic unit rus (aprilie 2016). Însă dizolvarea acestor societăţi n-a fost motivată de acuze de „extremism”, ci numai pentru că nu au trimis rapoarte anuale autorităţilor şi pentru informaţiile „imprecise” în registrele federale de taxe. În Rusia există deja 58 de organizaţii interzise, printre ele sunt şi şapte comunităţi ale Martorilor lui Iehova la Taganrog, Samara, Abinsk, Stariy Oskol, Belgorod, Elista şi Oryol.

În ţară, Martorii lui Iehova au cel puţin 172 de mii de membri. În timpul Comemorării morţii lui Isus, evenimentul cel mai important din an, numărul de credincioşi creşte până la circa 300 de mii. În prezent în Rusia există 397 de organizaţii înregistrate; peste 2500 de organizaţii nu sunt aprobate de guvern.

(După AsiaNews, 18 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.