Categorii

Lucrători pastorali ucişi în anul 2015

Operatori-pastorali-martiri„Ieri ca şi astăzi apare întunericul refuzului vieţii, dar străluceşte şi mai puternic lumina iubirii, care învinge ura şi inaugurează o lume nouă”

Papa Francisc la Angelus din 26 decembrie 2015, sărbătoarea sfântului Ştefan protomartir

 

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Urma lucrătorilor pastorali ucişi revelează în această fază a istoriei omenirii o agravare nemaiauzită. Se pare că nu are egal în istorie, pentru că este în desfăşurare o persecuţie globalizată. De fapt, creştinii ucişi în acest an, pe care Agenţia noastră îi înregistrează în mod precis, aparţin tuturor continentelor. America deja de şapte ani consecutivi are primatul trist cu opt lucrători pastorali ucişi. Urmează Asia cu şapte, Africa cinci şi în sfârşit şi Europa cu doi preoţi în Spania.

Aceste numere sunt numai vârful icebergului persecuţiei globale împotriva creştinilor care, aşa cum citeşte deja în Scrisoarea către Diognet, îi iubesc pe toţi şi sunt persecutaţi de toţi. ISIS, Boko Haram, discriminarea în diferite ţări unde religia este o chestiune de stat, fac dificil şi eroic faptul de a fi creştini, supuşi la atentate şi la măceluri. Este necesar ca Isus Cristos să fie în agonie până la sfârşitul lumii, când va fi Împărăţia dreptăţii şi a păcii.

Agenţia noastră cu acest dosar şi cu informarea precisă despre această persecuţie, vrea să aducă la lumină aceste drame ale umanităţii, cu scopul de a trezi conştiinţa tuturor oamenilor de bunăvoinţă pentru construirea unei societăţi mai drepte şi solidare. (pr. Vito Del Prete, PIME)

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – Conform informaţiilor adunate de Agenţia Fides, în anul 2015 au fost ucişi în lume 22 de lucrători pastorali. Pentru al şaptelea an consecutiv, numărul cel mai ridicat se înregistrează în America. Din 2000 până în 2015, conform datelor pe care le avem, au fost ucişi în lume 396 de lucrători pastorali, dintre care 5 episcopi.

În 2015 au murit în mod violent 13 preoţi, 4 călugăriţe, 5 laici. Conform împărţirii continentale, în America au fost ucişi 8 lucrători pastorali (7 preoţi şi 1 călugăriţă); în Africa au fost ucişi 5 lucrători pastorali (3 preoţi, 1 călugăriţă, 1 laică); în Asia au fost ucişi 7 lucrători pastorali (1 preot, 2 călugăriţe, 4 laici); în Europa au fost ucişi 2 preoţi.

Cum se întâmplă în ultimii ani, cea mai mare parte a lucrătorilor pastorali au fost ucişi ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, făcute şi cu ferocitate, în contexte care denunţă degradarea morală, sărăcia economică şi culturală, violenţa ca regulă de comportament, lipsa de respect faţă de viaţă. În aceste situaţii, asemănătoare pentru toate latitudinile, preoţii, călugăriţele şi laicii ucişi trăiau în normalitatea zilnică a mărturiei lor: administrând sacramentele, ajutându-i pe săraci şi pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani şi de cei dependenţi de droguri, urmând proiecte de dezvoltare sau pur şi simplu ţinând deschisă uşa casei lor. Şi unii au fost ucişi chiar de persoanele pe care le ajutau. „Ieri ca şi astăzi apare întunericul refuzului vieţii, dar străluceşte şi mai puternic lumina iubirii, care învinge ura şi inaugurează o lume nouă” (Papa Francisc, Angelus din 26 decembrie 2015).

