Categorii

Hirotonirea întru diaconat a seminariștilor din Anul VI

Diaconi-2015După un lung drum de pregătire, de studiu şi de rugăciune, 18 seminarişti ai anului VI de la Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, şi doi călugări, unul din Congregaţia „Sfântul Iosif” sau „Iosefinii lui Murialdo” şi unul din Congregaţia „Şcolilor de Caritate” Institutul Cavanis au fost hirotoniţi diaconi de către PS Petru Gherghel. Preasfinţitul a prezidat Liturghia de consacrare care a avut loc marţi, 8 decembrie 2015, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la ora 11:00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, pr. Francisc Ungureanu, reprezentantul ÎPS Ioan Robu, 142 de preoţi, invitaţi din Spania, Italia, Germania şi Austria, rudele candidaţilor şi credincioşi din Iaşi.

Cu hotărâre şi încredere, cei 20 de candidaţi la slujirea diaconatului şi-au manifestat dorinţa de a-l sluji pe Domnul şi turma sa, rostind cu fermitate, în faţa păstorului diecezei, a preoţilor şi credincioşilor adunaţi în catedrală: „Vreau!”

Ca pregătire pentru acest eveniment, în perioada 1-7 decembrie, noii diaconi au participat la o săptămână de exerciţii spirituale, ţinute la Mănăstirea carmelită din Luncani, judeţul Bacău. Meditaţiile în această perioadă au fost ţinute de pr. Serafim Romila, spiritual la seminarul mic din Bacău.

Luni, 7 decembrie, în capela seminarului mare, diaconii hirotoniţi astăzi au făcut profesiunea de credinţă în faţa PS Aurel Percă.

După evanghelie, candidaţii şi-au exprimat în mod public dorinţa de a-l sluji pe Cristos şi Biserica lui, prin „prezent”-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de Mons. Benone Farcaş, rectorul Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, a evidenţiat însemnătatea sărbătorii Neprihănitei Zămisliri. Excelenţa sa a accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în economia mântuirii, prin acel „iată-mă”, prin care fiecare candidat „îşi consacră viaţa pentru totdeauna lui Dumnezeu”. Prin tot ceea ce a făcut, Fecioara Maria a devenit un model de curaj şi călăuză pe drumul nostru spre Cristos. Preasfinţitul le-a propus candidaţilor „să iubească”: „Iubiţi-l pe Isus din Euharistie (…) Iubiţi cuvântul lui Dumnezeu (…) Iubiţi-l pe Mântuitorul printr-o rugăciune plină de fervoare (…) Iubiţi-o pe Preacurata Fecioară Maria”. În încheiere PS Aurel a făcut referinţa la „Anul Jubiliar al Milostivirii Divine”, an ce a fost deschis la Roma de Sfântul Părinte papa Francisc tocmai în această zi.

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului Petru Gherghel.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a felicitat familiile noilor diaconi pentru că au oferit Bisericii tineri care să ducă mai departe vestea mântuirii. De asemenea, Excelenţa sa a subliniat rolul important pe care îl au părinţii în transmiterea vieţii şi a credinţei.

Diaconatul reprezintă una din cele trei trepte ale ierarhiei Bisericii, este o treaptă a slujirii aproapelui, de aceea să ne rugăm pentru ca noii diaconi să fie adevărate modele de ascultare, credinţă şi dragoste, asemenea lui Isus Cristos, Marele Preot, cel pe care ei doresc să-l urmeze.

Andrei Gherghel

*

Numele celor 20 de diaconi:

