Categorii

Întâlnire Trump-Kim. Monseniorul Kim Hee-joong (preşedintele episcopilor coreeni): „Să fie o trambulină de lansare pentru a restabili pacea”

„M-am emoţionat mult, pentru că în pofida a toate încă putem nutri speranţa de a realiza o reconciliere între Statele Unite şi Coreea de Nord, între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, deci de a restabili pacea în peninsula coreeană”. Acestea sunt primele cuvinte pe care din Coreea de Sud, arhiepiscopul de Gwangju şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Coreene, monseniorul Igino Kim Hee-joong le rosteşte la agenţia SIR în privinţa întâlnirii dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, la Panmunjeom. Mai întâi strângerea de mână, apoi pasul istoric în aşa-numitat Joint Security Zone (JSA) şi în sfârşit un colocviu de 50 de minute. „Urarea mea – adaugă arhiepiscopul – este ca această întâlnire între lideri să poată fi o trambulină de lansare, pentru a trece de la divizare de 70 de ani la unitatea poporului nostru. Noi toţi fiii Coreii dorim să ne străduim pentru a restabili pacea între cele două Corei precum şi în lumea întreagă”. La 25 iunie, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a războiului din Coreea, Biserica catolică a celebrat, cu tema „Fericiţi făcătorii de pace”, „Ziua de rugăciune pentru reconcilierea şi unitatea poporului coreean”. „Liturghia pentru pace” s-a desfăşurat la Imjingak, un sat care se află în aşa-numita Zonă Demilitarizată (DMZ), la graniţa cu Coreea de Nord. Într-un mesaj adresat naţiunii difuzat în ziua de după summit-ul de la Panmunjeon, preşedintele episcopilor lansează o urare: „Fie ca anul 2020, care marchează a 70-a aniversare a izbucnirii războiului din Coreea, să devină începutul unei ere noi de pace şi unitate”. Şi adaugă: „În pofida tuturor dificultăţilor pe care le-a întâlnit călătoria păcii în peninsula coreeană, ziua reconcilierii şi a unităţii va veni în curând”.

Monseniore Kim Hee-joong, ceea ce se încearcă să se ducă înainte în Coreea este un dialog dificil printre momente de crize şi de reveniri. Vreţi să lansaţi un apel celor doi lideri? Cât a fost de important rolul preşedintelui sud-coreean?

Cred că toţi liderii din lume trebuie să se asigure de interesele faţă de ţările pe care le reprezintă; asta face parte din misiunea lor. Totuşi, consider că aceste interese (economice/comerciale), nu trebuie să fie rezultatul speculaţiilor financiare şi a jertfelor nedrepte în dauna altor naţiuni. Pacea, contrar la ceea ce ne arată adesea lumea de astăzi, ar trebui să fie construită pe dreptatea şi pe fraternitatea dintre popoare; de aceea, rolul mediatorului este foarte important şi eficace în dialog cu scopul de a realiza pacea şi a echilibra şi avantajele dorite de cei interesaţi. Mi se pare că rolul preşedintelui Coreii de Sud, dl. Jae-in Moon Timotei, este de importanţă extremă pentru pacea din peninsula coreeană, luând în considerare şi relaţiile istorice cu China continentală şi Rusia.

Papa Francisc urmăreşte situaţia din peninsula coreeană. Duminică, după rugăciunea Angelus, a vorbit despre summit-ul de la Panmunjon definindu-l „un bun exemplu de cultură a întâlnirii” şi a exprimat speranţa ca acest gest să poată constitui „un alt pas pe drumul păcii, nu numai în acea peninsulă ci în favoarea lumii întregi”. Ce linie vă dă? Ce se află mai mult la inima Bisericii catolice?

Aş vrea să-i mulţumesc Sfântului Părinte Francisc pentru rugăciunea sa continuă şi pentru apelul său la pace în peninsula coreeană. Sfântul Părinte nu încetează să invoce darul păcii pentru întreaga lume. Sunt numeroşi catolicii coreeni care invocă o vizită a papei Francisc la Pyongyang în Coreea de Nord, pentru a întări întâlnirea de ieri dintre preşedinţii Trump, Kim şi Moon, şi a începe un nou drum în dialogul constructiv dintre aceste trei ţări. Aproape toţi cetăţenii catolici coreeni precum şi cei care aparţin altor denominaţiuni nutresc încredere puternică în misiunea Sfântului Părinte Francis şi în intervenţia sa pentru această cauză.

Dumneavoastră aţi fost în Coreea de Nord. Ce situaţia aţi găsit? Ce speranţe nutriţi pentru această populaţie?

Am vizitat de patru ori Coreea şi pot afirma că de fiecare dată am observat îmbunătăţiri şi dezvoltări în ţară. Cred că preşedintele Kim, preţuind formarea sa academică din Elveţia, are dorinţa de a dezvolta economic ţara sa după modelul ţărilor occidentale. Sunt încrezător că vom putea realiza visul nostru, dacă aceia care cooperează în această importantă misiune pun pe primul loc nu interesele naţionale ci in primis binele locuitorilor din acea ţară.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 6 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.