Apoi trezeşte preocupare soarta altor lucrători pastorali sechestraţi sau dispăruţi, despre care nu mai există veşti, cum sunt cei trei preoţi congolezi augustinieni ai Asumpţiunii, sechestraţi în Republica Democratică Congo în octombrie 2012; a iezuitului italian pr. Paolo Dall’Oglio, răpit în 2013, sau a franciscanului pr. Dhya Azziz, despre care nu mai sunt veşti din 23 decembrie, amândoi lucrau în Siria. Alţi preoţi încă sunt dispăruţi de mult timp şi există temere pentru soarta lor.

Lista anuală de la Fides, fără îndoială incompletă, nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci înregistrează lucrătorii pastorali morţi în mod violent. Înadins nu este folosit termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, apoi şi datorită lipsei de ştiri care se pot aduna cu privire la viaţa lor şi la circumstanţele morţii.

Ca dovadă că Biserica lui Cristos este „catolică” şi prin sângele vărsat de fiii săi, şi nu de astăzi, în toate continentele, amintim că în 2015 a fost deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare a episcopului de La Rioja, în Argentina, Mons. Enrique Angelelli, asasinat în 1976 de dictatura militară, ai cărui vinovaţi au fost condamnaţi abia după 38 de ani.

Şi Rwanda vede îndreptându-se spre cinstea altarelor o pereche de soţi martiri, Cyprien şi Daphrose Rugamba, pentru care a fost deschisă la Kigali cauza de beatificare. Când au fost măcelăriţi la 7 aprilie 1994, în plin genocid, au deschis uşile casei lor pentru circa o sută de minori orfani şi singuri, pe care n-au voit să-i abandoneze. Se dedicau pentru pacificare şi au fost ucişi în timp ce petreceau noaptea în rugăciune.

La 23 mai, la San Salvador, a fost beatificat Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero Galdámez, ucis „in odium fidei” la 24 martie 1980. „Mons. Romero a fost asasinat pentru că îi iubea pe săraci, după exemplul Învăţătorului său, Isus din Nazaret. Lor le-a dat glasul său de profet şi lor le-a dedicat viaţa sa, renunţând la soluţia comodă de a părăsi turma şi de a fugi aşa cum fac mercenarii”, a scris Conferinţa Episcopală din El Salvador în mesajul pentru beatificare.

„Martiri ai credinţei şi ai carităţii, martori ai speranţei” au fost definiţi cei trei misionari martiri din Peru, franciscanii polonezi Miguel Tomaszek şi Zbigniew Strzalkowski, şi preotul diecezan italian Alessandro Dordi, beatificaţi la Chimbote, în Peru, la 5 decembrie. Au fost ucişi în 1991 de luptătorii de gherilă din Sendero Luminoso, pentru apărarea valorilor evanghelice şi pentru munca împreună cu săracii.

Şi Sudafrica a trăit ridicarea la cinstea altarelor a primului său fericit: Benedict Daswa, soţ şi tată, învăţător pasionat şi catehet voluntar, beatificat la 13 septembrie. Marele său curaj moral şi pasiunea sa pentru adevăr l-au făcut să se opună credinţelor şi practicilor vrăjitoriei, şi această curajoasă mărturie de credinţă l-a condus la martiriu în 1990.

La listele provizorii făcute anual de Agenţia Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaşte, care în orice colţ al planetei suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor în Isus Cristos. (SL) (Fides 30/12/2015)

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost ucişi 8 lucrători pastorali: 2 preoţi în Mexic, 2 preoţi în Columbia, 1 preot şi 1 călugăriţă în Brazilia, 1 preot în Venezuela, 1 preot în Argentina.

În Mexic: atât părintele Fancisco Javier Gutiérrez Díaz cât şi părintele Erasto Pliego de Jesus au fost răpiţi din parohiile unde erau parohi şi găsiţi ucişi după câteva zile.

În Columbia: părintele Fernando Meza Luna şi părintele Luis Alfonso León Pereira au fost ucişi în timpul unei violente tentative de furt în respectivele parohii.

În Brazilia: părintele Antonio Alves de Almeida a fost găsit cu mâinile legate şi înjunghiat, foarte probabil victimă a unei tentative de furt; sora Irma Odete Francisca a fost ucisă cu opt lovituri de cuţit în spate, în timpul unei tentative de furt.

