Categorii

Întâlnire între cele două Corei. Episcopii, „suntem un unic popor, o unică familie”

„Sunt foarte bucuros”. Aceasta este prima reacţie a monseniorului Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon, la ştirile care vin despre întâlnirea care s-a desfăşurat ieri într-un sat de la graniţă din Panmunjon între delegaţiile celor două Corei pentru participarea la următoarea Olimpiadă, una dintre primele întâlniri de dialog la „nivel înalt” între reprezentanţii din nord şi din sud.

„Întâlnirea a mers foarte bine”, comentează episcopul care defineşte „important” ceea ce a reieşit în timpul colocviilor, adică, „Coreea de Nord a spus că vrea să participe la jocurile olimpice de iarnă, cu o delegaţie în care sunt prezenţi nu numai sportivi şi o echipă de taekwondo ci şi jurnalişti reprezentanţi de seamă şi un grup de tinere care vor cânta şi vor dansa în sprijinul echipelor”.

Familiile despărţite de război. Aşadar întâlnirea depăşeşte miza Olimpiadei pentru că demarează – după o perioadă de tensiune – un proces de dialog în peninsulă, din totdeauna dorit puternic de episcopii coreeni. De fapt, episcopul de Daejeon subliniază în această privinţă importanţe „cererii din partea Coreei de Sud de a demara o discuţie despre situaţia familiilor despărţite, în vederea sărbătorii de Anul Nou lunar care se celebrează la 14 februarie şi de a activa o linie telefonică directă între militari pentru a evita ciocniri accidentale la graniţă”.

Printre efectele colaterale ale diviziunii dintre cele două Corei decretată de războiul din 1953 există drama absurdă a familiilor despărţite între cele două părţi ale peninsulei. După ani de nicio posibilitate de dialog despre această problemă, din 1988 au fost organizate întâlniri, într-un ritm plus sau minus anual (au fost circa douăzeci în totală până astăzi), în care puţine zeci sau sute de extraşi la sorţi au avut posibilitatea de a întâlni pentru scurt timp pe cei dragi, foarte aproape de graniţă, pe muntele Kumgang, în teritoriu nord-coreean. Conform datelor de la Asianews, există actualmente circa 60 de mii de persoane, tot mai bătrâne care nutresc speranţa de a-şi putea vedea rudele înainte de a muri. Ultima reuniune de familii s-a ţinut în 2015.

Semnale pozitive de destindere. Faptul că procesul de apropiere era în desfăşurare s-a înţeles în discursul de început de an pe care liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, l-a adresat naţiunii. „Ceea ce a uimit – spune monseniorul You – este folosirea unui limbaj nou, suav, mai destins. Nu o dată ci de mai multe ori Kim Jong-un a spus, «suntem unic popor, o unică rasă», urând apoi ca jocurile olimpice să poată fi un succes pentru tot poporul coreean”.

Cu privire la posibilitatea de a demara raporturi mai destinse în peninsula coreeană a jucat un rol fundamental noul preşedinte ales al Coreei de Sud, Moon Jae-in, care „de un an, adică din ziua preluării funcţiei – subliniază episcopul You – se gândeşte la jocurile olimpice şi, umilindu-se, a căutat mereu căi de dialog cu Nordul. După discursul şefului Coreei de Nord, Kim Jong-un, a poutut astfel să dea imediat o întâlnire”.

Dorinţa episcopilor. „Trebuie să continuăm şi să nu încetăm niciodată în căutarea unei căi pentru convieţuirea şi reconcilierea poporului nostru”, îndeamnă episcopul You. „Pentru aceasta trebuie să se dialogheze, să se negocieze, să se întâlnească, să se continue dialogul. Fără toate acestea, nu există nicio posibilitate de apropiere. Vedem primii paşi înainte”. Sportul cu jocurile olimpice a făcut mult mai mult decât au reuşit să facă politicienii până astăzi. „Din punct de vedere politic – afirmă monseniorul You – nu este uşor de vorbit. Dar noi suntem un unic popor, o unică familie şi această realitate este baza oricărui dialog. Dar trebuie să facem mai mult, trebuie să facem tot posibilul pentru ca să fie din nou unită Coreea”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 9 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.