Categorii

Laoţianul Ling din închisoare la purpura de cardinal

Papa l-a cunoscut personal în ianuarie când, cu celălalt episcop laoţian Tito Bachong, Louis-Marie Ling i-a povestit lui Francisc perioada petrecută în închisoare, în timpul în care Laos, naţiune din sud-estul asiatic, era condusă de comuniştii Pathet Lao. Bergoglio a rămas impresionat de istoria sa, de relatarea blândă şi senină. Mai ales pentru că Ling recunoaşte mâna lui Dumnezeu în suferinţele sale: „Închisoarea a fost un timp de privare materială, dar nu spirituală: nu puteam să celebrez liturghia dar eram eu însumi o jertfă vie plăcută lui Dumnezeu. Ceea ce orice botezat este chemat să fie în viaţă”, a povestit episcopul laoţian într-un interviu la Vatican Insider.

Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicar apostolic de Paksè şi administrator apostolic în capitala Vientiane, a fost ales de Papa Francisc pentru a deveni primul cardinal din Laos. Un eveniment istoric pentru mica Biserică locală (circa 45 de mii de persoane, mai puţin de 1% din populaţia de 7 milioane de locuitori), formată din mini-comunităţi răspândite în satele rurale, în pădurea ploioasă sau în munţii abrupţi. Comunităţi tribale compuse şi din puţin familii, foarte diferite între ele prin etnie, obiceiuri: sunt grupurile indigene hmong, khmou, akha, în afară de mon, khmer, tibeto-birmani şi alţii.

La unul din aceste grupuri, khmou (prezenţi în nordul Laosului şi în sudul Chinei) aparţine episcopul Ling de 73 de ani, care actualmente conduce vicariatul de Paksè, teritoriu unde trăiesc 1,3 milioane de persoane dar numai 15 mii de catolici, cu şapte preoţi, nouă călugări şi 16 surori. Unic băiat într-o familie cu cinci surori, micul Louis-Marie a fost botezat în 1952 de mama, care s-a convertit la catolicism, după venirea misionarilor în satul lor. Familia a acceptat cu onoare dar şi cu un pic de trudă dorinţa sa de a studia în seminar. Născându-se vocaţia la preoţie, Ling a fost trimis în Canada pentru studiile de filozofie şi teologie. Acolo se uneşte cu Institutul Voluntas Dei.

Întors în Laos, găseşte o naţiune în plin război de gherilă, dezlănţuit de militanţii comunişti care vor lua puterea în 1975. Hirotonirea sa sacerdotală are loc val vârtej, în 1972, într-un lagăr de refugiaţi, şi tânărul preot trăieşte ani de aşteptare şi de temeri, în timpul cărora nu lipseşte o şedere în închisoare, din 1984 până în 1987, împărtăşită cu celălalt confrate preot Tit Bachong.

Eliberat, după câţiva ani Ling se poate întoarce în provincia sa natală, Paksè, mai întâi ca preot, apoi ca vicar apostolic. De 17 ani Ling conduce comunitatea locală pe un drum pe care a crescut treptat în mărturia evanghelică, dată cu un spirit de blândeţe şi bunăvoinţă într-un context uneori ostil. De fapt, funcţionari locali pricepuţi rămân interpreţi prea riguroşi ai unei legislaţii despre libertatea religioasă care – deşi este stabilită pe deplin în Constituţia din 1991 – încă resimte abordarea comunistă restrictivă.

De câţiva ani condiţia catolicilor laoţieni s-a îmbunătăţit în mod vizibil: episcopii au o singură Conferinţă episcopală cu prelaţii cambodgieni, se bucură de libertate de mişcare, participă la activităţile organizate de Sfântul Scaun (cum ar fi Sinodul şi vizitele ad limina), au stabilit relaţii bune cu autorităţile civile.

Este fericit episcopul Ling când se gândeşte că numai cu câteva luni în urmă comunitatea sa a trăit un eveniment istoric: celebrarea publică de beatificare a martirilor laoţieni, o sărbătoare cu peste 7 mii de credincioşi, pe care o defineşte „o adevărată minune pentru noi”.

O celebrare inimaginabilă până acum câţiva ani, care stabileşte începutul unei noi ere pentru Biserica locală. În liturgia ţinută la 11 decembrie 2016 în catedrala din Vientiane au fost beatificaţi 17 martiri, dintre misionari şi laici laoţieni. Între ei şi preotul Joseph Thao Tien, primul preot laoţian, ucis în 1954, şi cinci cateheţi indigeni.

În 2017, episcopul Ling va putea hirotoni un nou preot şi, în vicariatul său, vor fi opt preoţi, toţi laoţieni. Şi acesta este un pas important: activităţile pastorale înaintează cu seninătate, cu vizite la familiile catolice, celebrarea sacramentelor, cursuri de catehism. „Totul este lucrare a lui Dumnezeu. Noi urmăm numai inspiraţia Duhului Sfânt”, destăinuieşte episcopul.

Ling este om de speranţă şi, în trăirea experienţei sale de credinţă, priveşte la viitorul patriei sale şi al Bisericii laoţiene cu aşteptare încrezătoare: cu deschiderea economică şi politică a Laosului şi intrarea în spaţiul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiatic), totul a devenit mai uşor. Ajutorul pastoral al preoţilor şi surorilor din Thailanda, Vietnam, Cambodgia va putea ajuta Biserica locală, dat fiind că cetăţenii din ţările ASEAN nu au nevoie de viză pentru a intra în Laos.

Istoria lui Ling aminteşte, în miniatură, pe cea a arhiepiscopului vietnamez Nguyen Van Thuan, în urmă cu câteva săptămâni proclamat venerabil de Sfântul Scaun. Purpura sa de cardinal este un semn de mare încurajare pentru comunitatea botezaţilor din Laos pe care Ling îi place să o numească „biserica mea copilă”. Şi pe care o încredinţează apoi „mâinilor iubitoare a Mamei Maria”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 25 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.