Categorii

Francisc îl întâlneşte pe părintele Tom, preotul indian răpit în Yemen

Papa Francisc l-a întâlnit în această dimineaţă în casa „Sfânta Marta” pe preotul indian Thomas Uzhunnalil, eliberat în zilele trecute în Yemen după 18 luni de sechestrare, după atacul terorist din martie 2016 care a costat viaţa a patru călugăriţe de la Misionarele Carităţii.

Întâlnirea dintre pontif şi salezianul în vârstă de 57 de ani originar din Kerala a avut loc după audienţa generală. Însuşi părintele Tom furnizează detaliile la L’Osservatore Romano explicând că imediat ce l-a văzut pe papa sosind s-a plecat la pământ pentru a-i săruta picioarele, dar Bergoglio l-a ajutat imediat să se ridice şi i-a sărutat mâinile, îmbrăţişându-l şi asigurându-l că va continua să se roage pentru el aşa cum a făcut în timpul cât a fost răpit. Vizibil emoţionat, conform relatării preotului, Francisc i-a dat şi binecuvântarea sa.

Răpit la 4 martie 2016 la Aden în atacul împotriva unei case pentru bătrâni a surorilor Maicii Tereza, călugărul a exprimat o „amintire cu totul deosebite faţă de cele patru surori şi faţă de cele douăsprezece persoane asasinate în momentul răpirii sale”. Apoi a avut „expresii deosebite de recunoştinţă faţă de guvernul din Oman care s-a angajat pentru a obţine eliberarea sa”.

Chiar ieri Sfântul Scaun, confirmând ştirea eliberării, exprima într-un comunicat recunoştinţa vie „celor care s-au străduit pentru găsirea lui, îndeosebi maiestatea sa sultanul de Oman şi autorităţile competente ale sultanatului”. La rândul său, Conferinţa Episcopală Indiană, prin secretarul general, lăuda „angajarea personală a papei Francisc, care a dedicat toată influenţa sa”.

Astăzi pe părintele Tom l-a însoţit la „Sfânta Marta” cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay. Înainte de a pleca spre Kerala, călugărul va rămâne câteva zile la Roma pentru analize medicale; va fi primit de comunitatea saleziană condusă de rectorul major Ángel Fernández Artime. Condiţiile sale de sănătate „sunt bune”, precizează cardinalul Gracias, asigurând că „în perioada cât a fost prizonier n-a avut probleme deosebite şi a fost tratat bine”.

(După Vatican Insider, 13 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.