Categorii

Măcel la Manchester. Papa: atac barbar

Francisc este „profund îndurerat” pentru „pierderea tragică de vieţi umane” cauzată de actul terorist la concertul lui Ariana Grande. Papa într-o telegramă defineşte atacul de la Manchester un „atac barbar”.

Biserica exprimă durere, doliu şi rugăciune pentru cel care a fost ucis şi rănit aseară, 22 mai 2017, în măcelul englez; denunţă cruzimea nesăbuită a acestui masacru şi voinţa de a lucra – prin dialog şi comuniune – în favoarea păcii pentru omenire.

Toţi episcopii englezi se adună în durere şi în rugăciune pentru atacul săvârşit aseară de un kamikaze la concertul  Arianei Grande. Cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster şi preşedinte al Conferinţei Episcopale din Anglia şi Ţara Galilor, a trimis o scrisoare monseniorului John Arnold, episcop al diecezei de Salford, din care face parte locul atentatului, Manchester: „Fie ca Dumnezeu să convertească inimile tuturor celor care comit răul”.

Pontiful, „profund îndurerat când a aflat” „tragica pierdere de vieţi umane cauzată de atacul barbar” la Manchester, „exprimă propria solidaritate tuturor celor care sunt loviţi de acest nesăbuit atac de violenţă”. Papa Bergoglio scrie asta într-o telegramă de condoleanţe pentru măcelul de ieri, trimisă în numele său de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Pe Twitter, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, scrie: „Eroic Manchester, întunericul răului nu te va distruge. Să ne rugăm pentru cei care sunt în durere şi în încercarea dură a pierderii şi pentru cei care ne ocrotesc”.

Nichols întocmai declară: „Cu mare durere aflu din presă despre atrocitatea trăită noaptea trecută la Manchester. Fie ca Dumnezeu să acorde putere şi credinţă tuturor celor care au pierdut pe cineva din familie, răniţilor şi persoanelor care au fost traumatizate. Fie ca Dumnezeu să primească în milostivirea sa pe toţi cei care au fost ucişi. Fie ca Dumnezeu să convertească inimile tuturor celor care comit răul şi să-i facă să înţeleagă dorinţa sa şi intenţiile sale pentru omenire”.

Asigurându-l pe episcop de rugăciunile şi condoleanţele tuturor păstorilor din Anglia şi Ţara Galilor, cardinalul conclude: „Şi noi plângem pierderea atâtor vieţi umane şi ne rugăm pentru odihna veşnică a tuturor victimelor”.

Tot pe Twitter, episcopul anglican de Manchester, David Walker, spune: „Deja am înfruntat atacuri teroriste şi acesta din urmă nu ne va înfrânge”.

La rândul său Arnold afirmă: „Jumătate de milion de locuitori ai oraşului şi toţi catolicii sunt uniţi în condamnarea atacului asupra mulţimii care participa la concertul lui Ariana Grande la arena din Manchester”. Atacuri „de acest tip nu au nicio justificare”, subliniază prelatul, care mulţumeşte „serviciilor de urgenţă pentru răspunsul lor prompt şi rapid care a salvat atâtea vieţi”.

Apoi Arnold asigură: „Ne unim în rugăciune pentru toţi cei care au murit precum şi pentru răniţi şi pentru familiile lor şi pentru oricine a fost implicat în această tragedie. Trebuie să ne angajăm toţi – adaugă el – să lucrăm împreună, în orice mod posibil, pentru a ajuta victimele şi familiile lor să construim şi să întărim solidaritatea care ţine împreună comunitatea noastră”.

Şi Comunitatea „Sfântul Egidiu” exprimă „condoleanţele sale rudelor şi prietenilor victimelor măcelului crud de la Manchester, un atentat teribil făcut de cel care a pierdut mila: a lovi copii şi adolescenţi înseamnă a ucide viitorul”. Sfântul Egidiu manifestă „solidaritate faţă de poporul britanic exprimând dorinţa sfârşitului oricărei violenţe. În afară de asta îi invităm pe toţi să lucreze pentru a construi pacea, convinşi că religiile pot şi trebuie să desfăşoare un rol fundamental în disocierea de orice act de violenţă şi de terorism”.

Atacul terorist care a lovit Regatul Unit noaptea, la două săptămâni de la votul pentru alegerile politice din 8 iunie, are ca bilanţ cel puţin 22 de morţi (între care câţiva copii) şi 59 de răniţi, din cauza exploziei la sfârşitul concertului starului pop Ariana Grande la Arena din Manchester.

Este vorba despre cel mai rău atac în ţară din 2005. Chief Constable Ian Hopkins a confirmat că a fost vorba despre un atentat terorist, adăugând că autorul măcelului a murit şi că avea „o bombă rudimentară care a provocat tragedia”. Bărbatul, conform poliţiei, ar fi acţionat singur, dar se investighează pentru a verifica dacă avea în spate o reţea de complici.

(După Vatican Insider, 23 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.