Categorii

La masă cu Francisc: Prânz la casa „Sfânta Marta” pentru cei douăzeci şi unu de refugiaţi sirieni veniţi din Lesbo

Francisc-SirieniLa masă cu Francisc. Joi, 11 august, la Casa „Sfânta Marta”, Papa a voit să ia prânzul cu cei douăzeci şi unu de refugiaţi sirieni primiţi la Roma. „Un moment de sărbătoare”, au spus refugiaţii, dar şi un mare mesaj de pace şi de speranţă: „aşa de mare încât nu găsim nici cuvintele pentru a-l exprima”, îi destăinuieşte lui Francisc, în numele tuturor, Suhila Ayiad. La începutul prânzului, Papa s-a rugat „pentru această familie”, pentru ca Domnul „să ne dea pacea în ţara noastră”. Apoi a avut ocazia de a asculta istoriile dramatice ale refugiaţilor.

Familiile primite de Francisc sunt cinci. Cu ei sunt şi trei persoane, tot siriene, care sper să se unească în curând cu cei dragi ai lor. Toate erau în lagărul de refugiaţi din Lesbo. Din grup fac parte nouă minori. Nouăsprezece sunt musulmani şi doi creştini: un siro-ortodox şi un catolic. Primul grup (trei familii, compuse din douăsprezece persoane) a venit cu avionul împreună cu Francisc, la 16 aprilie. Al doilea grup (e vorba de două familii şi de trei persoane) a venit la 16 iunie.

Meniu simplu, pe bază de peşte, servit pe o tavă în formă de potcoavă. Cu nelipsitele paste cu roşii şi apoi cartofi prăjiţi pentru cei mai mici. A fost sărbătoresc schimbul de daruri: lui Francisc i s-a dat un album care adună desenele făcute pentru această ocazie de cei mici. Desene care relatează „frumuseţea de a avea o casă” fără a uita „ororile războiului”.

„Sunt salvat” este o frază care l-a emoţionat profund pe Papa, împreună cu desenele Siriei devastate de violenţe. Masa, cu fantezia celor opt ani şi jumătate ai săi, l-a reprezentat pe Papa ca şi cum ar fi un fluture. Pentru că, i-a explicat ea, „ne-a salvat, spre pace, pe aripile tale”.

Şi Francisc a pregătit un cadou pentru fiecare copil. Încredinţându-le personal, a voit să le mulţumească tuturor pentru că au avut încredere în el şi în colaboratorii săi: „aţi venit aici – a spus el – fără să ştiţi unde veţi merge”. În afară de asta a destăinuit că a rămar uimit de climatul de bucurie în care trăiesc aceste familii, mărturisit în mod vizibil de vivacitatea de neoprit a celor mici: mai ales Ahmad, născut la 1 ianuarie 2015, şi Riad, care abia a împlinit doi ani, au smuls mai multe râsete lui Francisc. Şi, după ce a mulţumit pentru această vizită. Papa a cerut să se roage pentru el.

La întâlnire, începută la 12.25 şi care a durat circa o oră şi patruzeci de minute, au luat parte şi arhiepiscopul Angelo Becciu, substitut al Secretariatului de Stat, Domenico Giani, comandant al corpului Jandarmeriei Vaticane, cu Lucia Cintia şi Stefano De Santis, cei doi agenţi care s-au ocupat direct de actele pentru refugiaţi. Au fost prezenţi şi reprezentanţii comunităţii „Sfântul Egidiu” care au făcut posibilă primirea: fondatorul Andrea Riccardi era însoţit de Daniele Pompei şi Cecilia Pani, angajate în serviciul cu migranţii, şi de Moustafa Chahade şi Youssef Atais, care desfăşoară rolul de mediatori cu refugiaţii.

(După L’Osservatore Romano, 12 august 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.