Categorii

Glasul tinerilor

Tinerii şi-au făcut auzit glasul imediat la Sinod, acceptând dialogul propus lor de papa. Şi în aula lucrărilor au subliniat textele cele mai puternice ale intervenţiilor cu tipicul strigăt de bucurie pe care-l fac atunci când este un gol la stadion sau o frumoasă bucată rock. În acelaşi mod, s-au înduioşat în faţa unui păstor care nu şi-a stăpânit lacrimile amintind dialogul cu fiul unui migrant, care a recunoscut în el un tată pe care nu-l mai avea şi în Biserică o familie.

Tocmai mărturia personală a uneia dintre intervenţii a repropus stilul de ascultare şi primire pe care Biserica vrea să-l aibă cu tinerii: cu privire la acest punct, primele 25 de intervenţii ale părinţilor sinodali au fost comune. Şi n-a lipsit cererea de iertare pentru delictele abuzurilor sexuale şi trădarea oamenilor din Biserică, dar şi pentru toate lipsurile, inclusiv aceea de a nu fi martori credibili ai Evangheliei. Începută cu urările adresate pontifului în ziua sărbătorii sfântului Francisc, a doua congregaţie generală a avut un prolog: de fapt, papa a venit cu jumătate de oră înainte pentru a vorbi faţă în faţă cu părinţii sinodali şi înainte de toate cu tinerii oaspeţi. Experienţă de dialog pe care a repetat-o şi în jumătatea de oră de pauză la jumătatea dimineţii.

Lucrările adevărate au fost deschise la ora 9.00 de rugăciunea orei a treia, cu meditaţia cardinalului preşedinte de rând Tsarahazana. Apoi cardinalul raportor general da Rocha a prezentat celor 260 de părinţi prezenţi conţinuturile primei părţi din Instrumentum laboris centrate pe verbul „a recunoaşte” şi pe invitaţia pentru Biserică de a se pune în ascultare. Cardinalul a vorbit despre raporturile intergeneraţionale, bazate mai mult pe concurenţă decât pe alianţă, şi despre necesitatea de a ne confrunta cu aşa-numitul „continent digital”. Apoi, concentrându-şi atenţia asupra celor mai săraci şi abandonaţi, victime ale culturii lui „cumpără, foloseşte şi aruncă”, asupra provocărilor antropologice pe care Biserica trebuie să le înfrunte şi asupra ascultării tinerilor.

Toate intervenţiile de patru minute – la fiecare cinci intervenţii trei minute sunt dedicate interiorizării conţinuturilor şi înregistrării multelor propuneri – au confirmat voinţa de dialog fără limitări. Şi a venit de la tineri recunoaşterea rolului decisiv al parohilor, al educatorilor, al cateheţilor şi al familiei, inclusiv bunicii, pentru un drum de credinţă care să dea răspunsuri la căutarea sensului vieţii dar şi a identităţii. Asta a destăinuit Briana Santiago, 27 de ani, originară din San Antonio din Texas, studentă la Universitatea Pontificală Lateran şi gata să se consacre cu apostolele vieţii interioare. Prin intermediul lui Briana, tinerii nu ascund părinţilor sinodali că sunt răniţi de singurătate, fragili, victime ale culturii rebutului care tinde să-i exploateze şi să-i manipuleze. Dar nici n-au ascuns că sunt o generaţie în căutarea de satisfaceri imediate. „Avem nevoie să fim mai întâi ascultaţi şi apoi conduşi să intrăm mai profund în noi înşine”, a spus printre altele.

La rândul lor, episcopii au recunoscut că până acum pastoraţia n-a fost la înălţimea aşteptărilor. Şi primul pas de făcut este de a fi acolo unde sunt tinerii, împărtăşind cotidianitatea lor. Cu o certitudine: nicio clipă dedicată ascultării n-a fost irosită. De fapt, trebuie să se înveţe ascultarea în mod serios, interpretând şi tăcerile, stricând schemele prestabilite, fără prejudecăţi, insistând pe caracterul autoritar şi nu pe autoritare. Pentru a face asta este nevoie de o schimbare de mentalitate care să recunoască greşelile făcute în trecut şi să-i considere pe tineri nu un obiect al pastoraţiei ci „să fie Biserică” aici şi acum.

A fost amintită pasiunea educativă a lui don Bosco, mereu actuală, cu constatarea că tinerii aşteaptă propuneri evanghelice înalte: nu să fie implicaţi numai în mutarea scaunelor din parohie, ca şi cum ar trebui să fie domesticiţi şi nu responsabilizaţi. Problemele frumuseţii sexualităţii şi a corporeităţii, precum şi rolul sportului, au fost tratate în diferite intervenţii. Cu sugestia de a intra şi în limbajul noilor generaţii, începând de la cel al web-ului. Aşadar, invitaţia de a ţine deschise uşile şi inimile pentru tineri a fost firul conducător al programului dinainte de amiază, susţinut şi de relatarea de pastoraţii locale între dialog interreligios şi riscuri de a cădea victime ale fundamentalismelor.

După aceea, în aulă a intrat năvalnic drama tinerilor care trăiesc situaţii de suferinţă foarte gravă, cum sunt puşcăriaşii şi migranţii. De altfel, s-a afirmat, migranţii sunt aproape toţi foarte tineri şi complet dezrădăcinaţi. Îi revine Bisericii care-i primeşte, îmbogăţită şi de experienţa lor, să-i facă să se simtă acasă dându-le oportunităţi educative. În afară de asta chiar tinerii migranţi pot constitui un laborator pentru a învăţa să primească în mod serios. Şi credinţa este adesea singura resursă de care să ne agăţăm în situaţii de vulnerabilitate.

La încheierea lucrărilor dinainte de amiază, înainte de Angelus, cardinalul secretar general Baldisseri i-a invitat pe părinţii sinodali să participe, sâmbătă 6 octombrie, în aula „Paul al VI-lea”, la o întâlnire faţă în faţă promovată de Congregaţia pentru Educaţia Catolică, la care va fi prezent papa. O oportunitate pentru a răspunde la sugestia lui Francisc de a fi deschişi la ascultarea tinerilor, având şi curajul de a vorbi.

În după-amiaza de miercuri 3 octombrie, în prezenţa pontifului, s-a desfăşurat prima congregaţie, la care au participat 257 de părinţi sinodali. După recitarea orei a noua, cardinalul Sako, preşedinte delegat de rând, a adresat celor prezenţi un scurt salut, urmat de discursul lui Francisc. Apoi au luat cuvântul secretarul general şi raportorul general, care a ţinut raportul înainte de discuţie. În sfârşit, s-a desfăşurat votarea pentru alegerea Comisiei pentru informare. Cei cinci membri sunt: cardinalii Tagle pentru Asia, Napier pentru Africa, Lacroix pentru America, Schönborn pentru Europa şi arhiepiscopul Fisher pentru Oceania.

(După L’Osservatore Romano, 5 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.