Categorii

Întâlnirea Mondială a Familiilor, Irlanda lansează numărătoare inversă

La 29 septembrie 1979, papa Ioan Paul al II-lea celebrează liturghia la sanctuarul din Knock în Irlanda. Ziua următoare peste un milion de persoane îl vor urma pe drumul spre Dublin. La Phoenix Park, unde pontiful a celebrat liturghia finală a călătoriei, erau cu adevărat toţi irlandezii: pentru o ţară care de la întemeierea sa în 1916 a avut mereu o legătură foarte puternică între stat şi Biserică, prezenţa succesorului lui Petru nu putea să fie decât un fapt epocal. Din păcate, de atunci n-a mai existat o ocazie aşa de mare în Irlanda, dar anul viitor, exact la treizeci şi nouă de ani după Ioan Paul al II-lea, papa Francisc se va întoarce pe insulă. A ales-o ca sediu pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor în 2018. A cerut ca pregătirea să se bazeze pe Amoris laetitia.

Şi ieri, chiar la Knock, cu ocazia novenei anuale, sub o ploaie „mocănească” – nimic îngrijorător pentru clima de pe insulă – a avut loc prezentarea iniţiativelor care vor avea loc exact la un an de la întâlnire. De fapt, chiar sâmbătă 21 august 2018 va începe Festivalul Familiilor, o săptămână de întâlniri care vor culmina duminica următoare cu liturghia lui Francisc la Dublin. Desigur organizatorii nu au ambiţia de a repeta aceleaşi cifre oceanice. Ştiu că Irlanda s-a schimbat profund de atunci. Dar există ambiţii diferite şi cu siguranţă nu mai puţin importante faţă de ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor.

Le explică secretarul general al întâlnirii mondiale, părintele Timothy Bartlett. Crescut la Ardoyne, nordul Belfastului, are o istorie de vocaţie marcată de Troubles, revoltele impregnate de violenţă sectară între protestanţi şi catolici timp de peste patruzeci de ani şi care au marcat direct familia sa. „Aveam 14 ani în 1979 şi m-a lovit foarte rău faptul că papa n-a venit în nord. De fapt, vizita a fost ştearsă în ultimul moment din motive de securitate. Dacă papa Francisc va fi cu noi anul viitor, una din dorinţe este ca papa pentru prima dată din totdeauna să poată vizita Irlanda de Nord”. Care face parte din Marea Britanie din punct de vedere politic, dar care este, din punct de vedere eclezial, parte integrantă a unicei Biserici catolice (sediul primatului este, de fapt, la Armagh, una dintre cele şase comitate din nord, nr). Părintele Bartlett a fost secretar al cardinalului Brady în timpurile în care acesta din urmă era primatul. S-a ocupat chiar de pace şi reconciliere. Dar şi de chestiunea dureroasă a abuzurilor. Spune despre sine că a fost „împrumutat” la Dublin în acest an de pregătire. Desigur, alegerea unui secretar din afara diecezei este neobişnuită, dar probabil şi acesta este un semn al schimbării care are loc în Biserica din Irlanda.

Impresia pe care conform părintelui Bartlett vrea s-o dea lumii această Biserică anul viitor este că este „primitoare, ospitalieră şi bucuroasă”. Aşadar, nu e vorba de a face discuţii teologice de nivel înalt, ci de a declina „Evanghelia familiei bucurie a lumii” care este sloganul întâlnirii 2018. „În scrisoarea de convocare la Întâlnirea Mondială a Familiilor publicată în martie – mai explică Bartlett – papa a cerut în mod explicit ca Întâlnirea Mondială să poată fi o ocazie de reflecţie cu familiile şi pentru familii. Am pregătit pentru aceasta un program accesibil atât parohiilor noastre cât şi la nivel internaţional, prin instrumente online Amoris app (care va fi online în săptămânile următoare), situl internet www.amoris.ie care are ca slogan „Să vorbim despre familii, să fim familii”. Apoi vor fi şase mini-studiouri de televiziune din toată lumea în care vor fi înregistrate transmisiuni despre temă. Şi vor fi produse 4 desene animate pentru a o explica tema şi copiilor”.

Icoana întâlnirii prezentată în timpul întâlnirii de la Knock va fi dusă acum în cele 26 dieceze irlandeze. Şi rugăciunea oficială, deja tradusă în diferite limbi, a fost prezentată şi publicată pe sit. Împreună cu programul.

De Francesca Lozito

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.