Categorii

„Fratele meu Joseph are o boală paralizantă”

Georg Ratzinger, 94 de ani, fratele papei emerit în vârstă de nouăzeci de ani, a vorbit într-un interviu despre o boală paralizantă care l-ar fi afectat pe Benedict al XVI-lea. Monseniorul bavarez, director emerit al corului Domspatzen nu este nou la afirmaţii un pic alarmante referitoare la fratele său: a rămas vestită un interviu al său în ziua de după alegerea pontifului german, în urmă cu treisprezece ani. Fratele a spus că Joseph era prea „bătrân şi bolnav” pentru a fi papă.

Cuvintele lui Georg Ratzinger au fost prezentate de revista Neue Post şi au fost preluate şi în paginile germane ale sitului web oficial al Sfântului Scaun Vatican News. Fratele pontifului a vorbit despre un fel de paralizie care-l obligă „se recurgă la scaunul cu rotile. Cea mai mare nelinişte este că paralizia poate să ajungă la inima sa şi atunci s-ar putea termina repede”. Şi a adăugat: „Mă rog în fiecare zi pentru a-i cere lui Dumnezeu harul unei morţi bune, într-un moment bun, pentru mine şi pentru fratele meu. Amândoi avem această mare dorinţă”.

Georg Ratzinger a spus şi că vorbeşte zilnic la telefon cu fratele şi că are în program, ca de obicei, să-l viziteze în Vatican pentru următoarea aniversare a zilei de naştere, la 16 aprilie, „dar este mult timp. Cine ştie ce se va întâmpla până atunci…”, a comentat el.

Aşa cum se aminteşte, în zilele trecute papa emerit a scris o scrisoare jurnalistului Massimo Franco, în care a spus „sunt în pelerinaj spre casă” şi a definit „un pic obositoare această ultimă bucată de drum”.

În ultimii doi ani fragilitatea fizică crescândă a papei emerit a fost sub ochii tuturor, şi din cauza fotografiilor şi a selfie-urilor pe care vizitatorii săi obişnuiesc să le facă. Cu toate acestea, Benedict al XVI-lea, care se menţine lucid, a continuat să iasă din mănăstirea în care trăieşte şi să întâlnească persoane, deşi are unele dificultăţi de deplasare. Însă aceste dificultăţi s-au accentuat lent în decursul anilor: în timp ce era încă papă, după cum se ştie, a restabilit platforma pregătită pentru Ioan Paul al II-lea folosind-o pentru a parcurge navata de la „Sfântul Petru”. De mai multe ori în anii trecuţi s-a dezminţit că Joseph Ratzinger ar suferi de grave patologii specifice şi starea sa de sănătate până astăzi atestă că a fost vorba de alarmisme nefondate.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 14 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.