Categorii

Forţă fizică şi spirituală: În Cuba patriarhul de Moscova şi al întregii Rusii

Patriarh-Kiril„Va fi o călătorie lungă şi dificilă” şi „va cere forţă fizică şi spirituală”: a spus asta patriarhul Kiril înainte de a se îmbarca în avionul cu care joi dimineaţă, 11 februarie, a plecat spre Cuba în ajunul istoricei întâlniri cu Papa Francisc. Aşa cum prezintă agenţia „Ria Novosti”, patriarhul de Moscova şi al întregii Rusii a plecat de pe aeroportul internaţional Vnukovo, însoţit de o suită de circa o sută de persoane. Între ele treizeci de jurnalişti şi douăzeci de corişti din eparhia din regiunea Moscova. Televiziunea rusă a arătat imaginile începutului primei călătorii oficiale în America Latină, care va dura unsprezece zile şi va face etapă şi în Paraguay şi în Brazilia.

Şi în Cuba a ajuns joi, 11 februarie, şi cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, însoţit de dominicanul Hycinthe Destivelle, oficial al dicasterului. În ajunul plecării, cardinalul a dat un interviu la Radio Vatican, definind întâlnirea de la Havana „un pas curajos care va aduce roade bune în dialogul ecumenic”.

Răspunzând la întrebările lui Mario Galgano, după ce a remarcat „faptul că pentru prima dată în istorie un patriarh ruso-ortodox şi episcopul de Roma, ca Pontif al Bisericii universale catolice” au decis să se întâlnească, cardinalul Koch a subliniat că în colocviul prevăzut nu se va putea vorbi despre toate, „dar cu siguranţă se va vorbi despre chestiunile care se referă la cei doi capi ai Bisericilor, dintr-un punct de vedere personal şi eclezial”.

Cardinalul Koch s-a declarat încrezător şi că întâlnirea dintre Francisc şi Kiril „cu siguranţă va forja raporturile în interiorul ortodoxiei: cu mulţi dintre patriarhii ortodocşi încă nu avem contacte şi această întâlnire ar putea contribui şi la aprofundarea raporturilor intr-ortodoxe, în vederea Conciliului panortodox care se va desfăşura în iunie în Creta. În acel punct, cu siguranţă va aduce roade bune pentru dialogul teologic, pe care noi îl conducem nu numai cu fiecare Biserică ci cu ansamblul ortodoxiei”.

În sfârşit, interpelat despre eventuale temeri şi rezerve, cardinalul a eliberat terenul de orice îndoială: „cred că patriarhul ruso-ortodox este profund conştient de acea atmosferă, de aceste reacţii şi asta este cu atât mai mult confirmare a voinţei de a realiza această întâlnire. În acest sens – a încheiat el – cu siguranţă pasul pe care-l face patriarhul este un pas curajos”.

(După L’Osservatore Romano, 12 februarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.