– pentru Dieceza de Iaşi

1. Andrei Eugen, din Parohia Gherăeşti

2. Balan Valeriu, din Parohia Săveni (Iazu Vechi)

3. Bejan Flavian, din Parohia Pildeşti

4. Budău Damian, din Parohia Horgeşti

5. Cimpoieşu Cosmin, din Parohia Bacău „Sfânta Cruce”

6. Ciobanu Valerică, din Parohia Focuri

7. Ciuciu Flavian, din Parohia Hălăuceşti

8. Erdeş Gheorghe-Tarciziu, din Parohia Roman „Isus Bunul Păstor”

9. Farcaş Leonard, din Parohia Pildeşti

10. Galaţanu Mihai, din Parohia Gherăeşti

11. Iancu Raimond Tiberiu, din Parohia Bacău „Sfântul Nicolae”

12. Neculăeşi Claudiu, din Parohia Piatra Neamţ „Sfântul Iosif”

13. Stoica Petru-Clementin, din Parohia Răducăneni

14. Stolnicu Andrei, din Parohia Paşcani

– pentru Arhidieceza de Bucureşti

1. Acatrinei Valeriu, din Parohia Galbeni

2. Benchea Gheorghiţă-Daniel, din Parohia Somuşca

3. Iancu Felician, din Parohia Codlea

4. Matieş Liviu-Narcis, din Parohia Săbăoani „Sfântul Mihail”

– pentru Congregaţia Şcolilor de Caritate – Institutul Cavanis, Paşcani

1. Rene de Asis Sitjar, din Filipine

– pentru Congregaţia Sfântului Iosif (Iosefinii lui Murialdo)

1. Florin Pistiean, din Parohia Brăila

*

Mărturiile diaconilor:

– Privesc acest eveniment, acest dar al diaconatului pe care l-am primit de la Dumnezeu, în optica a trei cuvinte-cheie: slujire, misiune, vocaţie. Slujire, întrucât diaconatul, prima treaptă a sacramentului Preoţiei, mă responsabilizează la o mai mare atenţie pentru slujirea Bisericii, a poporului lui Dumnezeu. Misiune, deoarece ca diacon voi fi trimis să particip, să contribui mai mult la vitalitatea şi la dinamismul Bisericii. Vocaţie, pentru că diaconatul constituie o confirmare reciprocă a faptului chemării personale de către Dumnezeu, precum şi răspunsul meu afirmativ la această chemare. (diacon Cimpoieşu Cosmin, din Parohia Bacău „Sfânta Cruce”)

– Covârşit de adierea suavă a Duhului Sfânt, îi mulţumesc, în aceste clipe pline de har, Tatălui ceresc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, cer ajutorul lui Isus, pruncul gingaş din Betleemul inimilor noastre şi mă aşez sub mantia Mariei, mama bunătăţii, pentru ca talanţii care mi-au fost încredinţaţi să aducă roade, care să să rămână. Un gând de recunoştinţă vreau să aduc familiei mele, colegilor mei şi tuturor celor care astăzi îmi sunt alături prin prezenţă sau prin rugăciune. Domnul, izvorul milostivirii şi al bucuriei, să ne binecuvânteze pe toţi! (diacon Stolnicu Andrei, din Parohia Paşcani)

– Slujirea diaconală, misiune la care am fost chemat astăzi, reprezintă un moment foarte important din viaţa mea, în care voi putea face experienţa unei angajări mai generoase în urmarea lui Isus. Profesiunea de credinţă, jurământul de fidelitate în slujirea semenilor în ascultare faţă de episcop şi declaraţia pe care am încheiat-o cu aceste cuvinte: „Aşa promit, aşa făgăduiesc, aşa jur, aşa să-mi ajute Dumnezeu şi această sfântă evanghelie pe care o ating cu mâna mea” constituie hotărârea cu care doresc să urmez mai îndeaproape voinţa Domnului în viaţa mea. Domnul să mă păstreze mereu statornic în slujirea sa! (Diacon Matieş Liviu-Narcis, din Parohia Săbăoani „Sfântul Mihail”)

– Cu emoţii şi cu gândul de mulţumire am trăit această zi importantă din viaţa mea. Am promis bunului Dumnezeu, că voi fi un mărturisitor al evangheliei şi al carităţii. Mă încredinţez sfintei Fecioare şi cu umilinţă îi cer să mă ajute să fiu statornic, iubitor de Dumnezeu şi de oameni, să urmez cu bucurie şi dăruire carisma fondatorului congregaţiei, Leonardo Murialdo, să devin pentru fiecare copil şi tânăr: tată, Frate şi prieten. Totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu! (diacon Florin Pistiean, din Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Brăila)

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.