Categorii

În Irak, Crăciunul devine sărbătoare naţională, pentru creştini şi musulmani

Guvernul irakian a aprobat în aceste zile un amendament la Legea cu privire la festivităţile naţionale, care ridică Crăciunul la rangul de celebrare publică pentru toţi cetăţenii, creştini şi musulmani. Decizia urmează după apelul lansat în ajunul celebrărilor de preafericirea sa cardinalul Louis Raphael Sako, care a exprimat dorinţa ca Bagdadul să urmeze exemplul altor naţiuni cu majoritate musulmană ca Iordania, Siria şi Liban în care se celebrează cu titlul deplin naşterea lui Isus.

Creştinii sunt un mic – dar semnificativ la nivel cultural, economic şi social – procent într-o naţiune cu largă majoritate (circa 95%) musulmană. De la invazia americană în 2003, comunitatea a suferit o eroziune progresivă trecând de la aproape 1,5 milioane la puţin peste 300 de mii, mai ales caldeeni şi siro-catolici.

Într-o scrisoare publicat recent, pentru a celebra primul an de la înfrângerea Statului Islamic (SI, fost ISIS) în Irak, cardinalul a felicitat „poporul irakian pentru victorie” şi a mulţumit forţelor de securitate „care au contribuit la eliberarea teritoriilor statului”. În acelaşi timp, adresându-se preşedintelui Parlamentului, Mohamed Halboussi, a cerut „să fie aprobată o nouă lege”, iar Crăciunul să devină „sărbătoare oficială în Irak […] luând în considerare respectul pe care-l au faţă de Cristos fraţii musulmani”.

Cu ocazia zilei de sărbătoare a venit răspunsul executivului, care a aprobat un amendament la legea care reglementează calendarul festivităţilor. El stabileşte oficialitatea „naşterii lui Isus Cristos” şi o extinde la toată comunitate, nu numai la creştini aşa cum s-a întâmplat până acum. Pentru a celebra evenimentul, la 25 decembrie, guvernul a difuzat un mesaj via twitter de „Crăciun Fericit tuturor cetăţenilor noştri creştini, tuturor irakienilor şi celor care sărbătoresc în lume”.

Între timp creştinii din ţară au celebrat Crăciunul cu liturghii, momente de adunare comunitară şi sărbători în familie, într-un climat de încredere reînnoită şi calm relativ. Ca o confirmare a unei îmbunătăţiri generale a situaţiei, papa Francisc a trimis mâna sa dreaptă şi secretar de stat, pe cardinalul Pietro Parolin, în vizită oficială de la 24 la 28 decembrie. După ce a vizitat capitala, a concelebrat liturghia de la miezul nopţii şi a întâlnit cele mai înalte oficialităţi instituţionale şi de guvern, între care preşedintele Republicii şi premierul Adil Abdul Mahdi, el a plecat la Erbil şi la câmpia Ninive, ultima etapă a călătoriei sale.

În mesajul său secretarul de stat al Vaticanului a amintit că „personal şi în comunitate” creştinii şi musulmanii sunt chemaţi să arunce „cu mâini pline seminţe de pace, de adevăr, de dreptate, de libertate şi de iubire”. El a dus apoi afectul papei „iubitului popor irakian” şi i-a îndemnat pe credincioşi să accepte „persoanele cu diversităţile lor, nefolosind aceste diferenţe pentru a ne pune unii împotriva altora, ci descoperind în ele o posibilitate de îmbogăţire reciprocă”.

În sfârşit, tot în aceste zile, autorităţile centrale au adoptat o serie de măsuri pentru a contrasta sechestrarea de bunuri şi proprietăţi ale creştinilor în ţară, mai ales ale celor care au emigrat pentru a scăpa de violenţe şi persecuţii. Între acestea, obligaţia prezenţei proprietarului (creştin) unui imobil în momentul transferării proprietăţii la oficiile de cadastru. O măsură menită să contrasteze practicii răspândite a falsificării actelor de vânzare, care a dus la despuierea de mii de bunuri în ultimii ani.

(După agenţia AsiaNews, 27 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.