Categorii

Irlanda, pentru Săptămâna Sfântă o rugăciune pentru pacea în Nord

Săptămâna Sfântă în Biserica irlandeză este caracterizată de preocupări datorită staţionării colocviilor dintre catolici şi protestanţi la Parlamentul din Stormont care deţine puterile încredinţate de la Westminster în cele şase judeţe britanice în nordul ţării. După ce a expirat termenul de trei săptămâni de colocvii pentru a găsi după alegerile din 2 martie un acord pentru a forma un guvern comun, secretarul de stat britanic pentru problemele nord-irlandeze, James Brookenshire, a decis să ţină deschisă masa tratativelor în continuare, până la obţinerea unui acord.

Însă Sinn Fein, partidul catolic republican care a ieşit de la urne pentru prima dată la numai loc de distanţă de DUP, partidul democratic unionist, protestant, rămâne ferm în poziţiile sale: cerând o lege care să recunoască limba celtică drept limbă oficială împreună cu engleza ştie bine că cere ceva imposibil pentru protestanţi. Şi obiectivul pare să fie un altul: a ajunge să obţină, graţie unui status special pentru nord, o Irlandă unită cu partea de sud a insulei.

Biserica catolică este cu siguranţă astăzi unica exprimare de unire a nordului cu sudul. Şi dacă Lunea Sfântă din 2017 a coincis cu a nouăsprezecea aniversare a lui Good Friday agreement, care a adus pacea în Irlanda de Nord după peste trei ani de război civil, arhiepiscopul de Armagh şi primatul Bisericii catolice Eamon Martin a voit să remarce preocuparea că oprirea de la Stormont duce la noi tensiuni cu două gesturi importante.

De fapt, monseniorul Martin a voit să răspândească o rugăciune pentru Irlanda scrisă în timpul Troubles de reverendul Cecil Kerr, una dintre figurile cele mai importante care s-au angajat pentru „încetarea focului” în 1998. A însoţit-o în mesajul său cu aceste cuvinte: „Ştiu bine – a afirmat el – că ne aflăm într-un moment critic pentru procesul de pace. Politicienii noştri continuă să caute o cotitură în colocviile de la Stormont şi eu vreau să-i încurajez pe toţi să se roage pentru ca aceste colocvii să poată fi conduse de înţelepciune, curaj şi o judecată dreaptă. Precum şi de un spirit de cooperare şi compromis”.

Rugăciunea reverendului Kerr într-un pasaj recită: „Doamne, cu puterea Duhului Sfânt fă inimile noastre împietrite o singură inimă şi elimină orgoliul şi prejudecata care ne despart pe unii de alţii”. Şi tocmai pentru a marca acest spirit de unire ca arhiepiscop de Armagh, oraş din Irlanda de Nord, arhiepiscopul Martin a difuzat un al doilea mesaj care poartă semnătura dublă cu reprezentantul Bisericii anglicane din Irlanda tot la Armagh, Richard Clarke. Tema este semnificativă, adevărul, iar reflecţia porneşte de la versetul din Evanghelia lui Ioan la capitolul 8: „Adevărul vă va face liberi”.

Mesajul comun afirmă: „Ponţiu Pilat, din poziţia sa de putere, vedea adevărul ca opţional, irelevant şi ca acela care doreşte fiecare ca să fie. În lumea de astăzi ar părea că acelaşi model începe să se impună: persoanele vorbind despre un adevăr economic, mai degrabă despre răstălmăcire decât despre minciună, mai degrabă despre fake news decât despre ştiri incomode. Adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în trecut poate să fie manipulat, ascuns, revizuit şi prezentat ca potrivit pentru agenda celui care deţine astăzi puterea”.

Cei doi reprezentanţi ai principalelor Biserici din oraşul nord-irlandez mai amintesc că „creştinii nu trebuie să se mulţumească să stea în tăcere într-o lume care crede că adevărul este în mod comod la dispoziţie”. Deşi nu face referinţă la situaţia politică, sună desigur ca o invitaţie adresată celor două părţi să întreprindă un drum comun după anii dificili ai sectarismului. Care astăzi ar putea să fie depăşiţi chiar şi numai privind la numere: nu numai conform votului politic, ci şi conform ultimului recensământ, protestanţii ar fi pentru prima dată 50% din populaţia Irlandei de Nord. Aşadar, o invitaţie de a continua drumul comun pornind de la provocarea Brexit-ului.

De Francesca Lozito

(După Vatican Insider, 12 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.