În Venezuela: trupul fără viaţă al franciscanului Alex Pinto a fost găsit la câteva zile după decesul său.

În Argentina: părintele Luis Jesus Cortez a murit în locuinţa sa, incendiată după aceea, prin ştrangulare.

 

AFRICA

În Africa au fost ucişi 5 lucrători pastorali: 2 preoţi în Nigeria, 1 preot în Republica Democratică Congo, 1 călugăriţă în Sudafrica, 1 laică voluntară în Kenya.

În Nigeria: părintele Goodwill Onyeka a fost ucis într-o tentativă de răpire stradală, după cum şi pr. Dennis Osuagwu a murit într-o capcană stradală.

În Congo RD: părintele Jean-Paul Kakule Kyalembera a fost ucis în timpul unui act de tâlhărie.

În Sudafrica: sora Stefani Tiefenbacher a murit prin sufocare, după ce a fost legată şi i s-a pus căluş la gură.

În Kenya: Rita Fossaceca, voluntară, a fost ucisă în timpul unei răpiri.

ASIA

În Asia au fost ucişi 7 lucrători pastorali: 3 laici în Siria, 2 călugăriţe în India, 1 laic în Bangladesh, 1 preot în Filipine.

În Siria: atât lucrătorul de la Caritas, Safouh Al-Mosleh, cât şi doi tineri animatori salezieni, fraţii Anwar Samaan şi Misho Samaan, au murit în timpul bombardamentelor asupra oraşului Alep.

În India: sora Jose Mariya a decedat ca urmare a unei agresiuni îndurate în chilia din conventul său, ca şi sora Amala Valummel.

În Bangladesh: Cesare Tavella, cooperant internaţional angajat în dezvoltarea şi siguranţa alimentară, a fost ucis de gloanţe de armă trase de criminali pe motociclete.

În Filipine: părintele Erasto Pliego de Jesus a fost răpit din parohia sa şi apoi ucis.

 

EUROPA

În Europa au fost ucişi 2 lucrători pastorali: 2 preoţi în Spania.

În Spania: cadavrul părintelui Adolfo Enríquez a fost găsit pe terenul din spatele casei parohiale, în timp ce părintele Carlos Martinez Perez a fost victima unei brutale agresiuni la uşa casei sale.

(Agenţia Fides 30/12/2015)

DATE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Economul parohiei din Mweso (în Nord Kivu, în estul Republicii Democratice Congo), părintele Jean-Paul Kakule Kyalembera, a fost ucis în seara zile de 25 februarie 2015. „Se pare că a fost vorba despre un act de tâlhărie”, a confirmat Agenţiei Fides Excelenţa Sa Mons. Théophile Kaboy Ruboneka, Episcop de Goma, din dieceza căruia face parte Mweso. „Preotul închidea uşile bisericii când a descoperit unul sau mai mulţi hoţi care se ascunseseră. Criminalii au tras fără ezitare, lovindu-l în abdomen şi la cap. părintele Kakule a murit pe loc”. Episcopul a subliniat: „în dieceza noastră sunt numeroase bande care terorizează populaţia şi există prea multe arme în circulaţie. Printre victimele violenţelor şi ale extorsiunilor există şi călugăriţe”. În noiembrie, parohul aceleiaşi biserici în care a fost ucis părintele Kakule, a scăpat de la o tentativă de omucidere.

Vezi Agenţia Fides 27/2/2015

Trupul părintelui Adolfo Enríquez, 77 de ani, a fost găsit miercuri 11 martie 2015 pe terenul din spatele casei parohiale, probabil a fost ucis cu o zi înainte. Preotul era paroh de Vilanova dos Infantes (dieceza de Orense, în Galiţia, Spania) din 1969, era iubit de comunitate şi casa lui era deschisă pentru toţi. S-a angajat îndelung pentru a face sanctuarul Sfintei Fecioare Maria din Cristal un loc de pelerinaj.

