Categorii

Hirotonirea de preoți

Duminică, 24 iunie 2018, în catedrala romano-catolică din Iași, 18 diaconi au fost hirotoniți preoți, dintre aceștia 13 dintre ei sunt fii ai seminarului, Adam Andrei, Bordea Daniel, Budău Robert, Cazacu Marian, Gherghel Andrei-Cornel, Giurgică Ionuț-Gabriel, Hușanu Claudiu-Bogdan, Iacob Mădălin-Răzvan, Lorenț Vlad-Adrian, Roca Alexandru, Roca Paul, Simon Lucian, Laurențiu Turbuc, tineri care în urma unui îndelungat drum formativ uman, intelectual, spiritual și pastoral, au primit prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, sacramentul Sfintei Preoții.

După ce în seara de 23 iunie la ora 19:00, în capela seminarului, în prezența PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iași, acești 13 tineri au făcut profesiunea de credință și declarația cu privire la asumarea tuturor obligațiilor vieții preoțești, în această duminică, la ora 11:00, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de PS Petru Gherghel au primit taina pentru care s-au format în toți acești ani.

La acest eveniment ei au fost însoțiți de 140 de preoți, de cei doi păstori ai diecezei de Iași, PS Stefanou Petros, episcop de Syros, Santorini şi Creta (Grecia), PS Francesco Sarego, SVD, episcop emerit de Goroka (Papua Noua Guinee), superiori şi profesori.

În cadrul acestei jertfe euharistice cuvântul de învățătură a fost oferit de PS Petru. El l-a oferit pe sfântul Ioan Botezătorul, a cărui naștere se celebrează în această zi, drept portret al „noului profet”, portret al celor înainte-mergători ai lui Cristos în lumea zilelor noastre. Acest portret poartă în el trei caracteristice esențiale: o chemare împlinită, o icoană a lui Cristos pictată în suflet și o misiune de înainte-mergător. Și totodată acest profet nu este un om pe care trebuie să-l așteptăm ca fiind unul singur, ci este fiecare preot în parte, dar mai ales acești preoți aflați la început de drum. Ca și acum două mii de ani, Dumnezeu are pentru oameni același plan: vestirea și realizarea operei de mântuire, și la fel cum acum două mii de ani l-a avut pe Ioan Botezătorul drept colaborator, astăzi el îi cheamă să-i fie colaboratori pe toți preoții. Acestora le dă măreața misiune de a merge în toată lumea, lume dornică de mântuire.

Această misiune la care acești tineri preoți sunt chemați este una care a necesitat o muncă asiduă de formare, însă Domnul când cheamă, el are grijă de toate, are grijă ca cei formați să întâlnească pe drumul lor buni formatori. Tuturor acestor formatori (familie, preoți, superiori, colegi, binefăcători etc.) noi preoți sfințiți le-au adresat un cald cuvânt de mulțumire prin glasul pr. Gherghel Andrei-Cornel. Dar totodată principala mulțumire se înalță către Dumnezeu, fapt ce s-a concretizat prin ora de adorație condusă de pr. Bordea Daniel în capela seminarului la ora 18:30.

În una dintre următoarele duminici (1 sau 8 iulie), preoţii nou-sfinţiţi vor celebra prima sfântă Liturghie în localităţile natale. La 1 august vor începe misiunea pe care o vor primi din partea superiorilor.

Alţi doi tineri care au studiat la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi, Ghiuzan Iosif și Bănuță Marius, vor fi sfinţiţi preoţi vineri, 29 iunie, în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti; ei vor sluji în Arhidieceza de Bucureşti.

Această zi de fost o zi de mare binecuvântare, atât pentru noii preoți a căror vocație astăzi a înflorit așa de frumos, cât și pentru întregul popor al lui Dumnezeu care va culege în curând fructele ce vor rodi în urma acestei flori.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.