Categorii

Martirii din Algeria, papa: şi astăzi suferim persecuţiile

„Persecuţiile nu sunt o realitate din trecut, pentru că şi astăzi le suferim, fie într-o manieră sângeroasă, ca atâţia martiri contemporani, fie într-un mod mai subtil, prin calomnii şi falsităţi”. Cuvintele papei fac de o actualitate arzătoare mărturia strălucitoare a celor 19 martiri din Algeria, măcelăriţi între 1994 şi 1996 în locuri, timpuri şi circumstanţe diferite, toţi victime ale acelui masacru oribil care a fost războiul civil din ţara nord-africană care a secerat peste 150 de mii de persoane. Victime nevinovate aproape toate îngropate în terenuri semi-deşertice algeriene, multe îngropate în uitarea istoriei.

Ceea ce va sfâşia vălul pus peste mulţii morţi din acei ani sălbatici în care păreau să nu înceteze atacurile „Frontului islamic de salvare” va fi tocmai beatificarea celor 19 martiri creştini, pe care o va celebra ca trimis al papei cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor, sâmbătă 8 decembrie, la Orano. Adică dieceza unde a fost episcop monseniorul Pierre-Lucien Claverie, mort la 1 august 1996 datorită unei bombe care l-a ucis pe loc împreună cu şoferul său algerian musulman Mohammed, reprezentat şi el în icoana oficială a evenimentului.

Monseniorul Claverie este primul nume care figurează în lista noilor fericiţi. După el sunt alte 18 persoane consacrate: maristul Henri Vergès şi sora Paul Hélène de Saint Raymond, ucişi în ’94 în biblioteca din Casbah; augustinienele sora Esther Paniagua Alonso şi sora Caridad Alvarez Martin, ucise de o rafală de gloaţe în cartierul popular Bab el Oued în Alger; cei patru părinţi albi Jean Chevillard, Charles Deckers, Alain Dieulangard şi Christian Chessel, asasinaţi în munţii Tizi Ouzou, în regiunea Cabilia. De asemenea: sora Bibiane şi sora Angèle-Marie, de la Surorile Stăpânei Noastre a Apostolilor, care au murit la Alger, şi ca ele sora Odette Prévost, mică soră a Preasfintei Inimi.

Însă, fără îndoială, printre cei 19 martiri evenimentul cel mai cunoscut – prezentat astfel şi de cărţi şi filme (pentru toate „Oameni ai lui Dumnezeu”, premiat la Cannes în 2010) – este cel al celor şapte călugări trapişti din Tibhirine, răpiţi în noaptea de 26 spre 27 martie în mănăstirea lor „Notre Dame de l’Atlas”. Ceea ce părintele prior Christian de Chergé a definit în jurnalul său „o rămăşiţă cistercină în oceanul islamului”.

Părintele Christian, Bruno Lemarchand, Célestin Ringeard, Christophe Lebreton, Luc Dochier, Michel Fleury şi Paul Favre-Miville, au fost luaţi înainte de zori din acele ziduri pe care atâţia le sugeraseră să le părăsească dată fiind recrudescenţa violenţelor şi persecuţiilor, dar unde ei au voit oricum să rămână pentru a da dovada concretă a vieţii dăruite care este fundamentul misterului creştin. Au fost masacraţi în acele zile, dar găsiţi morţi după două luni; capetele lor au fost găsite la sfârşitul lui mai la câţiva kilometri de mănăstire, pe lângă Medea.

„Aceşti fericiţi – scrie papa Francisc în scrisoarea adresată lui Becciu, toată în latină, difuzată miercuri 5 decembrie – i-au iertat pe asasinii lor, arătând că iubesc mai mult viaţa veşnică”. Ei au decis să stea alături de oameni în pofida dificultăţilor şi pericolelor: acum, afirmă papa, „sunt în posesia a ceea ce au iubit şi, cu învierea din morţi, o vor avea cu plinătate mai mare”.

Sângele lor continuă lunga listă începută cu Isus Cristos, care „a suferit persecuţia şi o moarte violentă pe cruce, fără nicio vină”, spune Francisc. Care subliniază în scrisoare că „Biserica a avut mereu o devoţiune deosebită faţă de martiri, care au mărturisit credinţa şi iubirea faţă de Domnul Isus, până la vărsarea sângelui”. Papa îi cere apoi cardinalului Becciu să transmită „salutul său fratern credincioşilor de alte religii şi tuturor persoanelor de bunăvoinţă”.

Prefectul Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor va celebra ceremonia de beatificare în sanctuarul „Notre-Dame de Santa Cruz”, la Orano, sâmbătă 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Şi comunitatea musulmană va aduce omagiu noilor fericiţi. Conform previziunilor, la Orano vor fi sute de mii de persoane care provin nu numai din Africa ci şi din Europa, în special din ordinele călugăreşti ale martirilor, plecaţi pentru a-i celebra pe cei 19 martiri şi, prin intermediul lor, pentru a comemora simbolic toate victimele din acei ani teribili: nu numai persoane consacrate ci şi cetăţeni obişnuiţi, intelectuali, imami, activişti pentru drepturile umane. Totuşi va fi limitat numărul persoanelor care vor putea intra în sanctuar, însă vor putea participa la liturghiile de mulţumire care se vor ţine în zilele următoare în toată ţara care se pregăteşte, printre altele, să trăiască alegerile prezidenţiale.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 5 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.