Categorii

India, un preot din Kerala vorbeşte în moschee: „Mulţumim pentru ajutoarele date după inundaţii”

Un preot catolic indian, părintele Joseph Puthussery, a vorbit unei adunări de credincioşi musulmani reuniţi în moschee pentru rugăciunea de vineri, mulţumindu-le pentru ajutoarele umanitare primite după recentele inundaţii din Kerala. Informează asta agenţia vaticană Fides, explicând că preotul a vizitat moscheea Juma la Vechoor, în districtul Kottayam, în Kerala (stat din India de Sud) şi, la invitaţia imamului local, a rostit un discurs de mulţumire în sala de rugăciune a moscheii.

Părintele Puthussery a relatat că mulţi credincioşi musulmani, cu un spirit de mare solidaritate, s-au mobilizat şi s-au îngrijit să ducă mâncare şi asistenţă victimelor inundaţiilor care s-au refugiat în biserica sa, care se află în arhidieceza de Ernakulam-Angamaly. Biserica „Sfântul Anton” din Achinakom, în districtul Kottayam, a oferit refugiu şi protecţie pentru peste 580 de persoane fără adăpost, victime ale inundaţiilor care au interesat 12 din cele 14 districte din Kerala la jumătatea lunii august. Structurile creştine au făcut totul pentru a ajuta pe cei evacuaţi şi s-au aflat să înfrunte urgenţa, cu lipsă de hrană şi apă.

„Am mers imediat la moschee, l-am întâlnit pe imam şi am cerut ajutorul său. La invitaţia imamului, după rugăciune, fraţii musulmani au venit în biserică aducând o mare cantitate de hrană şi apă”, a spus la Fides preotul. „În afară de hrană şi de apă, tinerii musulmani au adus medicamente, foarte utile”.

Or, în timp ce urgenţa încetează, autorităţile moscheii – după angajarea în solidaritate – au făcut un alt gest neobişnuit şi profetic, oferind unui preot creştin pupitrul care este rezervat de obicei unui „maulavi” (cleric musulman), şi este folosit de el pentru a se adresa poporului.

Luând cuvântul timp de circa zece minute, părintele Joseph Puthussery a spus credincioşilor: „Nu am cuvinte pentru a exprima recunoştinţa noastră fraţilor musulmani pentru sprijinul generos pe care l-au oferit în timpul perioadei de dificultate. Deşi inundaţiile ne-au luat multe obiecte de valoare, au dus cu ele şi multe rele sociale. Potopul a dărâmat şi zidurile care ne despărţeau, orgoliul din inimile noastre. Ne-a luat sentimentul de autosuficienţă”.

Preotul a amintit apoi în moschee apelul papei Francisc de „a construi punţi, nu ziduri”, subliniind necesitatea de a continua colaborarea interreligioasă pentru a promova armonia în societate. „Această legătură fraternă nu trebuie să înceteze: va trebui să transmitem noilor generaţii valorile pe care le-am redescoperit prin această calamitate”, a adăugat el.

Unul dintre cei 250 de musulmani prezenţi în moschee, Niyaz Nasser, a declarat că, în uimirea comună, s-a trăit „o experienţă diferită şi emoţionantă. A fost un moment de mare bucurie şi orgoliu care ne dă speranţă pentru un viitor luminos”.

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.