Vezi Agenţia Fides 16/03/2015

În cursul unei violente tentative de furt a fost ucis cu două gloanţe părintele Fernando Meza Luna, paroh al Sanctuarului Stăpânei Noastre de Fatima, în cartierul Versailles di Sincelejo (Columbia). Agresat la intrarea în casa parohială şi transportat în spital de enoriaşi, a decedat în tentativa de a fi operat. Faptul teribil a avut loc în seara zilei de sâmbătă 21 martie 2015, pe la ora 21. Conform mărturiilor vecinilor, preotul fusese deja obiect al unei precedente tentative de furt.

Vezi Agenţia Fides 23/03/2015

Sora Jose Mariya, 81 de ani, din Congregaţia Preasfintei Inimi (SH). A murit în India, ca urmare a unei agresiuni îndurate în conventul său, la 18 aprilie 2015. Într-un prim moment s-a crezut că erau cauze naturale, numai în lunile următoare, când asasinul unei alte călugăriţe, sora Amala Valummel, a fost capturat de poliţie, a mărturisit şi uciderea surorii Jose. Pentru ambele crime ar fi la origine un furt, cercetările încă sunt în desfăşurare.

În seara zilei de 17 aprilie, în timp ce se afla în conventul SH din Chettuthode, în districtul Kottayam, în statul indian Kerala, sora Jose s-a retras pentru a merge la culcare. Noaptea surorile au auzit zgomote care proveneau din camera ei şi au mers să verifice. Sora Jose a deschis uşa dar era în stare de inconştienţă şi a murit puţin după aceea. Îmbrăcând-o, surorile au observat o rană pe partea din spate a capului şi au atribuit-o unei excorieri, şi pentru că nu era nimic anormal în convent şi nicio urmă care să indice vreo intrare a cuiva din afară. Sora Jose Maria era o soră bună, mereu angajată să-i ajute pe săraci. După pensionare, era membru al Home Mission Team din dieceza de Palai.

Lucrătorul de la Caritas Siria, Safouh Al-Mosleh, a fost ucis marţi 7 aprilie 2015, în bombardamentul care a lovit casa sa, situată în zona din piaţa Farhat la Alep (Siria), unde sunt concentrate catedralele greco-catolică, armeană şi maronită. Conform reconstruirii furnizate de Caritas Internationalis, familia lui Safouh Al Mosleh fusese deja evacuată şi el s-a întors acasă pentru un control rapid, când locuinţa a fost lovită de bombe de artilerie. Safouh avea patruzeci de ani, aparţinea comunităţii greco-catolice, lucra pentru Caritas de un an.

Vezi Agenţia Fides 9/4/2015

Părintele Francisco Javier Gutiérrez Díaz, din Congregaţia Lucrătorilor Împărăţiei lui Cristos, a murit la 6 aprilie 2015 după ce a părăsit parohia sa Stăpâna Noastră a Rozariului la Salvatierra (în statul mexican Michoacan). Trupul său fără viaţă a fost găsit după două zile la periferia localităţii Salvatierra. Originar din Arandas (Jalisco), părintele Francisco avea 60 de ani şi este amintit ca un preot exemplar, care şi-a desfăşurat munca sa pastorală în diferite locuri, cu mare angajare şi apreciere din partea tuturor.

Vezi Agenţia Fides 9/4/2015

Doi tineri fraţi sirieni, Anwar Samaan şi Misho Samaan, animatori salezieni de 21 şi 17 ani, au murit împreună cu mama ca urmare a unei bombe căzute pe casa lor, la Alep, la 10 aprilie 2015. În acele zile a avut loc o intensă lansare de bombe asupra cartierelor din Alep unde este mai consistentă prezenţa creştinilor, care au provocat cel puţin 20 de morţi. „Anwar şi Misho – se citeşte în comunicatul salezienilor din Orientul Mijlociu – au petrecut copilăria şi tinereţea lor în casa lui Don Bosco, şi ca animatori au lăsat în sufletele multor un semn de bucurie şi de iubire faţă de viaţă”.

