Categorii

Irlanda spune da avortului. Paglia: „Nu este nici o bucurie pentru ceea ce facilitează munca morţii”

Aproape 70% dintre irlandezi au rostit „da”-ul lor în favoarea avortului cu ocazia referendumului din 25 mai, care cerea abolirea celui de-al optulea amendament al constituţiei irlandeze, care stabileşte „drept egal la viaţă” pentru mamă şi făt. Intenţia guvernului este să aprobe într-un an o nouă lege prin care va fi posibil să se întrerupă sarcina până la a douăsprezecea săptămână (până la a douăzeci şi patra pentru risc grav de sănătate a femeii), cu excepţii ulterioare pentru malformaţii. Biserica irlandeză, care a încercat în aceste luni să facă să prevaleze dreptul la viaţă şi grupurile pro-life au anunţat deja angajarea de a se lupta împotriva viitoarei legislaţii.

Cu privire la această problemă a intervenit şi monseniorul Vincenzo Paglia, preşedinte al Academiei Pontificale pentru Viaţă, care la Vatican News a spus: „Cred că nu există nicio victorie de cântat şi nu este nicio bucurie, şi pentru că tot ceea ce într-un fel facilitează munca murdară a morţii nu ne face deosebit de fericiţi. Iată pentru ce şi această trecere în Irlanda trebuie să ne determine şi mai mult nu numai să apărăm viaţa, ci s-o promovăm, s-o însoţim, creând condiţiile pentru ca să nu se adeverească, să nu aibă loc decizii dramatice, pentru că este întotdeauna o dramă când se decide să se întrerupă o viaţă, aşa cum ar trebui să fie mereu o dramă ori de câte ori o viaţa – chiar născută – este distrusă, umilită, este retezată”.

„Într-o lume în care atât de uşor se ajută munca murdară a morţii eu m-aş bucura în schimb ori de câte ori viaţa este apărată, însoţită şi promovată. De fapt, de asta are nevoie întreaga lume”, afirmă monseniorul Paglia. Şi observă el cum, aparte evenimentul irlandez „există în aer o atitudine de individualism care întunecă şi duce la uitarea drepturilor tuturor, inclusiv dreptul celui care trebuie să se nască. Iată pentru ce dacă pe de o parte este important a fi alături şi a evita decizii uneori dramatice – pentru că nu sunt conştienţi de ceea ce se face – pe de altă parte este indispensabil a afirma drepturile fiecăruia, mai ales ale celor mai slabi, împreună cu obligaţia de a însoţi, a susţine, fără a abandona pe nimeni niciodată”.

Aceasta este cultura, subliniază preşedintele Academiei Pontificale pentru Viaţă, care „trebuie promovată împotriva culturii unui «hiper-individualism» care duce la luarea în considerare numai a bunăstării individuale care uneori se plăteşte şi cu preţ scump”. „Problema – afirmă el – este că ne aflăm în faţa unei culturi care într-un fel în întregul arc al vieţii pune pe planul al doilea dreptul fiecăruia de a exista pentru a afirma primatul oricui vrea să-l elimine pe altul pentru a se salva pe sine însuşi. Aceasta este o logică absolut dramatică. Iată pentru ce – conclude Paglia – este indispensabil ca într-un mod să se promoveze în manieră puternică apărarea, însoţirea şi promovarea vieţii umane în orice clipă a ei”.

(După Vatican Insider, 26 mai 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.