Categorii

În ascultarea tinerilor. La Barcelona cardinalul Baldisseri vorbeşte despre următorul sinod

Cu următorul sinod al episcopilor toată Biserica intră la şcoala tinerilor, pentru „a învăţa” de la ei, fiind atentă „la persoanele concrete, care nu sunt atomi repetaţi cărora se cere supunere”, aşa cum „pastoraţia nu este o simplă aplicare a regulamentelor sau practicilor reci şi birocratice, ci este ascultare, dialog, confruntare, proiect, verificare şi relansare”. Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri intervenind la un simpozion desfăşurat la Barcelona de la 28 la 31 martie, la iniţiativa Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE).

„Mergea împreună cu ei (Lc 24,15). A-i însoţi pe tineri ca să răspundă liber la chemarea lui Cristos” a fost tema lucrărilor, la care secretarul general al Sinodului Episcopilor a intervenit în ultima zi. După ce a evidenţiat că perspectiva generală a adunării din 2018 este îndeosebi vocaţională, cardinalul a amintit de necesitatea de a ieşi „din cercul autoreferenţialităţii narcisiste şi mortificante a acelui «cine sunt eu?», care este o trăsătură dominantă a culturii globalizate moderne”, pentru a cere „Bisericii însăşi şi fiecărui tânăr să intre în ritmul întrebării mai pertinente şi decisive: «pentru cine sunt eu?»”.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, secretariatul general a redactat şi publicat documentul pregătitor, „care este primul moment important al parcursului” sinodal: „Misiunea acestui text scurt şi incisiv – a explicat Baldisseri – este să interpeleze Biserica universală în diferitele sale componente”.

În afară de asta, la sfârşitul documentului pregătitor este un chestionar, a cărei completare reprezintă a doua etapă a itinerarului sinodal, „care se realizează în aceste luni şi va dura până la sfârşitul lui octombrie”. Nu este vorba, a avertizat cardinalul, de „o pură formalitate”, pentru că „pe baza răspunsurilor care vor veni, secretariatul sinodului va lucra pentru a avea – probabil în prima jumătate a anului 2018 – instrumentul de lucru care va fi oferit părinţilor sinodali ca bază a discuţiei şi a confruntării care se va ţine” în octombrie anul viitor.

Mutând apoi atenţia asupra Europei, raportorul a amintit de „criza demografică existentă în bătrânul continent” şi de „provocarea migraţiilor”, care „interpelează mai mult ca oricând capacitatea noastră de primire a vieţii, de dialog şi de integrare. A reda încredere şi speranţă tinerilor – a comentat el – înseamnă a reîncepe să visăm împreună cu ei, pornind de la buna amintire a Europei”. Şi pentru că, a adăugat el făcând referinţă la greutăţile noilor generaţii europene, „protestul, indignarea, refuzul sunt semnale puternice ale unei conştiinţe tinere atente şi sensibile”. Însă fără a subevalua, a avertizat el, apariţia „unei tentaţii crescânde de a parcurge drumurile terorismului şi fundamentalismului şi de matrice religioasă, care găseşte în mulţi tineri europeni un teren fertil”, dat fiind că „fără o perspectivă şi un sens, viaţa, proprie sau a altuia, pierde orice valoare”.

În sfârşit, secretarul general a reafirmat că „a trăi o experienţă sinodală” înseamnă „a merge împreună pe acelaşi drum” ca totalitate a Bisericii: „Papa, episcopi, preoţi, consacraţi şi consacrate, laici şi laice, tineri. Cu curajul de a se pune în discuţie, dorinţa de a verifica propriile convingeri şi voinţa de a relansa propriile practici”. În acest sens, cardinalul a indicat patru priorităţi. Prima este ca „sinodul să fie realmente un sinod” şi ca „toţi să se simtă interpelaţi, să poată manifesta convingerile lor, să fie fericiţi să împărtăşească experienţele şi să propună soluţii”. A doua este ca „să existe o autentică ascultare a lumii tinerilor! De prea multe ori în Biserică se vorbeşte despre tineri în maniera în care Iob la un moment dat vorbea despre Dumnezeu, adică «din cele auzite»”. A treia prioritate este o referinţă la Biserică pentru ca să se pună „sincer în discuţie în acţiunea sa pastorală cu tinerii, verificând ceea ce merge şi ceea ce nu merge, căutând drumuri noi”. Şi a patra este o încurajare „de a visa, de a profeţi şi de a risca, în lumina Duhului, cărări noi”.

În substanţă, a încheiat cardinalul, „în parcursul care se desfăşoară nu există nimic predeterminat sau «deja decis», ci totul depinde de ceea ce va reieşi din munca din Conferinţele episcopale şi din chestionarul online”. Adică acela adresat direct tinerilor cu scopul de a favoriza participarea lor, care – a asigurat el – urmează să fie pusă online de secretariatul general (www.sinodogiovani2018.va).

(După L’Osservatore Romano, 2 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.