Categorii

Maria, Regina tuturor şi a bolnavilor de cancer

La sfârşitul lui August se celebrează în Rusia sărbătoarea icoanei miraculoase a Mariei „Regina tuturor” (Vsetsaritsa), „cea care alină rănile trupului”. În realitate rugăciunile către această imagine mariană sunt neîncetate tot anul şi icoana cu acest subiect se află în colţul „rugăciunii” din fiecare spital rusesc, în special în secţiile de oncologie.

Imaginea miraculoasă a fost pictată în marea mănăstire Vatopedi de la Muntele Athos în secolul al XVII-lea, însă devoţiunea sa s-a răspândit în Rusia numai în ultimele timpuri, începând de la jumătatea anilor ’90 din secolul trecut. Ei îi este atribuit harul special al vindecării miraculoase a bolnavilor de cancer, a celui care suferă datorită tratamentelor oncologice şi radiaţiilor, dar şi a persoanelor infectate de SIDA.

Credinţa în Cristos medic şi vindecător al sufletului şi al trupului este unul din conţinuturile cele mai răsunătoare din întreaga Evanghelie, şi această credinţă se reflectă pe larg în icoanele sacre, îndeosebi cele mariane. Cele mai vechi şi venerate icoane ale Născătoarei de Dumnezeu, prin tradiţie sunt atribuite direct sfântului Luca „medic” şi evanghelist.

În Rusia actuală se răspândeşte tot mai mult comemorarea unui sfânt mărturisitor din timpurile persecuţiilor sovietice, care a asumat numele de Luka în cinstea evanghelistului: episcopul Luka (Vojno-Jasenetskij), care înainte de a depune voturile era medic legist şi chirurg, aşa încât a scris un manual „Tratat de chirurgie infecţioasă”, asociat apoi la tratatul spiritual „Duh, Suflet şi Trup” care l-a făcut celebru ca „sfântul medic” din tragicul secol al XX-lea rus.

Episcopul Luka mergea prin Rusia europeană şi asiatică, adesea prin transferare dintr-un lagăr în altul, răspândind pretutindeni medicina sa „fizică şi spirituală”. Lui i se atribuie sugestia de a se ruga la icoana „Regina tuturor”, folosind formula „Binecuvântează mintea şi mâinile celor care ne fac tratamentele, pentru ca să devină instrument al Medicului Atotputernic, Cristos Mântuitorul nostru”.

În subiectul reprezentat de icoană, prezentarea solemnă a Mariei Regină este îndulcită de un gest afectuos de mijlocire, cu mâna întinsă pentru a cere de la Fiul mântuirea. Credinciosul care contemplă icoana este asumat în acest cerc de iubire, în care Mama şi Fiul îşi îndreaptă privirea chiar spre cel care contemplă, conform tipicei „perspective răsturnate” din icoane.

Rugăciunea continuă cu cuvintele speranţei: „Acolo unde dispare orice speranţă, tu vei fi Speranţa de neclintit; celui care este oprimat de suferinţe insuportabile, vei fi alinare care dă forţa de a suporta. Acolo unde întunericul disperării se strecoară în suflet, tu vei face să strălucească lumina inefabilă a Divinităţii!”.

Episcopul-medic Luka susţinea importanţa condiţiei psihice a bolnavului în cursul bolii şi al vindecării. Fără o credinţă profundă persoana se abandonează depresiei; devine necesară „psihoterapia”, în care medicul este chemat să ofere asistenţă spirituală bolnavului. Eventual îndreptându-şi privirea spre „Regina tuturor”, care astăzi este prezentă în fiecare loc de suferinţă din Rusia.

De Vladimir Rozanskij

(După AsiaNews, 23 august 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.