Vezi Agenţia Fides 14/4/2015).

Sora Stefani Tiefenbacher, de la Surorile Misionare ale Preapreţiosului Sânge (CPS), a fost ucisă în noaptea dintre sâmbătă 19 şi duminică 20 aprilie 2015 în camera ei, în misiunea Preasfintei Inimi din Ixopo, în provincia KwaZulu-Natal, în estul Sudafricii. O altă soră a găsit-o legată şi având căluş la gură, a murit sufocată. Sora Tiefenbacher, 86 de ani, austriacă, era în misiune de 60 de ani şi se dedica copiilor săraci din comunitatea locală. Trei persoane au fost arestate de poliţie cu acuza de omucidere, furt şi violenţă sexuală.

Vezi Agenţia Fides 21/4/2015; 29/4/2015

Părintele Goodwill Onyeka, preot nigerian din dieceza de Oyo, a fost ucis împreună cu fratele său mai mic Obi Onyeka, într-o tentativă de răpire stradală în seara zilei de 1 iunie 2015 de-a lungul străzii Owo-Oba-Akoko, în statul Ondo, în sudul Nigeriei. Câţiva tâlhari au încercat să oprească vehiculul în care călătorea preotul, care se îndrepta spre Lagos, împreună cu fratele. Şoferul a încercat o fugă disperată, însă gloanţele bandiţilor au lovit rezervorul de benzină, făcându-l să explodeze. Şoferul a reuşit să scape de flăcări, suferind răni şi arsuri, dar pentru preot şi pentru fratele său nu s-a putut face nimic.

Vezi Agenţia Fides 2/6/2015

Părintele Antonio Alves de Almeida, 67 de ani, capelan al Cimitirului Bosque da Paz, a fost găsit cu mâinile legate şi înjunghiat, foarte probabil victimă a unei tentative de furt, la 10 iunie 2015. La înmormântarea preotului, celebrată în parohia „Sfântul Francisc din Assisi” în cartierul Boca do Rio, Salvador Bahia, au luat parte mulţi credincioşi. Preotul împlinise de puţin timp 40 de ani de preoţie.

Un preot bătrân, părintele Luis Alfonso León Pereira, a fost ucis în sacristie în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia, în seara zilei de miercuri 15 iulie 2015, în parohia „Sfânta Maria Maica Bisericii”, în Barrio Sucre, cartier din oraşul Monterìa (Columbia). Unul fără locuinţă stabilă, intrând în parohie cu intenţia de a fura, fiind descoperit de preot, s-a năpustit asupra lui cu un o sticlă spartă, lovindu-l în faţă şi rănindu-l mortal la gât. Părintele Luis Alfonso León Pereira venise la Monterìa în 1968, după ce a primit hirotonirea sacerdotală la Charalà, în departamentul columbian din nord-est Santander, locul său natal. Actualmente era paroh al bisericii „Sfântul Anton de Padova”, dar în ultimele zile înlocuia pentru celebrări şi pe parohul bisericii în care a fost asasinat.

Vezi Agenţia Fides 16/7/2015.

Părintele Carlos Martinez Perez, 75 de ani, a murit în după-amiaza zilei de 16 iulie 2015, victimă a unei brutale agresiuni la uşa casei sale, la Sevilla (Spania) după ce a celebrat Euharistia în biserica din conventul „Sfântul Leandru”, unde era capelan. A murit datorită rănilor cauzate de un cuţit mare cu care a fost agresat. Presupusul ucigaş, arestat, ar fi fostul soţ al nepoatei preotului, care îi atribuia părintelui Carlos eşecul căsătoriei sale. Bărbatul ar fi fost internat într-un spital psihiatric şi după ce l-a ucis pe preot s-ar fi îndreptat spre casa fostei soţii şi a celor trei copii. Părintele Carlos Martinez se născuse la Sevilla la 28 noiembrie 1939 şi a fost hirotonit preot în mai 1972. Doctor în istorie, cu o licenţă în economie şi geografie şi ştiinţe istorice, era vicar parohial la Sfântul Isidor, Sfântul Ildefons şi Santiago, precum şi capelan la „Sfântul Leandru”.

