Categorii

L’Osservatore Romano: Informaţii despre Biserica catolică din China

Prezentăm în continuare o notă publicată ieri în L’Osservatore Romano în care sunt prezentaţi toţi paşii făcuţi de Sfântul Scaun spre Biserica din China după acordul China-Vatican semnat în septembrie 2018. Nota spune că acest dialog este continuat pentru a înfrunta ulterioare „probleme încă existente, începând de la recunoaşterea civilă a clerului «neoficial»”.

La 22 septembrie 2018 la Pechin, Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză au semnat un „Acord Provizoriu despre numirea episcopilor”. Anterior, la 8 septembrie 2018, după ce a reflectat şi s-a rugat mult, Succesorul lui Petru, cu spirit de largă bunăvoinţă, a primit în comuniunea eclezială deplină şapte episcopi chinezi, consacraţi fără mandat pontifical.

În acest context, papa Francisc i-a invitat pe toţi prelaţii să reînnoiască adeziunea totală la Cristos şi la Biserică şi le-a aminti că, aparţinând poporului chinez, sunt ţinuţi să aibă respect şi lealitate faţă de autorităţile civile şi, ca episcopi, sunt chemaţi să fie fideli faţă de Evanghelie, după cum învaţă însuşi Isus: „Daţi Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Mt 22,21).

În afară de asta, Sfântul Părinte a încredinţat fiecărui episcop o misiune pastorală diecezană, ţinând cont cum se cuvinte de situaţiile locale speciale şi complexe. De aceea, Mons. Giuseppe Guo Jincai a fost chemat să desfăşoare slujirea episcopală ca prim episcop de Chengde; Mons. Giuseppe Huang Bingzhang, ca episcop de Shantou; Mons. Giuseppe Liu Xinhong, ca episcop în Anhui; Mons. Giuseppe Ma Yinglin, ca episcop de Kunming; Mons. Giuseppe Yue Fusheng, ca episcop în Heilongjiang; Mons. Vincenzo Zhan Silu, ca episcop de Funing/Mindong; şi Mons. Paolo Lei Shiyin, ca episcop de Leshan.

În raport cu aceste măsuri, Mons. Vincenzo Guo Xijin a asumat funcţia de episcop auxiliar de Funing/Mindong şi Mons. Pietro Zhuang Jianjian titlul de episcop emerit de Shantou.

Cu privire la funcţia lor pastorală, cei nouă prelaţi au primit comunicarea Sfântului Scaun la 12 decembrie 2018 la Pechin, în contextul unei ceremonii sobre marcate de comuniune eclezială intensă şi încheiate cu rugăciunea Tatăl Nostru şi cântarea Bucură-te Marie după o melodie chineză tradiţională.

În sfârşit, este un fapt de mare însemnătate eclezială că Mons. Antonio Tu Shihua, O.F.M., cu câteva luni înainte de decesul său petrecut la 4 ianuarie 2017, a cerut să fie readmis în comuniunea deplină cu Succesorul lui Petru, care l-a primit cu titlul de episcop emerit de Puqi.

Pentru a înţelege mai bine însemnătatea eclezială şi pastorală a acestor evenimente este deosebit de oportun să facem referinţă la ceea ce papa Francisc a subliniat în „Mesaj adresat catolicilor chinezi şi Bisericii universale” din 26 septembrie 2018: „Tocmai cu scopul de a susţine şi a promova vestirea Evangheliei în China şi de a reconstitui unitatea deplină şi vizibilă în Biserică, era fundamental să se trateze, în primul rând, problema numirilor episcopale. Este cunoscut de toţi că, din păcate, istoria recentă a Bisericii catolice din China a fost marcată în mod dureros de profunde tensiuni, răni şi diviziuni, care s-au polarizat mai ales în jurul figurii episcopului ca păzitor al autenticităţii credinţei şi garant al comuniunii ecleziale” (nr. 3).

Acum este important de a trăi unitatea între catolici şi „a deschide o fază de colaborare mai fraternă, pentru a asuma cu angajare reînnoită misiunea vestirii Evangheliei. De fapt, Biserica există pentru a-l mărturisi pe Isus Cristos şi Iubirea iertătoare şi mântuitoare a Tatălui” (Mesaj, nr. 4).

Sfântul Scaun continuă să fie angajat în continuarea drumului de dialog, în vederea rezolvării treptate, cu atitudine de înţelegere reciprocă şi de răbdare clarvăzătoare, a diferitelor probleme încă existente, începând de la recunoaşterea civilă a clerului „neoficial”, cu scopul de a face tot mai normală viaţa Bisericii catolice din China.

(După L’Osservatore Romano, 3 februarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.