Categorii

Maica Tereza va fi declarată sfântă

Madre-Teresa-de-Calcuta-800x533Papa Francisc a aprobat în ziua sa de naştere minunea atribuită Maicii Tereza de Calcutta şi a dispus să se promulge decretul. Dă această ştire situl cotidianului catolic Avvenire. „Se încheie astfel – scrie vaticanista Stefania Falasca – itinerarul procesului super miro pentru «apostola celor din urmă», care va fi canonizată cu toată probabilitatea la 4 septembrie, în Anul Sfânt al Milostivirii. Data va fi făcută publică în următorul Consistoriu”. În urmă cu trei zile, la 15 decembrie, cazul de vindecare extraordinară a fost supus evaluării ultime a congresului episcopilor şi cardinalilor reuniţi în Congregaţie, care au exprimat evaluarea lor pe deplin pozitivă.

Ziua de 5 septembrie va fi o zi de luni şi este aniversarea a 106 ani de la naşterea Terezei, înainte de călugărie Anjëzë Gonxhe Bojaxhiu, călugăriţa născută la Skopje în Albania şi devenită simbol al iubirii faţă de cei mai din urmă dintre cei din urmă pe străzile din Calcutta. Este foarte probabil, întocmai, ca să aibă loc canonizarea în ziua precedentă, adică duminică 4 septembrie.

Minunea care o va duce la cinstea altarelor pe fericita albaneză este vindecarea inexplicabilă din punct de vedere ştiinţific a unui bărbat brazilian aflat în ultimul stadiu al unei tumori maligne la creier. Restabilirea completă a unui credincios din dieceza de Santos a avut loc după ce bolnavul a rugat-o intens pe Maica Tereza: din TAC a dispărut dintr-o dată şi inexplicabil cancerul care se extinsese de acum la o amplă porţiune a creierului.

Vindecarea extraordinară a avut loc la 9 decembrie 2008 şi se referă la un bărbat, astăzi în vârstă de 42 de ani, redus la capătul vieţii de „abcese multiple cerebrale cu hidrocefal obstructiv” şi deja „supus la un transplant renal şi în terapie cu imunosopresoare”. La examenul colegial al Consiliului medical, din 10 septembrie, dispariţia bolii a fost declarată în unanimitate ca inexplicabilă din punct de vedere ştiinţific cu şapte voturi pozitive din şapte. A fost unanim şi votul consultanţilor teologi care, conform practicii, sunt chemaţi să exprime şi să întocmească propriul vot cu privire la legătura perfectă de cauză şi efect între invocarea univocă a fericitei Maici Tereza şi vindecarea neaşteptată.

Inginer de profesie, bărbatul avea 35 de ani şi se căsătorise de puţin timp când i-au fost diagnosticate opt abcese la creier. La 9 decembrie, deja în comă, pacientul a intrat în sala de operaţie însă din cauza unor probleme tehnice intervenţia a fost amânată cu o jumătate de oră. Apoi când a venit chirurgul l-a găsit pe pacient aşezat, treaz, asimptomatic, care, redevenit perfect conştient, i-a spus: „Ce mai fac aici?”. „N-am mai văzut niciodată un caz ca acesta”, afirmă medicul în depoziţia sa. „Soţia tânărului profesionist, luând în considerare gravitatea situaţiei, a cerut cunoscuţilor săi – afirmă situl on line al lui Avvenire – să se roage la fericita Maica Tereza de Calcutta faţă de care avea evlavie şi chiar în acea jumătate de oră de aşteptare a intervenţiei femeia era cu un preot şi alte rude în capela spitalului ca să se roage Maicii Tereza pentru salvarea soţului.

În timpul călătoriei din septembrie 2014 la Tirana, Papa Francisc a povestit întâlnirea sa cu Maica Tereza de Calcutta în timpul Sinodului din 1994. Fericita era o femeie care nu se lăsa impresionată, nici măcar de adunarea Sinodului, şi „spunea mereu ceea ce voia să spună”, i-a destăinuit Francisc preotului care a fost traducător în timpul călătoriei în Albania. O destăinuire revelată în timpul conferinţei de presă la Tirana de părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

Amintind circumstanţele întâlnirii cu fericita celor mai săraci dintre săraci, Papa Bergoglio a spus: „Era aşezată chiar în spatele meu în timpul lucrărilor. I-am admirat forţa, hotărârea intervenţiilor sale, fără să se lase impresionată de adunarea episcopilor. Spunea ceea ce voia să spună…”. Apoi Francisc a adăugat, zâmbind, această glumă: „Mi-ar fi fost frică dacă ar fi fost superioara mea!”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 18 decembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.