Vezi Agenţia Fides 17/07/2015

Trupul preotului franciscan (OFM) Alex Pinto a fost găsit în după-amiaza zilei de 20 iulie 2015 de-a lungul străzii care leagă Ciudad Bolivar de Puerto Ordaz (Venezuela), de câţiva confraţi şi de oamenii poliţiei care inspectau zona. Cadavrul a fost incendiat şi prezenta semne de descompunere. Preotul dispăruse din 15 iulie şi vineri 17, furgoneta sa a fost găsită incendiată pe lângă Ciudad Bolivar. Călugărul, de cincizeci de ani, este amintit ca o persoană total dăruită în slujba lui Dumnezeu şi a necesităţilor celor din urmă.

Vezi Agenţia Fides 21/07/2015

Sora Irma Odete Francisca, 65 de ani, din Congregaţia Franciscanelor de Siessen, a fost ucisă la 24 iulie 2015, în Centrul de reabilitare pentru dependenţii de droguri „La Estrella”, în oraşul Guaratinguetá, statul Sao Paulo (Brazilia). Călugăriţa a fost ucisă de un bărbat cu opt lovituri de cuţit în spate, în timpul unei tentative de furt. Banditul a pătruns în casa surorilor unde a agresat-o şi a ucis-o pe sora Irma.

Vezi Agenţia Fides 25/7/2015

Pr. Dennis Osuagwu, claretiano (Fiii Misionari ai Inimii Neprihănite a Mariei), a fost asasinat la Nekede, în Nigeria, la 15 august 2915. Pr. Osuagwu a fost ucis într-o capcană stradală de-a lungul Nekede Avu Road. Călugărul care lucra în arhidieceza de Owerri, în sudul Nigeriei, avea şi o funcţie la Imo Polytechnic, din Enwerem.

Vezi Agenţia Fides 17/8/2015

Părintele Luis Jesus Cortez, 73 de ani, paroh emerit al parohiei „Stăpâna Noastră a Milostivirii” din oraşul Alta Gracia (Argentina), a fost ucis în locuinţa sa pe la ora 18, sâmbătă 29 august 2015, când pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul care s-a produs. Într-un prim moment s-a crezut că preotul a murit datorită consecinţelor incendiului, în schimb autorităţile au găsit pe trup urme de ştrangulare, deci probabil că incendiul a fost provocat de criminali pentru a masca omuciderea comisă.

Vezi Agenţia Fides 01/09/2015

Carmelitana Sora Amala Valummel, CMC, 69 de ani, a fost găsită moartă în chilia sa din conventul din Palai, în Kerala, stat în sudul Indiei, de surori care o căutau după ce, în dimineaţa zilei de 17 septembrie 2015, n-au văzut-o la Liturghie. Călugăriţa avea diferite răni la cap, motiv pentru care să suspectează că a fost ucisă în timpul unei tentative de răpire. Dintr-o cameră vecină cu aceea a surorii Amala lipseau circa 500 de rupii. Sora era originară din Ramapuram, pe lângă Palai, şi de câţiva ani era infirmă.

Vezi Agenţia Fides 18/9/2015

Cooperantul italian Cesare Tavella, 51 de ani, a fost ucis la Dacca, în Bangladesh, la 28 septembrie 2015, ciuruit de gloanţe trase de câţiva bărbaţi pe motociclete, în timp de făcea jogging. Veterinar, Tavella trăise în diferite naţiuni, pentru a învăţa în ţările în curs de dezvoltare cum să crească animalele. Din 1993 lucra în cooperaţia internaţională urmând proiecte de siguranţă alimentară şi dezvoltare de zone rurale pentru diferite organizaţii, mai ales în Asia. De mai mult de o lună se afla în Bangladesh.

