Categorii

La Singapore întâlnire cu istoria. Acord între Trump şi Kim cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord

Întâlnire cu istoria la Singapore pentru denuclearizarea completă a peninsulei coreene şi pentru a construi un viitor de pace de-a lungul paralelei 38o.

Acesta a fost obiectivul întâlnirii de marţi 12 iunie în insula-stat între Donald Trump şi Kim Jong-un, prima întâlnire faţă în faţă între un preşedinte al Statelor Unite şi un lider nord-coreean de şaptezeci de ani. După atâta de aşteptata strângere de mână, care a durat peste zece secunde, cu Trump care a întărit contactul punând scurt şi mâna stângă pe braţul drept al lui Kim, preşedintele şi liderul nord-coreean au semnat un document comun.

După semnare, imortalizată de telecamerele din toată lumea, Trump şi Kim s-au mutat într-o altă sală din Capella Hotel, pe insula Sentosa, pentru o altă sesiune de colocvii lărgite, la care au luat parte secretarul de stat Mike Pompeo, şeful de cabinet John Kelly, şi consilierul cu privire la securitatea naţională, John Bolton.

Din partea nord-coreeană erau prezenţi în schimb Kim Yong-chol, cel mai apropiat colaborator al lui Kim Jong-un, ministrul de externe, Ri Yong-ho, şi Ri Su-yong, preşedinte al comisiei diplomatice al adunării supreme a poporului regimului de la Pyongyang.

În documentul comun, Trump şi Kim s-au angajat să „lucreze spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene”. Trump – care înainte de întâlnirea cu Kim a avut colocvii telefonice cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi cu primul ministru japonez, Shinzo Abe – a declarat că se va angaja personal pentru a furniza „garanţii de securitate” Coreei de Nord. „Rezolvăm situaţia – a mai spus Trump la conferinţa de presă după întâlnire –. Trecutul nu trebuie niciodată să scrie viitorul şi vom demonstra lumii că adversarii pot să devină prieteni”. Ca o confirmare a climatului de destindere, preşedintele a spus că l-a invitat pe Kim la Casa Albă (invitaţie acceptată), anunţând că va vizita Pyongyang la momentul oportun.

La rândul său, Kim a spus: „Am decis să lăsăm trecutul în urma noastră, am semnat un document istoric şi lumea va vedea o schimbare importantă”. „Aş vrea să exprim recunoştinţă preşedintelui Trump pentru că a făcut să aibă loc această întâlnire”, a adăugat liderul nord-coreean jurnaliştilor. „Nu era uşor să se ajungă la Singapore – a precizat el – existau obstacole dar le-am depăşit pentru a fi aici şi consider că acest lucru va fi un bine pentru pace”. „Abia aştept să lucrez cu dumneavoastră”, a replicat Trump, care a anunţat sfârşitul exerciţiilor militare comune în regiune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în fiecare an. Luna trecută, Pyongyang a anulat colocviile prevăzute cu Seoul tocmai din cauza exerciţiilor militare.

Printre punctele principale ale documentului semnat la Sentosa, în afară de denuclearizarea peninsulei coreene, figurează angajarea „de a stabili noi relaţii bilaterale care să oglindească dorinţa popoarelor din cele două ţări de pace şi prosperitate”, efortul comun „pentru a construi un regim stabil şi durabil de pace în peninsula coreeană”, angajarea de a recupera rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor americani declaraţi dispăruţi în timpul războiului din Coreea şi repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale celor care deja au fost identificaţi.

Au fost imediate reacţiile internaţionale: „Întâlnirea este o nouă etapă spre pacea în Coreea, în Asia şi în lumea întreagă. M-am rugat şi i-am binecuvântat pe cei doi lideri. În acele momente mi-au venit în minte anii trişti ai războiului din Coreea, astăzi este o nouă speranţă”, a spus Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon şi preşedinte al comisiei dreptate şi pace din Conferinţa Episcopală Coreeană.

China a primit cu favoare înţelegerea dintre Trump şi Kim, exprimând auspiciul ca Washington şi Pyongyang să poată lucra împreună pentru denuclearizare. Întâlnirea din Singapore are „o semnificaţie importantă şi pozitivă şi a dat curs unei noi istorii”, a comentat ministrul de externe chinez, Wang Yi. În afară de asta, invitaţia adresată părţilor este de a rezolva nodurile cu privire la securitate prin „colocvii paritare”.

Shinzo Abe şi primul ministru malaiezian, Mahathir Mohamad, au concordat să lucreze împreună pentru a trata problema programelor nucleare şi a rachetelor din Coreea de Nord. „Vom coopera strâns pentru a trimite un mesaj puternic la Pyongyang” a spus Abe, dintre liderii mondiali cei mai sceptici cu privire la deschiderile nord-coreene.

(După L’Osservatore Romano, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.