Categorii

Hoser: „Papa m-a trimis la Medjugorje pentru a asigura o conducere stabilă”

Mare participare, duminică după-amiază, la liturghia solemnă în biserica „Sfântul Iacob” din Medjugorje cu care arhiepiscopul polonez Henryk Hoser a început slujirea sa de vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din micul sat din Bosnia Herţegovina, loc al unor presupuse apariţii mariane. În afară de numeroşii credincioşi şi pelerini – informează Vatican News – erau prezenţi şi nunţiul din Bosnia Herţegovina, Luigi Pezzuto, episcopul de Alessandria, Guido Gallese, şi provincialul franciscanilor, părintele Mijenko Steko.

„Papa Francisc m-a trimis la Medjugorje pentru că grija pastorală cere să se asigure o însoţire stabilă şi continuă” a acestei comunităţi parohiale „şi a credincioşilor care merg în pelerinaj”, a spus prelatul în omilia sa. Papa „ne trimite acolo unde există şi trăiesc oamenii, unde credincioşii se adună căutând lumina de mântuire”.

„La Medjugorje – a amintit monseniorul Hoser – vin pelerini de departe, din circa 80 de ţări din lume”: pentru a parcurge atâţia kilometri „trebuie să se aibă o motivaţie fermă şi hotărâtă”. „Însă cuvântul «îndepărtaţi» înseamnă şi un alt lucru; înseamnă o situaţie existenţială a atâtora care s-au îndepărtat de Dumnezeu, de Cristos, de Biserica lor şi de lumina care dă sens vieţii, pentru a o orienta şi a-i da scopul vital  demn, care merită să fie trăit”.

„Această misiune – a adăugat episcopul – se referă la fel nu numai la cei îndepărtaţi, ci şi la cei apropiaţi. Asta şi într-un sens dublu: apropiaţi pentru că locuiesc de multe generaţii în acest loc şi teritoriu; apropiaţi pentru că sunt enoriaşii din Medjugorje; apropiaţi pentru că de treizeci şi şapte de ani sunt martorii atâtor evenimente din această regiune. Într-un alt sens, sunt apropiaţi şi toţi cei care trăiesc o credinţă arzătoarea şi călduroasă, care vor să fie în contact intim şi recunoscător cu Domnul”.

Vorbind despre cultul celebrat de mulţi ani la Medjugorje, Hoser a subliniat că „este vorba într-adevăr despre un cult cristocentric, pentru că – aşa cum spunea Paul al VI-lea – din Cristos îşi trage originea şi eficacitatea, în Cristos îşi are împlinită exprimarea şi prin Cristos, în Duhul Sfânt, conduce la Tatăl”. „Aceasta este devoţiunea populară la Medjugorje: în centru Sfânta Liturghie, adoraţia Preasfântului Sacrament, o frecventare masivă a sacramentului Pocăinţei, însoţite de celelalte forme de pietate: Rozariul, Via Crucis care fac în aşa fel încât pietrele, mai înainte colţuroase, cărările să devină lustruite”, a afirmat el.

„Pelerinii – a continuat vizitatorul apostolic – consacră timpul lor pentru a fi prezenţi în spaţiul de la Medjugorje” care „ne oferă timpul şi spaţiul harului divin prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu şi Mama Bisericii, venerată aici cu apelativul de «Regina păcii». Este adevărat – a concluzionat monseniorul Hoser – lumea are atâta nevoie de pace: pacea inimii fiecăruia, pacea în familie, pacea socială şi pacea internaţională, atât de dorită de toţi, în special de cetăţenii din această ţară, aşa de încercată de războiul din Balcani. A promova pacea înseamnă a construi o civilizaţie întemeiată pe iubire, pe comuniune, pe fraternitate, pe dreptate, deci pe pace şi libertate”.

(După Vatican Insider, 23 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.