Vezi Agenţia Fides 29/9/2015

Preotul Antonio Magalso, 44 de ani, a fost înjunghiat şi ucis în dimineaţa zilei de 29 septembrie 2015, în oraşul Tanjay, pe insula Negros, în centrul Filipinelor. Membru al clerului diecezan din Dumaguete, părintele Magalso era un paroh foarte iubit de enoriaşii săi, dedicat total vieţii pastorale. Era şi responsabil al Comisiei diecezane a Apostolatului Biblic. Mergea ca să celebreze Liturghia într-un sat din parohia sa, când a fost înjunghiat mortal pe la spate. Foarte probabil ucigaşul era bolnav mintal.

Vezi Agenţia Fides 30/9/2015

Preotul Erasto Pliego de Jesus, paroh din 2011 al parohiei „Stăpâna noastră a Naşterii” din Cuyoaco, în arhidieceza de Puebla (Mexico) a dispărut în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2015. Locuinţa sa a fost găsită în dezordine, cu sertarele de la mobilă aruncate pe pământ şi câteva urme de sânge pe un fotoliu şi pe covor. În dimineaţa zilei de 17 noiembrie 2015, în câmpia care înconjoară centrul locuit, a fost găsit trupul fără viaţă al preotului. Trupul fusese incendiat şi prezenta o rană adâncă la cap. Se presupune un furt care s-a terminat tragic în omucidere.

Vezi Agenţia Fides 17 şi 18/11/2015

Un medic italian, Rita Fossaceca, 51 de ani, radiolog al Spitalului Mare din Novara, a fost ucisă la 28 noiembrie 2015 şi alţi trei conaţionali ai săi au fost răniţi în Kenya, la Mijomboni, mic sat aproape de Malindi, unde se afla cu o asociaţie umanitară internaţională. Femeia a fost ucisă în timp ce încerca să apere mama în timpul unei tentative de răpire petrecute în locuinţa lor. Ar fi trebuit să se întoarcă în Italia după câteva ore, la sfârşitul unei perioade de două săptămâni petrecute în orfelinatul pe care a voit să-l deschidă pentru copiii singuri, bolnavi şi care au nevoie de îngrijiri şi afect. Aşa cum a amintit episcopul de Novara, Excelenţa sa Mons. Franco Giulio Brambilla, în timpul înmormântării, orfelinatul „este sensul întregii sale vieţi. Era pasiunea sa, vorbea despre asta colegilor, aduna resurse, invita pe alţii să ajute, să colaboreze cu ea, să facă în mod alternativ concediile… Mulţi dintre misionarii noştri, preoţi şi laici, odată merşi, nu au mai voit să se întoarcă, atunci când era cineva de ajutat. Un ajutor pe care doctoriţa nu-l ducea numai în Africa, ci şi în oraşul său adoptiv, oriunde se afla. Îi contagia pe toţi cu dorinţa sa înnăscută de a ajuta, de a face bine”.

