Categorii

„Imaginile de la Abu Dhabi fac bine inimii persoanelor”

Scenele de pace dintre papa Francisc şi marele imam în Emiratele Arabe Unite „îmbunătăţesc ecologia spirituală a lumii”. Sunt imagini care trebuie văzute şi revăzute pentru că fac „bine inimii persoanelor”. Nu are îndoieli Marco Impagliazzo, preşedinte al Comunităţii „Sfântul Egidiu”, pe care l-am întâlnit la Abu Dhabi. Comunitatea era în Emiratele Arabe Unite împreună cu pontiful pentru a participa la conferinţa Human Fraternity promovată de Muslim Council of Elders (Consiliul Musulman al Bătrânilor/Înţelepţilor) cu ocazia vizitei lui Bergoglio din 3-5 februarie. Pentru Impagliazzo – care a intervenit la conferinţă – papa argentinian este tot mai mult „liderul mondial pentru pace”, iar marele imam de Al-Azhar, Ahamad Al-Tayyib, este „interpretul” decisiv al „deschiderii lumii islamice”.

Impagliazzo, care este semnificaţia prezenţei Comunităţii „Sfântul Egidiu” la Abu Dhabi în acele zile istorice?

Comunitatea „Sfântul Egidiu” s-a făcut promotoare a „Spiritului de la Assisi” voit de Ioan Paul al II-lea în 1986, un spirit care a continuat în toţi aceşti ani şi care încet-încet a implicat mari personalităţi musulmane între care marele imam Al-Tayyib, care este un prieten al Comunităţii noastre. Cu el am lucrat şi în dialogurile-colocviile Orient-Occident: el, împreună cu acest consiliu al înţelepţilor, a organizat împreună cu noi trei întâlniri ale înţelepţilor pentru a reconcilia Orientul şi Occidentul pe o bază culturală. Şi el a fost cel care ne-a voit aici şi mi-a dat cuvântul la conferinţă. Adaug că această întâlnire este un fapt aşa de istoric – dialogul între religii, prezenţa unui papă în Golf – care îmi făcea plăcere să fiu aici.

Papa a spus liderilor religioşi: „Construim împreună viitorul, sau nu va fi viitor. A venit timpul în care religiile să se dedice cu curaj pentru a ajuta familia umană la reconciliere. Drepturile fundamentale să fie afirmate mereu”. Ce senzaţie v-au lăsat aceste cuvinte şi zilele de la Abu Dhabi?

Sunt zile care trec în istorie. Şi toţi au confirmarea că papa este tot mai mult liderul mondial pentru pace. Este cu adevărat astfel prin istoria sa, credinţa sa şi capacitatea sa de a ţese relaţii şi de a face gesturi profetice. Cum ar fi acesta de a veni aici: faptul că a decis să vină în Emirate a fost foarte subevaluat, dar astăzi înţelegem importanţa sa istorică. Pontiful devine o călăuză a lumii cu privire la aceste teme, îndeosebi aceea de a merge la periferiile umane existenţiale, pentru că el a venit la Abu Dhabi şi pentru a întâlni miile de migranţi constrânşi să vină  aici pentru muncă, pentru a menţine propriile familii. Francisc se dovedeşte un om care atinge problemele reale ale lumii şi apoi ştie să dea şi răspunsurile. Eu văd în prezenţa sa la Abu Dhabi prezenţa unei călăuze, recunoscute şi de celelalte religii.

Care este pasul cel mai important făcut de lumea islamică?

S-a deschis la celelalte religii non-monoteiste: prezenţa budiştilor, hinduşilor, ai sikh, zoroastrienilor, aici în peninsula arabă, aşa cum a fost la Cairo la întâlnirea pe care a organizat-o Al-Tayyib când a fost vizita papei Francisc, este semn că şi musulmanii se deschid la cei pe care odinioară îi considerau necredincioşi. Şi astfel este mai puţin integralism, mai puţin fundamentalism şi mai multă înţelegere a faptului că este nevoie să ne aliem pentru a înfrânge terorismul, orice formă de fundamentalism violent şi pentru a ajunge la pace. Aceasta este marea trecere pe care o face islamul, provocat de terorismul făcut „în numele islamului”, dar non-musulman cu adevărat, aşa cum ştim. Lumea musulmană şi-a dat seama că are nevoie de ceilalţi. Şi Al-Tayyib este marele interpret al acestei treceri, papa a intuit asta şi de fapt a strâns cu el o mare legătură de prietenie.

Cum va avea incidenţă în viaţa zilnică a oamenilor ceea ce s-a întâmplat la Abu Dhabi?

Aceste scene sunt ca nişte icoane, nişte imagini de pace care fac bine inimii persoanelor. Suntem mereu obişnuiţi, printre ştirile rele şi fake news, să auzim vorbindu-se de ciocnire, intoleranţă, lipsă de primire. Aceste imagini spun că pacea este posibilă, întâlnirea este posibilă şi dialogul dă rod, aşadar fac bine în sensul că îmbunătăţesc ecologia spirituală a lumii.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 7 februarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.