Categorii

Luciani, „da” unanim pentru beatificare

Sesiunea ordinară a cardinalilor şi episcopilor de la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor în dimineaţa de marţi 7 noiembrie s-a exprimat cu vot unanim în favoarea „trăirii eroice a virtuţilor” de către Albino Luciani, papa din Veneto succesor al lui Paul al VI-lea, care în vara anului 1978 a condus doar 33 de zile. Este ultimul act aşteptat înainte de semnarea decretului din partea lui Francisc, care ar putea avea loc în următoarele ore.

Cu decizia de astăzi se încheie procesul de beatificare şi canonizare a lui Luciani, care după decret va putea fi definit „venerabil”, în aşteptarea beatificării propriu-zise. Înainte de asta va fi necesar ca dicasterul sfinţilor să aprobe o minune atribuită mijlocirii papei Luciani şi care a avut loc după moartea sa.

Pentru o posibilă minune s-a încheiat deja procesul diecezan la Buenos Aires, în timp ce pentru o a doua este în desfăşurare. Şi încă n-a fost decis care dintre cele două vindecări inexplicabile va fi aleasă de postulatorul cauzei, cardinalul Beniamino Stella, pentru a fi prezentată la Congregaţie.

Deschiderea procesului pentru papa Luciani, a cărui figură a fost mereu înconjurată de o faimă de sfinţenie mai ales în rândul poporului credincioşilor, a avut loc la 23 noiembrie 2003 în catedrala din Belluno. Faza diecezană s-a încheiat în 2006. După doi ani, în martie 2008, a fost instituit un nou tribunal pentru o investigaţie suplimentară şi în iunie acelaşi an Congregaţia Sfinţilor dădea decretul despre validitatea formală a tuturor actelor celor două investigaţii diecezane.

Raportorul cauzei a fost indicat părintele Cristoforo Bove, decedat după câteva luni. În locul lui venea părintele Vincenzo Criscuolo, raportor general al dicasterului. Redactarea lui Positio era încredinţată pentru partea istorică vice-postulatoarei Stefania Falasca, autoare a cărţii „Papa Luciani. Cronica unei morţi” (Piemme, de astăzi în librării), şi teologului Davide Fiocco, având contribuţia istoricului Mauro Velati.

Positio a fost predată la Congregaţie la 17 octombrie 2016. Congresul consultanţilor teologi a exprimat votul său pozitiv unanim la 1 iunie 2017. Şi astăzi a venit votul unanim al cardinalilor şi episcopilor de la dicaster.

Este devreme să se prevadă date pentru beatificare, din cauza timpilor necesari pentru examinarea procesului cu privire la minune. Dar cu siguranţă ceremonia se apropie. Aşa cum se apropie şi cea pentru canonizarea fericitului Paul al VI-lea, date fiind rezultatele promiţătoare ale procesului despre o presupusă minune atribuită lui şi petrecută în nordul Italiei după beatificare.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.