Categorii

Hoser: „Medjugorje în vizorul mafiilor”

La Medjugorje „pătrund mafiile”, semn al „acţiunilor demoniace că încearcă să facă totul pentru a ruina acel loc”. Este o denunţare serioasă aceea a monseniorului Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Warszawa-Praga din Polonia, numit de papa Francisc la 31 mai „vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat” şi la dispoziţia Sfântului Scaun. Prelatul a vorbit despre infiltrări mafiote în mica localitate din Herţegovina devenită de decenii ţintă a milioane de pelerini din cauza apariţiilor prelungite şi încă neîncheiate relatate începând din vara anului 1981 de un grup de vizionari. A făcut asta în timpul omiliei de la Liturghia celebrată la 4 iulie 2018 în capela aeroportului Chopin din Varşovia: darea de seamă a fost prezentată de săptămânalul catolic polonez Niedziela şi de Radio EM, preluată în Italia de Tv2000.

Vorbind despre lupta dintre bine şi rău, Hoser a spus: „Şi vedem cu se mobilizează forţele rele pentru a deranja totul. Va trebui să mă confrunt cu acele forţe la Medjugorje. Acolo unde loc de convertiri masive, mulţimi enorme care se spovedesc, unde duhovnicii nu sunt niciodată suficienţi. În acel loc există şi acţiuni demoniace care încearcă să facă totul pentru a ruina acel loc”.

„Acolo deja pătrund mafiile – a adăugat vizitatorul apostolic – nu numai prin fluxul de pelerini ci şi prin victimele lor, care trebuie să plătească pentru a sta acolo, mafie de exemplu napolitană, am auzit deja că este acolo, precum şi alta. Deci aşa cum s-a întâmplat la Czestochowa, când era comunismul, alături de intrarea principală a sanctuarului din Jasna Gora era clinică pentru avorturi. O secţie ginecologică ce făcea mai ales întreruperi de sarcină. Aceasta este realitatea şi nu trebuie să fim naivi în faţa acestei realităţi”.

Arhiepiscopul polonez a vorbit aşadar despre mafii: cea napolitană, camorra, „precum şi alta” neprecizată. La ce anume se referea? După cum scrie cotidianul „Il Mattino” din Napoli, referinţa lui Hoser ar privi rezultatele investigaţiei Procuraturii din Santa Maria Capua Vetere despre un preot exorcist abuziv arestat în februarie şi acuzat că a maltratat şi abuzat sexual cel puţin trei femei, între care o fetiţă de 13 ani. Investigând cu privire la el şi la rudele sale ar fi reieşit suspiciuni cu privire la un business comorrist pentru gestionarea pelerinajelor.

Conform lui „Il Mattino” ar putea să fie umbra camorrei şi în gestionarea a trei hoteluri – mereu aceleaşi – care i-ar primi pe pelerinii care vin din Napoli şi Caserta, precum şi gestionarea ghizilor abuzivi şi în gestionarea tarabelor care văd marfă de orice fel pelerinilor. Toate sunt elemente care încă trebuie dovedite, dar care poate că l-au impresionat pe monseniorul Hoser, care, în pasajul scurt din omilie, nu voia să fure munca magistraţilor ci mai degrabă să sugereze cum răul încearcă să acţioneze şi să se infiltreze chiar acolo unde au loc convertiri semnificative.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 10 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.