Categorii

Francisc la prânz cu 1.500 de săraci: „Mulţumesc pentru companie”

Circa 1.500 de săraci, dintre oameni fără adăpost, refugiaţi şi familii nevoiaşe, au umplut Aula „Paul al VI-lea” pentru prânzul cu papa Francisc, cu ocazia celei de-a doua Zile Mondiale a Săracilor. După liturghia dinainte de amiază în bazilica vaticană şi Angelus în piaţa „Sfântul Petru”, pontiful pe la 12.20 a mers în aula unde în mod tradiţional se desfăşoară audienţele pregătită pentru această ocazie cu mese lungi aranjate cu feţe de masă albe. În surdină acompaniamentul muzical al tinerilor din Formaţia Sanctuarului din Pompei şi asistenţa a 70 de voluntari. Prânzul a fost oferit de Rome Cavalieri-Hilton Italia, în colaborare cu Ente Morale Tabor.

Francisc s-a aşezat lângă un grup de săraci, însoţiţi de asociaţii şi de grupuri parohiale. La sfârşitul prânzului i-a salutat pe toţi cei prezenţi, spunând: „Vă mulţumesc vouă tuturor pentru companie. Acum îmi spun că începe adevărata sărbătoare şi papa trebuie să plece, pentru ca sărbătoarea să fie bună!”.

În mijlocul aplauzelor, Jorge Mario Bergoglio a adăugat: „Multe mulţumiri! Vă mulţumesc pentru companie. Mulţumesc tinerilor muzicieni. Mulţumesc celor care au pregătit prânzul, care l-au servit şi atâtor tineri şi tinere care ajută aici la ordine. Şi vă mulţumesc vouă tuturor. Şi rugaţi-vă pentru mine. Domnul să vă binecuvânteze. Mulţumesc!”.

Meniul era compus din lasagna, pârjoale de pui cu garnitură de piure de cartofi şi tiramisù. După aceea, istoricul Pastificio Rummo a donat celor prezenţi şi asociaţiilor peste 1.500 de pachete cu un kilogram de paste.

Înainte de a părăsi Aula „Paul al VI-lea” şi de a se întoarce, pe la 13.45, la Casa „Sfânta Marta”, papa Francisc i-a salutat pe copii, pe săraci şi persoanele prezente şi a făcut o fotografie cu bucătarii.

Promotor al iniţiativei a fost Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, în colaborare cu Caritas, Comunitatea „Sfântul Egidiu”, Ordinul de Malta, comunitatea Noi Orizonturi, comunitatea „Papa Ioan al XXIII-lea”, asociaţia „Fratello 2016”, Operele Antoniane din Roma, Asociaţiile Creştine ale Lucrătorilor Italieni (ACLI), grupurile vincenţiene de voluntariat şi diferitele organisme active în parohii.

În acelaşi timp cu „sărbătoarea” din Vatican, în multe parohii care au aderat la Ziua instituită de pontiful argentinian la sfârşitul Jubileului Milostivirii cu scrisoarea apostolică Misericordia et misera, precum şi în centrele de voluntariat şi în unele colegii şi şcoli din Roma, din Italia şi din lume, fiecare după propriile posibilităţi, a fost oferit un prânz celor nevoiaşi. Un mod, aşa cum a spus papa la Angelus, „pentru a exprima apropierea comunităţii creştine de cei care trăiesc în condiţii de sărăcie”.

(După Vatican Insider, 18 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.