Categorii

Începe procesul de beatificare a episcopului de Pyongang şi a altor 213 martiri

Comisia specială a episcopilor coreeni pentru cauzele sfinţilor a făcut cunoscut că a început procesul naţional care va duce la beatificarea – şi apoi la canonizarea – a două grupuri de martiri: cel al slujitorului lui Dumnezeu Giovanni Battista Yi Byeok şi a celor 132 de însoţitori ai săi şi cel al slujitorului lui Dumnezeu monseniorul Francesco Borgia Hong Yong-ho, primul episcop de Pyongyang şi cei 80 de însoţitori ai săi.

Comisia a obţinut de la Vatican ca procesul să fie „naţional” şi nu „diecezan”, dat fiind că martirii examinaţi aparţin la diferite dieceze din ţară.

Primul grup este constituit din martiri ai credinţei ucişi între 1785 şi 1879, în timpul dinastiei Joseon. Între ei se remarcă numele lui Giovanni Battista Yi Byeok (1754-1785), care provenea dintr-o familie de demnitari de curte, convertit la catolicism şi devenit apoi unul dintre primii evanghelizatori ai Coreei. În grup sunt prezenţi şi toţi membrii familiei sale, condamnați din cauza credinţei. Un altul al cărui martiriu se vrea să se verifice este Tommaso Kim Pem-ou, mort în exil. În schimb, este sigur martiriul lui Alessio Hwang Sa-yeong (1775-1801) care, conform ultimelor studii ar fi avut loc cu lingchi: braţe şi picioare legate de patru animale diferite lăsate să meargă în diferite direcţii până când sfâşie trupul celui torturat.

Toţi cei 133 de membrii ai acestui grup sunt laici, ca o confirmare a importanţei laicatului în naşterea şi în răspândirea Bisericii coreene de la începuturi.

Al doilea grup cuprinde martiri din perioada modernă a Coreei: unii au fost ucişi în timpul masacrului din Jeju (1901); alţii sub persecuţia comunistă după războiul coreean şi divizarea între Nord şi Sud (1950-1953). Între cei 81 din al doilea grup este şi Giuseppe Kim Sun-young. El a fost trimis în China ca misionar în 1930, în timpul perioadei dominaţiei japoneze în Coreea. După aceea el n-a putut să se întoarcă în patrie şi a fost arestat şi condamnat de comuniştii chinezi la 15 ani de închisoare. În 1972 a fost eliberat şi a murit de privaţiuni. În acest grup sunt doi episcopi, 48 de preoţi, trei seminarişti, şapte surori şi 21 de laici. Între ei se remarcă personalitatea monseniorului Francesco Borgia Hong Yong-ho (1906-?), primul episcop de Pyongyang, considerat „dispărut” până în 2013 şi de Vatican, şi cu toată probabilitatea mort în vreun lagăr de concentrare din Nord. În grup, printre misionarii străini este figura delegatului apostolic din Coreea, monseniorul Patrick James Byrne (1888-1950). Misionar Maryknoll din SUA şi episcop, a fost răpit de nord-coreeni la Seoul şi dus în nord în marş forţat. A murit în timpul deportării.

Este prima dată când tribunalul pentru cauza sfinţilor examinează cazurile de martori ai credinţei în epoca modernă. În trecut Biserica din Coreea s-a concentrat mai ales asupra perioadei începuturilor evanghelizării în Coreea.

Mons. Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon şi preşedinte al comisiei, spune la AsiaNews că „va fi nevoie de cel puţin 10 ani pentru a ajunge la beatificare şi la canonizare, însă pentru credincioşii noştri, aceste persoane sunt deja sfinte”. El a afirmat că în proces este importantă şi „rugăciunea credincioşilor şi dorinţa lor de a urma spiritul martirilor”.

De Pietro Kim

(După AsiaNews, 7 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.