Categorii

Marele imam de la al-Azhar îl întâlneşte pentru a treia oară pe papa

Cu un semn de atenţie care atestă cordialitatea raportului, papa l-a primit astăzi pe marele imam de la al-Azhar, Ahmed Muhammad al-Tayyib, după ce l-a primit deja în Vatican în mai 2016 şi după ce Francisc personal a participat în aprilie anul acesta la o conferinţă de pace găzduită de al-Azhar la Cairo.

Colocviul din mai 2016 a însemnat reluarea colaborării dintre al-Azhar şi Sfântul Scaun, care fusese întrerupt de ateneul musulman după ce, în ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea a citat un atentat împotriva copţilor din Alexandria printre motivele pentru care este „necesitate urgentă pentru guvernele din regiune să adopte, în pofida dificultăţilor şi ameninţărilor, măsuri eficace pentru protejarea minorităţilor religioase”. Cuvinte interpretate la Cairo ca ingerinţă politică, aşa încât guvernul egiptean de atunci l-a rechemat pe ambasadorul său de la Sfântul Scaun şi Universitatea sunnită a decis, evocând şi discursul lui Joseph Ratzinger la Regensburg, să suspende dialogul cu Sfântul Scaun.

Dialogul este reluat acum în mod stabil, îndeosebi cu angajarea cardinalului Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical al Dialogului Interreligios, şi audienţa acordată marelui imam din partea papei în ziua sa săptămânală în mod tradiţional lipsită de întâlniri şi activităţi publice, marţea, confirmă bunele raporturi.

În după-amiaza de astăzi, Ahmed Muhammad al-Tayyib, participă la Roma la a treia ediţie a „dialogurilor de civilizaţii”, promovate de aceeaşi universitate al-Azhar şi de Comunitatea „Sfântul Egidiu”, şi menite să promoveze o întâlnire aprofundată între „Orient şi Occident”, aşa cum afirmă titlul acestui tip de întâlnire care s-a desfăşurat prima dată la Firenze, în iunie 2015, şi, în mai 2016, la Paris.

În capitala franceză, participanţii s-au întrebat despre modul de a convieţui, atât în Orient cât şi în Occident, cu noi categorii într-o lume globalizată. În afară de asta, la Paris s-a reafirmat refuzarea violenţei făcute în numele religiei. Cu acea ocazie, marele imam de la al-Azhar a condus o vizită la memorialul victimelor terorismului la Teatrul Bataclan.

Astăzi, masa rotundă se intitulează „Un secol: de la sfârşitul imperiilor la globalizare”. În această etapă complexă din istoria umană, la un secol de la sfârşitul primului război mondial şi al echilibrelor controversate create de puterile coloniale de atunci, îndeosebi, această întâlnire vrea să caute paşii corecţi pentru a promova o nouă perioadă, caracterizată de convieţuirea între cele două civilizaţii într-un timp marcat de globalizare şi de provocările legate cu acest fenomen.

Printre personalităţile care vor interveni este prevăzută prezenţa cardinalului Tauran, precum şi a marelui imam de al-Azhar, şi în afară de asta a islamologului francez Olivier Roy, a fondatorului Comunităţii „Sfântul Egidiu”, Andrea Riccardi, precum şi, pentru un salut, a preşedintelui senatului, Pietro Grasso. În afară de asta, al-Tayyib ar trebui să-l întâlnească, în această vizită a sa la Roma, şi pe preşedintele consiliului, Paolo Gentiloni, şi pe ministrul de externe, Angelino Alfano, pentru a discuta, anunţa într-un comunicat al-Azhar, despre modul de a coordona eforturile pentru a promova cultura coexistenţei, a păcii, refuzând violenţa, ura şi fanatismul religios.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.