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2015

Nr. Nume şi Prenume Naţionalitate Institut sau Dieceză Data şi locul morţii
1. Pr. Jean-Paul Kakule Kyalembera R. D. Congo Diecezan 25/2 – Mweso (R. D. Congo)
2. Pr. Adolfo Enríquez Spania Diecezan 10/3 – Celanova (Spania)
3. Pr. Fernando Meza Luna Columbia Diecezan 21/3 – Sincelejo (Columbia)
4 Sora Jose Mariya India Congregaţia Preasfintei Inimi (SH) 18/4 – Chettuthode (India)
5. Safouh Al-Mosleh Siria Lucrător Caritas 7/4 – Alep (Siria)
6. Părintele Francisco Javier Gutiérrez Díaz Mexic Lucrătorii Împărăţiei lui Cristos 7/4 (?) Salvatierra (Mexic)
7 Anwar Samaan Siria Animator salezian 10/4 – Alep (Siria)
8 Misho Samaan Siria Animator salezian 10/4 – Alep (Siria)
9. Sora Stefani Tiefenbacher Austria Misionarele Preapreţiosului Sânge CPS 19-20/4 – Ixopo (Sudafrica)
10. Pr. Goodwill Onyeka Nigeria Diecezan 1/6 – Ondo (Nigeria)
11. Pr. Antonio Alves de Almeida Brazilia Diecezan 10/6 – Boca do Rio (Brazilia)
12. Pr. Luis Alfonso León Pereira Columbia Diecezan 15/7 – Monterìa (Columbia)
13. Pr. Carlos Martinez Perez Spania Diecezan 16/7 – Sevilla (Spania)
14. Fr. Alex Pinto Venezuela Franciscan (OFM) 20/7 ? – Ciudad Bolivar (Venezuela)
15. Sora Irma Odete Francisca Franciscane de Siessen 24/7 – Guaratinguetá (Brazilia)
16. Părintele Dennis Osuagwu Nigeria Claretiano 15/8 – Nekede (Nigeria)
17. Pr. Luis Jesus Cortez Argentina Diecezan 29/8 – Alta Gracia (Argentina)
18. Sora Amala Valummel India Carmelitană (CMC) 17/9 – Palai (India)
19. Cesare Tavella Italia Cooperant 28/9 – Dacca (Bangladesh)
20. Pr. Antonio Magalso Filipine Diecezan 29/9 – Tanjay (Filipine)
21. Pr. Erasto Pliego de Jesus Mexic Diecezan 13/11 – Cuyoaco (Mexic)
22. Rita Fossaceca Italia Voluntară 28/11 – Mijomboni (Kenya)

 

Starea religioasă

Preoţi                          13 (10 diecezani; 1 Lucrători ai Împărăţiei lui Cristos; 1 OFM, 1 Claretiano)

Călugăriţe                   4 (SH, CPS, Franc. de Siessen, CMC)

Laici                           5

Ţări de origine

Africa             3          (2 Nigeria, 1 RD Congo)

America          8          (2 Mexic, 2 Columbia, 2 Brazilia, 1 Venezuela, 1 Argentina)

Asia                6          (3 Siria, 2 India, 1 Filipine)

Europa            5          (2 Italia, 2 Spania, 1 Austria)

Locuri ale morţii

Africa             5          (2 Nigeria, 1 Sudafrica, 1 Kenya, 1 RD Congo)

America          8          (2 Mexic, 2 Columbia, 2 Brazilia, 1 Venezuela, 1 Argentina)

Asia                7          (3 Siria, 2 India, 1 Bangladesh, 1 Filipine)

Europa            2          (2 Spania).

(Agenzia Fides 30/12/2015)

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2014

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2014 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 343.

 

ANUL TOT EP PR DIAC FR CĂL SEM IVC CAT LAI VOL
1990 17 10 7
1991 19 1 14 1 3
1992 21 6 2 13
1993 21 1C+1 13 4 1 1
1994 26 20 1 4 1
1994* 248 3 103 47 65 30
1995 33 18 1 3 9 2
1996 48 3 19 8 13 1 2 1 1(ct)
1997 68 1 19 1 7 40
1998 40 1 13 5 17 4        
1999 32 17 9 4   2    
2000 31 19 7 3 1 1
2001 33 25 5 1 1 1
2002 25 1 18 1 2 2 1
2003 29 1 20 1 3 2 2
2004 16 12 1 3
2005 25 1 18 2 3 1
2006 24 17 1 3 2 1
2007 21 15 3 1 1 1
2008 20 1 16 1 2
2009 37 30 2 2 3
2010 25 1 17 1 1 2 3
2011 26 18 4 4
2012 13 11 1 1
2013 23 20 1 2
2014 26 17 1 6 1 1

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI ÎN ULTIMII ANI SE POT GĂSI PE SITUL NOSTRU: www.fides.org

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.