Categorii

Ierusalim, preşedintele turc Erdogan îi telefonează papei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat astăzi papei Francisc. Conform mass-media turceşti, în centrul colocviului a fost preocuparea faţă de decizia administraţiei lui Donald Trump să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Surse prezidențiale turceşti, mai specific, au afirmat la agenţia de presă Anadolu că Erdogan şi papa au vorbit despre rezoluţia de săptămâna trecută cu care ONU a respins mişcarea Casei Albe şi au subliniat necesitatea de „a proteja status quo-ul din Ierusalim, oraş sacru pentru islam, creştinism şi ebraism”.

Vice-directoarea sălii de presă vaticane, Paloma Garcia Ovejero, a confirmat colocviul telefonic fără a furniza detalii despre conţinuturile sale şi limitându-se să precizeze că această „conversaţie a avut loc la iniţiativa preşedintelui turc”.

Chiar mai înainte ca Trump să anunţe decizia sa despre Ierusalim, la 6 decembrie, papa, dimineaţa, intervenise pentru a exprima propria „îngrijorare profundă”, pentru a cere respectarea status quo-ului oraşului sfânt şi pentru a dori ca „să prevaleze înţelepciunea şi prudenţa, pentru a evita să se adauge noi elemente de tensiune într-o panoramă mondială deja zbuciumată şi marcată de multe şi teribile conflicte”.

La Angelus de Crăciun, papa a invocat între altele pacea pentru Ierusalim şi pentru toată Ţara Sfântă rugându-se pentru ca „între părţi să prevaleze voinţa de a relua dialogul şi să se poată ajunge în sfârşit la o soluţie negociată care să permită coexistenţa paşnică a două state în cadrul graniţelor concordate între ele şi recunoscute internaţional”.

Cu o declaraţie cu ocazia votului dat la adunarea generală a Naţiunilor Unite care a respins decizia SUA cu 128 pentru şi nouă voturi împotrivă, la 21 decembrie, delegaţia Sfântului Scaun a reafirmat după aceea că „numai un status garantat la nivel internaţional” poate „ocroti caracterul unic” al Ierusalimului şi să fie „o garanţie de dialog şi reconciliere pentru pacea în regiune”.

Într-un interviu de sfârşit de an dat la L’Osservatore Romano, cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, la rândul său, a reafirmat că, în pofida recentelor opţiuni ale administraţiei Trump, mai există speranţă pentru o pace stabilă în Orientul Mijlociu: „Dialogul trebuie să continue la toate nivelurile. E suficient să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat printr-o coincidenţă semnificativă la 6 decembrie, când a fost dată publicităţii decizia Casei Albe. În aceeaşi dimineaţă, papa a primit înainte de audienţa generală pe participanţii la o reuniune între dicasterul nostru şi comisia pentru dialogul interreligios din statul Palestina. Delegaţiei de rang înalt, condusă de şeicul Mahmoud Al-Habbash, judecător suprem, pontiful a adresat un îndemn de a colabora, care a avut răspuns în semnarea unui memorandum de înţelegere pentru instituirea unui grup de lucru permanent. Aşadar – a conchis cardinalul francez – a fost vorba despre un exemplu de mărturie interreligioasă foarte relevantă, o apropiere prudentă sub semnul prieteniei, în direcţie opusă propagării incendiare a urii şi a mâniei”.

Cu o serie de contacte care arată rolul recunoscut pontifului de diferiţi lideri din Orientul Mijlociu cu privire la problema Ierusalimului, papa, cu o zi înainte de anunţul lui Trump, a primit un telefon de la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen), şi, la 19 decembrie, a primit în Vatican pe regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Acelaşi Erdogan îi telefonase papei prima dată la 7 decembrie.

De altfel, preşedintele turc, care în trecut a avut motive de ceartă atât cu papa Francisc cât şi cu diferite cancelarii europene, a exprimat în aceste zile speranţa unor raporturi mai bune cu ţările din Uniunea Europeană şi – fără a preciza timpii – a prospectat intenţia de a efectua călătorii în Franţa şi în Vatican.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 29 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.