Categorii

Ierusalim, acord pentru a doua parte a lucrărilor la Sfântul Mormânt

La doi ani de la începutul primei părţi a lucrărilor de restaurare a Sfântului Mormânt, la Ierusalim, care s-au încheiat la 22 martie 2017 cu o solemnă ceremonie ecumenică, comunităţile creştine au ajuns la un acord pentru a doua fază. Au semnat nihil obstat pentru reluarea lucrării de reînnoire responsabilii Status Quo-ului locului sacru în care a fost înmormântat Cristos: patriarhul greco-ortodox de Ierusalim Theophilos al III-lea, custodele Ţării Sfinte Francesco Patton şi patriarhul armean de Ierusalim Nourhan Manougian.

Prima parte a lucrărilor de restaurare a capelei Sfântului Mormânt au început în mai 2016, ca urmare a semnării acordului petrecute la 22 martie şi au continuat timp de circa 10 luni. Obiectivul lucrării era consolidarea ansamblului structurii, pentru a-l feri de daunele derivate din eventuale mişcări seismice, aşa cum s-a întâmplat cu ocazia cutremurului din 1927. Lucrările sunt finanţate atât de entităţi publice cât şi de privaţi.

Într-o notă oficială difuzată ieri după semnare, conducătorii comunităţilor creştine responsabili ai Status Quo-ului Sfântului Mormânt au comunicat „cu mare bucurie şi satisfacţie” acordul. Lucrările de „restaurare şi recuperare” continuă liderii celor trei comunităţi, se referă la „temeliile Sfântului Mormânt şi la pavimentul bisericii Sfântului Mormânt”.

Proiectul, continuă conducătorii creştini, este consecinţă a unui rezultat „pozitiv” al lucrărilor de „restaurarea a mormântului însuşi”. El „marchează şi confirmă angajarea constantă a comunităţilor pentru menţinerea şi restructurarea acestui loc sacru”, care „în tăcerea sa şi în goliciunea sa proclamă elocvent însăşi esenţa credinţei noastre”.

Proiectul referitor la a doua fază a lucrărilor va avea loc „în două faze: o primă parte de studiu al stării actuale a temeliilor” şi o a doua parte „de restaurare” a lor şi „a pavimentului” locului de cult care găzduieşte mormântul lui Isus. „Doi studioşi italieni – conclude comunicatul conducătorilor creştini – şi o instituţie ştiinţifică de înalt nivel vor fi în fruntea analizării situaţiei şi a executării lucrărilor”, sub supervizarea comitetului comun al celor trei comunităţi.

(După AsiaNews,  28 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.