Categorii

Liderii religioşi din Turcia condamnă teroarea şi violenţa

Turcia-teroare„Teroarea şi violenţa, de oriunde ar proveni, nu pot fi niciodată apărate nici considerate legitime. A ucide o persoană este ca şi cum s-ar ucide toată omenirea, şi nu este deloc acceptat de credincioşi”. Sunt cuvintele declaraţiei comune pe care au semnat-o la 15 iulie diferiţi lideri religioşi din Turcia: directorul afacerilor religioase (Diyanet) Mehmet Görmezil, patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu, şeful rabinilor turci Rav Izak Haleva, patriarhul armenilor Aram Ateşyan, liderul comunităţii asiriano-catolice Yusuf Çetin şi patriarhul asiriano-catolice Yusuf Sağ.

„Noi, ca reprezentanţi ai cetăţenilor evrei, creştini şi musulmani, împreună cu comunităţile noastre – continuă declaraţia – ne aflăm într-o stare de profundă tristeţe datorată incidentelor de teroare care au tulburat pacea în preafrumoasa noastră naţiune şi în lume şi care au provocat o mare durere secerând vieţile atâtor persoane dragi cetăţenilor noştri”. În afară de asta, afirmă liderii religioşi turci, „vom face tot posibilul pentru a preveni teroarea şi violenţa şi pentru a face să prevaleze iubirea şi dreptatea în ţara noastră şi în lumea întreagă. Dumnezeu să ocrotească naţiunea noastră şi întreaga omenire”.

În Turcia ziua de astăzi a început cu un calm monoton. Toţi ştiu că Erdogan a luat situaţia în mână, dar se aşteaptă să se vadă cum vor evolua faptele şi care vor fi consecinţele loviturii de stat eşuate. Totuşi, creşte preocuparea, şi datorită consecinţelor războaielor care chinuiesc regiunea medio-orientală şi este vorba despre un incendiu care ar putea să se propage. Este ceea ce a spus de la Iskenderun la microfoanele de la Radio Vatican vicarul apostolic de Anatolia, monseniorul Paolo Bizzeti. Prelatul subliniază şi confruntarea care devine tot mai aspră între cei care se declară purtători de cuvânt ai unei laicităţi mai decise, cum sunt militarii, şi cei care susţin o islamizare mai mare a societăţii turce. Ultimul bilanţ după lovitura de stat eşuată care a avut loc ieri este de 190 de morţi şi 2.893 militari arestaţi.

„Chiar dacă cea mai mare majoritate a persoanelor este cu siguranţă paşnică şi trăieşte liniştit – a adăugat – nu se poate nega însă că (în aceste ultime timpuri) a fost practicată o politică a urii, a ciocnirii şi asta desigur la un moment dat a dus la o deflagraţie mai mare. Cred că sincer ultimul lucru inteligent care trebuie făcut este acela de a nu exaspera tonurile pentru a regăsi acel minim de calm necesar pentru a înţelege motivele şi aceluia care s-a răzvrătit: o insurecţie, care oricât nu s-ar şti cât este de extinsă încă, este întotdeauna cu siguranţă indicator al unei situaţii rele”. Şi „arma dialogului”, a concluzionat el, „este singura care poate asigura o trăire civilă. Deci din partea Bisericii cred că va fi unanimă mărturia că, întocmai, trebuie coborâte tonurile şi trebuie încercat să se înţeleagă care sunt cauzele acestei situaţii rele”.

„Azi-noapte, toată noaptea – a spus agenţiei vaticane Fides părintele Paolo Pugliese, frate capucin care desfăşoară slujirea sa pastorală la parohia catolică din Antakya – de la difuzoarele moscheilor, în afară de rugăciuni, imamii la intervale scurte făceau apeluri invitându-i pe toţi să coboare în stradă pentru a manifesta propriul sprijin guvernului şi preşedintelui Recep Tyyip Erdogan”. Mărturia care provine din oraş, municipiu al provinciei Hatay, la graniţă cu Siria, confirmă că şi în centrele urbani mai mici din Turcia au fost manifestaţii de stradă împotriva tentativei de lovitură de stat realizată de sectoare ale forţelor armate turceşti în seara de ieri. Şi la Antakya o parte considerabilă a populaţiei a coborât pe străzile din centru lansând sloganuri şi claxonând, dar nu s-au auzit focuri de armă.

În afară de asta surse ale Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol afirmă la Fides că în orele agitate ale tentativei de lovitură de stat, patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu, actualmente în străinătate pentru o perioadă de odihnă, a transmis un mesaj persoanelor (ecleziastice şi laice) prezente actualmente în sediul patriarhal la Istanbul, dându-le dispoziţii de precauţie despre modul în care să se comporte şi să înfrunte situaţia.

De Pablo Lombó

(După Vatican Insider, 16 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.